11.2 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateNu vine gripa aviara, dar vine amenda

Nu vine gripa aviara, dar vine amenda

Chiar daca gripa aviara nu reprezinta o amenintare pentru judetul Dolj, atit reprezentantii Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Dolj, cit si medicii veterinari din teritoriu ramin in stare de alerta. Acestia controleaza, vaccineaza antipseudopestos toate pasarile din comunele si satele doljene si ii amendeaza pe taranii care nu se supun normelor de prevenire a izbucnirii unor epidemii. Andrei Butaru, directorul DSVSA Dolj, a declarat ca, desi procesul de vaccinare a fost incetinit de incapatinarea si frica oamenilor ca pasarile lor sa nu fie omorite ca in Ceamurlia de Jos, in aproximativ o saptamina vaccinarea se va termina. „Cu toate ca sint obligati sa se prezinte cu pasarile la vaccinat, oamenii sint reticenti, pentru ca au impresia ca noi vrem sa le omorim asa cum au vazut ei la televizor. Ei nu inteleg ca acestea sint doar masuri de prevenire si, pentru ca procesul de vaccinare trebuie sa se termine cit mai repede, am fost nevoiti sa ii amendam“, a precizat Andrei Butaru. Astfel, DSVSA Dolj a dat pina acum zece amenzi a cite cinci milioane de lei taranilor care nu au fost de acord ca pasarile lor sa fie vaccinate. Daca acestia o platesc in 48 de ore, amenda se reduce la jumatate. „Conform legii, amenda este intre cinci si zece milioane de lei, dar noi le-am dat doar minimul, pentru ca stim ca oamenii nu au de unde sa platesca. Noi i-am inteles, dar, din pacate, ei nu ne-au inteles pe noi si a trebuit sa ajungem sa-i fortam sa-si vaccineze pasarile“, a spus directorul DSVSA Dolj.


O barza si doi stirci au fost adusi la DSVSA


Inspectorii DSVSA Dolj tin sub supraveghere pasarile migratoare care tranziteaza in aceasta perioada judetul. In week-end-ul trecut au fost aduse la Directia Sanitar-Veterinara o barza ranita si doi stirci cenusii gasiti in timpul unei vinatori. „Vinatorii si doctorii veterinari care participasera la vinatoare nu au stiut ce au pasarile care nu se puteau misca si nici nu mincau. Barza era ranita la git, iar stircii trebuia sa fie doar deparazitati“, a spus Butaru.


Desi nu vor sa-si vaccineze pasarile, oamenilor le e frica de gripa aviara si la cele mai mici semne de imbolnavire sau daca gasesc o pasare moarta anunta, asa cum este normal, medicul veterinar din localitate. Acesta cerceteaza pasarea si, doar daca este un caz special, anunta DSVSA Dolj.


Gripa aviara a pus in alerta inspectorii OPC


Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului a dispus verificarea existentei elementelor de identificare si caracterizare, prin etichetare, in ceea ce priveste comercializarea carnii de pasare sub forma preambalata conform prevederilor legale in vigoare, avind in vedere cazurile de gripa aviara depistate in România. Actiunea de control preventiv se desfasoara la nivel national pe o perioada nedeterminata.


In judetul Dolj, inspectorii Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului au efectuat verificari la toate unitatile de desfacere a carnii de pasare. „Avind in vedere confirmarea virusului gripei aviare, in cadrul actiunilor desfasurate, consumatorul trebuie sa fie informat despre provenienta marfii. Controlul privind modul de respectare a prevederilor legale referitoare la etichetarea si comercializarea carnii de pasare s-a desfasurat zilele trecute in toate judetele tarii. Mii de tone de carne de pasare nu indeplineau prevederile actelor normative in vigoare. Ca urmare a deficientelor constatate, organele de control au dispus oprirea temporara de la comercializare a carnii pina la intrarea in legalitate si aplicarea unor sanctiuni contraventionale“, a mentionat Gheorghe Marinescu, directorul executiv al OJPC Dolj.


In urma controlului a reiesit ca 64% din cantitatea de carne de pasare scoasa la vinzare in judetul Dolj se comercializeaza vrac. Pentru toata cantitatea de carne de pasare vrac s-a dispus oprirea de la comercializare. De asemenea, s-a descoperit inscrierea eronata a termenului de valabilitate a produsului MIX CURCAN pentru supa, importat din Ungaria, la SC ZDRAFCU SRL din Bailesti, la SC BIGOTTI SRL, SC XERYUS SRL si la SC GODFLOR SRL din Craiova. Alta deficienta extrem de grava descoperita de inspectorii OJPC Dolj au constituit-o produse care aveau mentionate pe eticheta doua stari termice: refrigerata si congelata. „Am gasit, de asemenea, elemente de identificare netraduse in limba româna la produsul «sferturi posterioare de pui congelate», importate din SUA, comercializate de SC SOMAROM TRADING SRL, SC ASHQUAR IMPEX SRL, SC OCCIDENT SRL si SC REMIA COM IMPEX SRL din Craiova. La SC COMPANIA DE CARNE SRL din Craiova conditiile de transport, depozitare si comercializare erau improprii – depozitarea in acelasi spatiu frigorific de pulpe de pui congelate si preparate din carne“, a mai spus Marinescu.


Sfaturi pratice pentru consumatori


Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului aduce la cunostinta consumatorilor prevederi ale HG nr. 106/2005 cu privire la modul de etichetare a carnii de pasare:


Denumirea sub care se vinde produsul trebuie sa fie explicita, de exemplu: carcasa de pui cu cap si picioare, tacim de pasare fara aripi sau tacim de pasare fara git;


Lista cuprinzind ingredientele: in cazul portiunilor anatomice care au suferit procesul de injectare cu solutie de dispersie, componentele dispersiei trebuie sa figureze pe lista ingredientelor;


Cantitatea neta pentru produsele preambalate;


Data durabilitatii minimale (produse congelate) sau data-limita de consum (produse refrigerate): in cazul produselor congelate data durabilitatii minimale se inscrie sub forma „a se consuma, de preferinta, inainte de…“, cu mentionarea datei; in cazul produselor refrigerate, produse perisabile din punct de vedere microbiologic, data-limita de consum se inscrie sub forma „expira la data de…“, cu mentionarea datei care trebuie sa cuprinda si ziua;


Conditii de depozitare: se vor inscrie sub forma „a se pastra la temperatura…“, cu mentionarea, in functie de starea termica a produsului (refrigerat sau congelat), a temperaturii la care proprietatile fizico-chimice se pastreaza constante;


Numele si adresa producatorului sau ale ambalatorului ori distribuitorului; in cazul produselor provenite din import, numele si adresa importatorului inregistrat in România;


Mentiune privind lotul;


Starea termica (produs refrigerat, produs congelat): se va mentiona o singura stare termica, refrigerat sau congelat;


In cazul produselor congelate, inscrierea expresiei „Se interzice recongelarea carnii decongelate!“;


Inscrierea denumirii sub care se vinde produsul, a datei durabilitatii minimale/datei-limita de consum si, dupa caz, a cantitatii nete in acelasi cimp vizual.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS