6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMoartea unui barbat din Celaru, invaluita in mister

Moartea unui barbat din Celaru, invaluita in mister

Familia banuieste ca ar fi fost crima


O femeie din localitatea doljeana Celaru sustine ca sotul ei a murit pentru ca ar fi fost batut si nu asa cum s-a consemnat in certificatul medical constatator al mortii, eliberat de Institutul de Medicina Legala (IML) din Craiova, in care se mentioneaza ca decesul ar fi survenit ca urmare a lovirii la cap prin cadere. Doljeanca vrea sa ceara procurorilor Parchetului de pe linga Tribunalul Dolj, unde a si depus o plingere, sa-i aprobe exhumarea barbatului sau si efectuarea unei noi expertize medico-legale, iar cei vinovati sa plateasca.


Tatiana Fota, din comuna doljeana Celaru, spune ca a fost sunata, pe 12 octombrie, in jurul orei 20.30, de sotul sau, Gheorghe Fota, femeia aflindu-se la munca in Italia. Printre cele discutate la telefon, barbatul i-ar fi spus ca are probleme cu niste consateni. Femeia povesteste ca barbatul i-ar fi spus despre cine este vorba, si anume de Ion Bugie si Leontin Diaconescu, oameni din sat, cu care se certa mereu si care il amenintau.


„A doua zi, pe 13 octombrie, Gheorghe m-a sunat iar, tot la ora 20.30, si mi-a spus ca l-au amenintat din nou“, a afirmat Tatiana Fota.


Doljeanca nu a mai ajuns sa discute cu sotul sau, deoarece, doua zile mai tirziu, avea sa fie anuntata de o cumnata ca Gheorghe a ajuns la spital in stare foarte grava si este pe moarte. Auzind despre cele intimplate, Tatiana s-a grabit sa se intoarca in tara impreuna cu fratele sotului, in speranta ca lucrurile nu sint atit de tragice. Si-a gasit barbatul la terapie intensiva, in coma de gradul V. Gheorghe fusese operat in speranta ca va supravietui. Medicii
i-au precizat sotiei acestuia insa ca „nu se mai poate face nimic, fiindca Gheorghe Fota are creierul mort“, a declarat Tatiana Fota. Considerind ca moartea barbatului ei ridica semne de intrebare, femeia a depus plingere la Postul de Politie din Celaru si la Parchetul de pe linga Tribunalul Dolj, pentru a demara o ancheta. „Eu nu cred ca sotul meu a murit de moarte buna sau ca era baut. Sint convinsa ca a fost omorit. Tot satul vorbeste, iar politistii si procurorii nu fac nimic. Daca era beat, nu se mai trezea o zi intreaga, cit s-a zbatut el acolo pe pamint“, s-a plins Tatiana Fota.


„Baltagul“ in varianta olteneasca


Gheorghe Fota a decedat pe 18 octombrie 2005, fara sa poata spune sotiei sale cine l-a batut sau ce i s-a intimplat cu adevarat. Tatiana Fota incearca acum sa afle singura care este cauza mortii sotului. De cind s-a intors acasa, femeia a aflat de la oamenii din sat ca Gheorghe ar fi murit din cauza bataii primite de la niste barbati din comuna, cu care se dusmanea de ceva vreme. „In comuna se vorbeste ca a fost batut de Ion Bugica si Leontin. Ar fi martori care spun ca Leontin asta, cu o seara inainte, i-a zis ca ii rupe o mina si un picior. Si acesti martori nu au fost audiati de politie la Celaru, desi eu am depus o plingere aici“, a precizat Tatiana Fota. Femeia spune ca de la un capat la altul al satului oamenii vorbesc de moartea lui Gheorghe si susotesc pe la colturi ca ar fi fost batut. „Am aflat ca a fost gasit de doi paznici linga un sant, pe 13 spre 14 octombrie, dimineata. Au anuntat salvarea de la Amarasti, dar, cind a sosit la fata locului, asistenta i-a facut o injectie si a plecat, fiindca au zis ca isi revine, ca este beat si l-au tirit din sant in statia de autobuz, in loc sa-l ia la spital sau sa-l duca acasa. Paznicii mi-au zis ca atunci cind l-au gasit era plin de singe si pina sa vina salvarea l-au spalat. Ei mai spun ca omul care le-ar fi spus ca Gheorghe este cazut in marginea drumului ar fi fost chiar Leontin, care, trecind pe acolo cu masina, i-ar fi intrebat: «Asta nu este Gheorghe a lu’ Catalu’, ca l-am vazut in farurile masinii?». Dupa ce a plecat salvarea, oamenii au anuntat un amic de-al sotului meu sa se duca sa-l ia cu o caruta si sa-l transporte acasa. Cind l-a vazut, socrul lui a chemat vecinii, apoi a plecat la politie si la dispensar ca sa sune la salvare in Craiova. Cind a venit asistenta, unul dintre politai i-a zis «Lasati-l, doamna, ca este beat», iar aceasta i-ar fi raspuns ca nu este baut, fiindca nu miroase deloc a alcool, si este batut, dupa care l-au transportat la Craiova“, a povestit Tatiana Fota, precizind ca toate cele spuse le-a auzit de la rude si de la sateni. Atunci, cind a ajuns ea, sotul fusese deja operat, iar medicul neurochirurg Otilia Margaritescu i-ar fi spus ca nu s-a mai putut face nimic, deoarece pacientul era in momentul internarii la terapie intensiva in moarte clinica, dar, fiind un caz medico-legal, a fost supus unei interventii chirurgicale.


Pareri


Procurorii din cadrul Parchetului de pe linga Tribunalul Dolj, care au primit plingerea Tatianei Fota, declara ca, in situatia unui deces care este considerat caz medico-legal, cum a fost cel al sotului ei, se parcurg pina la finalizarea anchetei mai multe etape. In cazul unui deces suspect, procurorul face catre IML o adresa prin care solicita efectuarea autopsiei de catre un medic legist. Familiei i se elibereaza un certificat medical constatator al mortii, in care se consemneaza, in mare, cauzele decesului. Dupa patru saptamini, cel mai scurt termen, IML inainteaza catre Parchet un raport medico-legal de autopsie, in care se precizeaza detaliat conditiile si cauzele care au dus la deces. In acest moment, familia, daca este nemultumita de rezultat, face o plingere catre procuratura si solicita o noua expertiza. In conditiile in care procurorul considera ca solicitarea este intemeiata emite o ordonanta prin care dispune deshumarea si o noua necropsie.


Cazul mortii lui Gheorghe Fota se afla si in atentia Politiei din Celaru. Seful de post, ag. pr. Marius Florin Badea, a declarat ca: „Ancheta este tinuta in loc de rezultatele raportului medico-legal. Sotia celui decedat a depus o plingere la noi, dar in acest moment cercetarea este inchisa. Noi nu putem sa audiem oamenii pina nu vine raportul de expertiza medico-legala si am inteles ca familia a depus o plingere si la Parchet. Fata de cele spuse de Tatiana Fota, ca Leontin Diaconescu l-ar fi batut pe barbatul ei si din cauza aceasta ar fi murit, nu ma pot pronunta eu. Lumea vorbeste multe, dar, deocamdata, sint niste zvonuri“. In schimb, reprezentantii IML Craiova considera ca nu sint obligati sa dea socoteala presei despre cazurile pe care le au medicii legisti in lucru.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS