13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCluburile sportive, bune de plata

Cluburile sportive, bune de plata

Ministerul Finantelor pastreaza secretul asupra modalitatii de recuperare a datoriilor


Fara facilitati de plata si nici vorba de anulare a penalitatilor. Un rezultat previzibil al discutiilor pe care le-au purtat ieri ministrul finantelor publice, Sebastian Vladescu, si reprezentantii citorva federatii sportive si presedinti ai cluburilor de fotbal. „O parte din cluburile de fotbal au inteles ca lucrurile nu mai pot continua asa si trebuie sa plateasca“, afirma acum citeva zile seful ANAF, Sebastian Bodu. Situatia se repeta. Potrivit unui comunicat al Ministerului Finantelor Publice, participantii la discutii au cazut de acord ca datoriile inregistrate in documentele fiscale sint reale si trebuie achitate.


Dinamo a virat deja in contul trezoreriei statului suma de 22,5 miliarde de lei vechi. Banii reprezinta debite catre bugetul de stat ale Asociatiei Clubul Sportiv FC Dinamo Bucuresti. Gruparea din Stefan cel Mare a fost prima care a recunoscut datoriile vechiului club Dinamo. Putini sint cei angrenati in fenomenul sportiv care traiesc clipe de liniste in aceste zile. Exista totusi cluburi precum Farul Constanta sau CFR Cluj care au datorii mici la bugetul de stat, dar ei reprezinta exceptia.


Cum va evolua pe viitor fiscalitatea in domeniul sportiv vom afla in momentul in care vom avea un statut al sportivului profesionist. Pina acum, multi dintre „profesionistii“ nostri erau platiti prin diferite modalitati care eludau Fiscul, donatia fiind o modalitate foarte uzitata pentru plata drepturilor salariale. Pentru moment, Agentia Nationala pentru Sport lucreaza inca la o astfel de propunere legislativa, propunere care ar putea clarifica multe si in ceea ce priveste regimul cluburilor sportive: societati comerciale sau organizatii nonprofit.


Fara esalonare, dar in etape


Prezent la intilnire, presedintele Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir, a declarat: „Nu s-a pronuntat cuvintul esalonare, dar se va plati in etape. Nimeni din fotbal nu vrea sa nu plateasca, dar nu se poate totul dintr-o data“. Presedintele LPF a mai afirmat ca in perioada urmatoare se vor aduce modificari Legii sportului. Pe baza propunerilor facute de fiecare federatie, in citeva zile se va da o ordonanta de urgenta prin care se vor clarifica aspectele controversate din actualul act normativ.


Grafice de plata


Presedintele Federatiei Române de Baschet, Carmen Branisteanu, a declarat pentru Mediafax ca Agentia Nationala pentru Sport a facut propuneri Ministerului Finantelor pentru elaborarea unei ordonante de urgenta cu privire la recuperarea arieratelor bugetare din activitatea sportiva.


Aceasta a explicat ca, potrivit proiectului depus de ANS, datoriile cluburilor sportive, inclusiv cele ale gruparilor fotbalistice, vor fi achitate pe baza unor conventii incheiate intre administratiile financiare teritoriale si debitori, la care se vor atasa grafice de plata. „Se va da o ordonanta de urgenta care va modifica statutul jucatorului profesionist. Intre sportiv si club va exista un contract civil in forma scrisa si astfel se va cunoaste cine si ce are de platit la stat“, a mai declarat Branisteanu. Singurul lucru clar este ca datoriile cluburilor, inclusiv ale cluburilor de fotbal, sint reale si trebuie platite.


Cum in acest moment cadrul legal nu permite anularea penalitatilor si acordarea de facilitati la plata, toata lumea se fereste sa pronunte cuvintul esalonare. Daca ele vor fi mascate intr-o alta forma pentru a nu perturba vadit mediul concurential, ramine de vazut. Insa, in lipsa banilor sau, in alte locuri, in lipsa vointei de a plati, discutiile ramin discutii si, eventual, un bun prilej de reflectie care sa previna repetarea unei astfel de situatii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS