Acasă Actualitate Spitalele nu indeplinesc conditiile sanitare de functionare

Spitalele nu indeplinesc conditiile sanitare de functionare

Daca ar fi sa se aprobe noul pachet legislativ in domeniul reformei sanitare, propus de Ministerul Sanatatii, majoritatea spitalelor doljene ar trebui sa fie inchise


Potrivit conducerii Directiei de Sanatate Publica (DSP) Dolj, spitalele nu indeplinesc conditiile necesare in vederea obtinerii autorizatiei sanitare. In raportul intocmit de conducerea DSP Dolj in urma controalelor efectuate de inspectorii sanitari in perioada 28 septembrie – 4 octombrie la solicitarea Ministerului Sanatatii se arata: „Spitalele functioneaza in cladiri vechi, in multe cazuri de peste 100 de ani, cele mai noi fiind construite in anii ’80. Deoarece in ultimii sase ani finantarea prin contractul cu CAS Dolj a fost redusa, nu au existat resurse financiare pentru reparatii capitale, consolidari si renovari, fiind intreprinse doar igienizari care sa asigure obtinerea autorizatiei sanitare de functionare. Singurele spitale care au primit fonduri de la consiliile locale sint cele din Calafat si Segarcea, dar si aici reabilitarea cladirilor a fost partiala, iar dotarea cu aparatura medicala este necorespunzatoare“.


Nici spitalele craiovene nu se poate spune ca sint puse la punct: „Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Craiova functioneaza intr-o cladire monobloc construita in 1971, care nu a suferit reparatii capitale si la care se impune inlocuirea instalatiilor sanitare si electrice care sint degradate. Consiliul Judetean Dolj a alocat in ultimii doi ani sume insuficiente pentru aceasta inlocuire, fapt ce duce la degradarea peretilor si impune lucrari repetate de igienizare care incarca bugetul spitalului. O situatie speciala prezinta Spitalul Clinic Municipal «Filantropia» Craiova, care functioneaza in 19 pavilioane construite intre anii 1846-1974. Sapte dintre aceste pavilioane in care se desfasoara activitatea medicala sint revendicate de proprietari. Dispozitia acestora, pe o raza de un kilometru, si vechimea lor creeaza dificultati in actul medical si impune costuri mari de intretinere care greveaza bugetul spitalul“.


Privatizarea, o portita de scapare


In realitate, o parte dintre cele zece spitale existente in judetul Dolj sint autorizate provizoriu, dupa cum a declarat dr. Bebe Martin, directorul adjunct pe probleme de medicina preventiva al DSP Dolj: „Toate unitatile spitalicesti din Dolj sint autorizate sanitar, unele in baza unui plan de conformare pentru realizarea reparatiilor capitale sau curente si realizarea circuitelor necesare desfasurarii activitatii medicale. In baza acestui plan de conformare, se elibereaza o autorizatie temporara si spitalul functioneaza in continuare chiar daca nu indeplineste conditiile sanitare, pentru ca nu ne putem permite sa inchidem un spital mare cum ar fi, de exemplu, Spitalul de Urgenta Craiova“.


Daca va fi aprobat pachetul de legi in forma existenta pe site-ul Ministerului Sanatatii, obtinerea autorizatiei sanitare va deveni obligatorie. Spitalele care nu vor trece de starea de „provizorat“ nu vor putea fi acreditate si asta ar insemna ca aceste unitati sanitare sa piarda fondurile publice. In acest caz, Ministerul Sanatatii urmeaza sa stabileasca daca va desfiinta aceste spitale sau le va transforma in alt tip de spitale. Reprezentantii DSP Dolj sint de parere ca spitalele mici, de tipul celor comunale, ar trebui privatizate, iar clinicile universitare ar trebui pastrate si dezvoltate.

Exit mobile version