5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Intretinere in rate

Reprezentantii Directiei pentru Dialog, Familie si Solidaritate Sociala (DDFSS) Dolj au prezentat ieri, in cadrul unei conferinte de presa, ultimele noutati privind acordarea ajutoarelor pentru incalzire. In termen de doua saptamini, craiovenii trebuie sa isi aleaga o metoda de tarifare a energiei termice. Cei care isi monteaza centrale sau au sobe pe gaz vor beneficia de asemenea de subventii.


Conducerea DDFSS Dolj a prezentat ieri, in cadrul unei conferinte de presa, noutatile privind facilitatile acordate la plata energiei termice, discutate zilele trecute la Ministerul Muncii. Astfel, incepind cu 1 noiembrie, craiovenii, consumatori de energie termica, vor putea plati facturile de energie alegind mai multe tipuri de tarife. Va exista tariful monom, care reprezinta pretul national de referinta pentru energie termica furnizata populatiei prin sistemul centralizat, dar si tariful binom B1 si B2. Prin alegerea tarifelor binom, consumatorii de energie termica beneficiaza de o reducere de 2,5% din valoarea totala a facturilor de energie termica.


Ne incalzim apartamentele iarna si platim la vara…


„Familiile si persoanele singure, cu venituri reduse, care sint racordate la sistemul centralizat de incalzire si care opteaza pentru modalitatea de facturare si plata in sistem binom, beneficiaza de ajutor pentru incalzirea locuintei pe o perioada de 12 luni, diferentiat, pentru perioada sezonului rece, fata de restul anului. Pina pe 15 noiembrie, furnizorii de energie termica sint obligati sa solicite si sa aprobe optiunile consumatorilor de energie termica alimentati prin sisteme centralizate, privind alegerea unuia din tarifele binom. Dupa aceasta data, consumatorii se pot adresa direct furnizorilor cu cereri de solicitare a tarifelor binom, furnizorii avind obligatia sa le aprobe in cinci zile de la data inregistrarii. Apoi, furnizorii de energie termica vor comunica directiei de dialog, in termen de trei zile, optiunile cetatenilor“, a precizat Marius Simcelescu, director executiv adjunct al DDFSS Dolj.


Pentru actualul sezon rece, DDFSS va emite un set de cinci bonuri valorice pentru lunile noiembrie si decembrie 2005, iar, in functie de optiunile oamenilor, prin Regia Autonoma de Termoficare Craiova, un set de trei bonuri valorice pentru lunile ianuarie-martie 2006 si sapte bonuri valorice pentru perioada aprilie-octombrie 2006. Aceste modificari au venit ca un sprijin pentru populatia cu venituri reduse, care va plati mai putin in lunile de iarna, diferenta fiind adaugata la lunile de vara.


Subventii de 1.000.000 de lei pentru centrale


Noutati legislative de ultim moment au fost aduse si pentru beneficiarii care utilizeaza pentru incalzirea locuintei gaze naturale. „Avind in vedere majorarea pretului la gaze naturale si tinind cont de necesitatea eficientizarii consumului individual de gaze naturale, guvernul a initiat un program de acordare a unor ajutoare banesti populatiei cu venituri reduse. Acesti bani sint dati pentru acoperirea unei parti din cheltuielile privind achizitionarea, instalarea si punerea in functiune de centrale termice individuale sau, dupa caz, de arzatoare automatizate“, a mentionat Marius Simcelescu. Acest program se deruleaza incepind de ieri si va continua pina pe 30 noiembrie 2008.


Cei care isi vor monta centrala termica vor primi la rindul lor un ajutor banesc, acordat sub forma de bonuri valorice de un milion de lei, iar craiovenii care isi vor monta arzatoare automatizate vor primi doua milioane de lei.


De acest ajutor vor beneficia familiile care indeplinesc insa urmatoarele conditii: utilizeaza pentru incalzirea locuintei gaze naturale si sint titulari de contracte de furnizare a gazelor naturale. Alte conditii esentiale pentru a primi aceasta subventie este aceea ca venitul net lunar pe membru de familie sa fie de pina la 3.100.000 de lei, sa nu detina centrale termice individuale, ci doar sobe de teracota.


Racordarea o fac doar firmele autorizate


La conferinta de presa, privind ultimele noutati legate de acordarea ajutoarelor pentru incalzire, au participat si reprezentantii Distrigaz Sud. Acestia au tinut sa precizeze ca montarea centralelor termice sau a arzatoarelor automatizate trebuie facuta doar de firmele autorizate mentionate la sediul institutiei, cit si la DDFSS Dolj. „Pentru montarea unor astfel de instalatii, craiovenii trebuie sa depuna la sediul Distrigaz o cerere tip in care sa specifice instalatia pe care doresc sa o monteze, inlocuirea arzatoarelor existente cu altele noi sau inlocuirea sobelor de teracota cu microcentrale. Apoi, noi aprobam aceste solicitari, iar firma acreditata sa presteze servicii va intocmi proiectul necesar. Cei care doresc doar inlocuirea vechilor arzatoare cu altele noi nu au nevoie de noi proiecte. Avind in vedere ca in aceasta iarna este pentru prima data cind este acordat un astfel de ajutor ne asteptam ca foarte multi craioveni sa solicite montarea unor astfel de instalatii“, a precizat Petre Ciocanescu, director la Distrigaz Sud.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS