12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLocuitorii din Motru vor avea de miine caldura

Locuitorii din Motru vor avea de miine caldura

• Datoriile pe care UATAA Motru, prestatorul de servicii catre populatie, le are de recuperat de la asociatiile de proprietari, spitale si scoli depasesc 60 de miliarde de lei • Sute de familii cu bani nu isi platesc intretinerea, fiind actionate in instanta de UATAA, in vederea recuperarii debitelor restante • In schimb, pensionarii isi platesc intretinerea • Desi ingheata de frig, batrinii ar vrea sa nu mai primeasca agent termic, temindu-se ca nu vor mai avea cu ce sa isi achite facturile • Edilii spera ca in doua saptamini primele apartamente din Motru sa fie bransate la reteaua de gaze


Locuitorii din Motru vor avea de miine caldura, in ciuda faptului ca prestatorul de servicii catre populatie, UATAA, are de recuperat debite de peste 60 de miliarde de lei vechi. In municipiu exista 17 asociatii de proprietari care cuprind peste 6.000 de apartamente bransate la sistemul centralizat de distributie a agentului termic. Conducerea UATAA Motru i-a amenintat pe beneficiari in repetate rinduri ca nu vor mai primi caldura si a incercat diferite solutii pentru recuperarea debitelor. Intrucit nu s-a platit mare lucru, sute de familii au fost actionate in instanta pentru plata datoriilor, in anumite cazuri urmind sa se ajunga inclusiv la aplicarea de sechestre asiguratorii pe bunurile sau chiar pe apartamentele rau-platnicilor. Potrivit reprezentantilor Primariei Motru, cei care nu se inghesuie sa isi achite caldura de care au beneficiat in ultimii ani sint chiar cei care au venituri, fiind angajati in principal la exploatarile miniere din zona. Tot la Motru sint inregistrate peste 3.000 de cereri pentru acordarea de ajutoare la plata caldurii.


Pensionarii tremura, dar nu vor caldura


In prezent, cele mai mari datorii la UATAA Motru le inregistreaza asociatiile de proprietari, respectiv 28 de miliarde de lei vechi, cele patru scoli din muncipiu, care au un debit de 26 de miliarde de lei vechi, si spitalul, cu o datorie de sase miliarde de lei vechi. In ciuda faptului ca sansele de a incasa vreun ban sint reduse, UATAA Motru a inceput la sfirsitul saptaminii trecute executarea de verificari si probe a instalatiilor, pentru ca de miine sa fie inceputa si distributia agentului termic catre consumatori. O situatie deosebita este cea a pensionarilor, care sint cei care isi achita intretinerea. Multe dintre familiile de pensionari ar vrea sa depuna cereri pentru a nu li se furniza caldura in apartamente, intrucit se tem ca nu vor mai avea cu ce sa plateasca. Primarul din Motru, Dorin Hanu, a spus ca in momentul in care va fi gata distributia de gaze, multe familii vor incepe sa isi instaleze centrale de apartament. „Pensionarii sint cei mai napastuiti. Poate va fi altfel cu gaze. In circa doua saptamini va fi semnata receptia lucrarilor la gaze, din cite am inteles de la conducerea Consiliului Judetean Gorj.


Conducta este deja in oras si urmeaza sa fie bransate si citeva sute de apartamente in acest an. Vom vedea citi vor renunta la sistemul centralizat“, a afirmat edilul din Motru. Reteaua de gaze din Motru a fost realizata de firma Ben Ben Cluj- Napoca, investitia ridicindu-se la peste patru milioane de euro. Aceeasi firma se va ocupa de administrarea retelei si de incasarea beneficiilor, in baza unei concesiuni care are o durata de 49 de ani, dupa cum a precizat Hanu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS