12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateNume mari ale plasticii contemporane ajuta Scoala din Serbanesti-Olt

Nume mari ale plasticii contemporane ajuta Scoala din Serbanesti-Olt

24 de lucrari de arta vor aduce un plus de speranta elevilor Scolii generale din comuna Serbanesti. Donate de nume importante ale plasticii contemporane, precum Nicolae Aurel Alexi, Nicolae Blei, Traian Bradean, Aurel Bulacu, Monica Cerchez-Chirnoaga, Marcel Chirnoaga, Florin Ciubotaru, Marin Gherasim, Alexandru Ghildus, Ion Grigore, Aureliu Razvan-Ionescu, Teodor Moraru, Costin Neamtu, Mircea Novac, Stefan Pelmus, George Radeanu, Ion Salisteanu, Vladimir Setran, Marian Zidaru, operele vor fi supuse, luni, 31 octombrie, ora 18.30, unei licitatii care se va desfasura in Sala Ronda a Hotelului Intercontinental. Sumele obtinute sint destinate refacerii asezamintului din judetul Olt, distrus in urma valurilor de inundatii care s-au abatut in acest an asupra intregii tari. Actiunea incheie etapa a doua a campaniei „Intinde o mina de ajutor“ demarata, in urma cu patru luni, de ziarul Curierul National impreuna cu Fundatia „Speranta si Fiii“ si cu sprijinul B1 Tv.


Organizata la initiativa omului de afaceri George Constantin Paunescu, aceasta campanie a debutat cu un concert de binefacere, ce a avut loc in luna iulie, la Sala Palatului. Cei mai indragiti artisti si trupe din România, in total 24, au raspuns prompt si pro bono invitatiei noastre.


Cu banii rezultati din vinzarea biletelor au inceput lucrarile de refacere a scolii din Serbanesti. Numai ca pentru finalizarea acestora sint necesare fonduri suplimentare pe care noi toti, cei implicati in proiectul umanitar, speram sa le obtinem, luni, in urma licitatiei de arta, la care vor participa colectionari, personalitati din domeniul culturii, mediului de afaceri, politicii, reprezentanti ai societatii civile.


Balsam pentru suflet, refugiu vizual intr-o lume care inalta si zideste; singura noastra salvare spirituala in orice moment istoric de rascruce; un dram din frumusetea care va salva lumea.


Toate aceste propozitii nu sint simple sloganuri. Arta, un lux la care multi tinjesc, dar putini au posibilitatea sa se bucure de binefacerile ei, face parte din realitatea culturala a zilelor noastre. Si ramine cea mai sigura investitie. O garantie a acestei afirmatii o reprezinta si numele artistilor amintiti care si-au cistigat de mult, prin opera lor, prestigiul valorii.


Veti afla acest lucru vizitind pagina noastra web: www.curierulnational.ro unde aveti posibilitatea sa cunoasteti lucrarile ce vor fi supuse licitatiei. Cu siguranta, dorinta dvs. de a intra in posesia unei opere ii va ajuta pe elevii scolii generale din Serbanesti sa-si continue visurile.


Copiii din Serbanesti au ramas fara scoala


Spre sfirsitul lunii iulie 2005 ajungeam, impreuna cu un reporter si un cameraman de la B1 Tv, in judetul Olt, unde inundatiile transformasera localitatile Serbanesti, Schitu Greci, Crimpoia, Movileni, Icoana si Potcoava intr-o ploaie de lacrimi.


Reproducem, in continuare, un fragment din reportajul publicat de noi, la acea data, in Curierul National despre starea localitatii Serbanesti si a scolii generale din comuna.


„Furia apelor s-a potolit. Iar peste suferinta adusa de prapadul care s-a abatut asupra României, in urma cu o luna, a venit arsita. Clipele de cosmar traite de oameni, spaima, durerea de a fi pierdut totul sau aprope totul par astazi rupte dintr-un scenariu SF. Sau, mai degraba, sint «inghitite» de canicula care face vizibile urmele dezastrului, asa cum aveam sa le cunoastem si noi, pe viu, acum citeva zile, in sudul judetului Olt. Localitatile Serbanesti, Schitu Greci, Crimpoia, Movileni, Icoana si Potcoava au fost cele mai afectate.


Mii de gospodarii distruse, scoli, biserici si dispensare devenite total nefunctionale, fintini inecate, recolte compromise, zeci de mii de animale luate de viitura. Si multe lacrimi. Oamenii isi pling astazi ranile greu de vindecat. Nemarturisite. Neputinta de a lua totul de la capat, dorinta de a merge mai departe se pierd intr-un amestec paradoxal de teama, perplexitate, mutenie si speranta.


Istoria Scolii generale (din Serbanesti) «Dumitru Popovici», unde invatau aproape 250 de elevi din clasele I-VIII, s-a intrerupt neasteptat de crud. Dupa mai bine de patru decenii.


Cladirea are doua corpuri: unul construit in anul 1962, iar celalalt in 1974, prin contributia baneasca a oamenilor din comuna. Din opt sali de clasa si doua sali destinate gradinitei de copii au mai ramas neafectate trei sali, de la etajul corpului nou al institutiei, aflam de la prof. Marin Stoica, directorul scolii. Celelalte sali arata ca dupa potop. Apele nu au iertat nimic. Dusumelele si timplaria putrezite, tencuiala peretilor cazuta, mobilierul deteriorat aproape in intregime, ca de altfel si arhiva scolii – cataloagele, noile manuale, circa 10.000, o parte mucegaite, altele irecuperabile -, acesta este «tabloul» care ne intimpina. «Elevii scolii si parintii lor au ajutat la scoaterea dusumelelor si a nisipului. Situatia este dezastruoasa. E nevoie de consolidarea zidurilor, refacerea pardoselilor, a acoperisului. Nu cred ca reparatiile se vor termina pina la 15 septembrie, in conditiile in care primaria nu dispune de fondurile necesare pentru a ne ajuta»“, declara atunci directorul Scolii generale din Serbanesti-Olt.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS