16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSapte dintr-o lovitura

Sapte dintr-o lovitura

In luna iunie, societatea Marsilva Com, din Slatina, a cistigat la licitatie prin Proiectul de Dezvoltare Rurala (PDR) executia unui drum pietruit in comuna Grecesti. Pina aici, nimic neobisnuit. Ceea ce nu stia insa la vremea respectiva primarul localitatii, Victor Fruntelata, este ca firma cu pricina mai avea in derulare, concomitent, inca sase asemenea proiecte, si asta numai in judetul Dolj. Desi prefectul de Dolj, Nicolae Giugea, a atras atentia asupra faptului ca firma care are sediul intr-un apartament din Slatina nu poate face fata tuturor lucrarilor, nimeni si nimic nu puteau impiedica societatea sa participe la licitatiile organizate in cadrul PDR. Asa ca firma a „reusit“ sa inceapa lucrarile pentru pietruirea strazilor din Grecesti cu peste 20 de zile intirziere, ajungindu-se in luna octombrie la rezilierea contractului pentru nerespectarea termenelor.


In luna noiembrie a anului trecut, firma Marsilva a cistigat la licitatia organizata de PDR proiectul de executie a unui drum cu tratament bituminos in comuna doljeana Urzicuta. Era normal sa se intimple asa, dat fiind faptul ca Marsilva avea capacitatea tehnica de a executa lucrarile, iar pretul oferit era mai mic decit al celorlalte sase firme concurente. La fel s-a intimplat si la licitatiile organizate in luna iunie a acestui an, pentru executarea unor proiecte in comunele Breasta, Bulzesti, Murgasi, Grecesti, Seaca de Padure si Virvoru de Jos. Societatea a cistigat pe rind toate licitatiile, oferind un pret mult mai mic decit al firmelor prezente. Desi, dupa cistigarea licitatiilor, devenise destul de clar ca firma nu va putea lucra concomitent in toate cele sapte locatii, nici Unitatea de implementare a Procedurilor PDR Dolj, si nici vreo alta autoritate contractanta, respectiv consiliile locale ale comunelor, nu au sesizat problema.


Un utilaj pentru 17 strazi


Printre comunele care au cistigat banii pentru proiecte s-a numarat si Grecesti, comuna al carei primar reusise sa cistige si alte proiecte de dezvoltare, precum cel de refacere a retelei de energie electrica si regularizarea cursului de apa. La mai bine de o saptamina de la cistigarea licitatiei, Marsilva a primit din partea Primariei Grecesti un ordin de incepere a lucrarilor. Chiar daca ordinul era menit sa determine conducerea firmei slatinene sa trimita echipele si utilajele in teren, acest lucru nu s-a intimplat nici dupa mai bine de cincisprezece zile de la trimiterea ordinului. Nedumerit, Victor Fruntelata, primarul comunei Grecesti, a dorit sa afle motivul pentru care societatea intirzie inceperea lucrarilor. „Nu mi-a venit sa cred cind am auzit care era motivul. Mi-au spus ca din cauza ca nu le-am platit coeficientul de 0,01% din valoarea lucrarii, adica vreo patru milioane, cei de la Disciplina in Constructii nu ii lasau sa inceapa lucrarile“, a declarat primarul. Cind, in sfirsit, fusesera intrunite toate conditiile, primarul s-a trezit, dupa ce trecusera mai bine de douazeci de zile, cu un singur utilaj de lucru pe amplasament. „Cum era sa faca 17 strazi inguste, adica aproximativ cinci kilometri, in termenul prevazut, cind ei venisera cu un singur utilaj?! Plus ca nici nu voiau sa respecte proiectul tehnic de executie a drumului si au venit cu tot felul de pretexte: ba ca e drumul ingust, ba ca a fost sezonul ploios“, a afirmat Victor Fruntelata.


Contractul Grecesti Marsilva va fi reziliat


Vara nu a adus, cu siguranta, nimic bun pentru comuna Grecesti. Localitatea a fost inundata si, o data cu bunurile de prin curtile oamenilor, s-au dus si materialele de reprofilare turnate de Marsilva pe strazile Grecestiului. Edilul Victor Fruntelata sustine ca societatea nu avea nici o asigurare pentru lucrarile deja executate si ca, dupa trecerea inundatiilor, firma a vrut executarea unui nou proiect tehnic pe banii PDR, insa a fost refuzata. „Cum era sa le dau eu banii, cind a fost vina lor, ca nu aveau asigurare? Ei s-au suparat, ba si-au luat utilajul, ba l-au adus iar, nici eu nu mai stiam. Era clar ca dadeau dovada de neseriozitate si, pentru ca nu aveau nimic facut cu o luna inainte de predarea lucrarii, am hotarit sa reziliez contractul, care atinge valoarea de cinci miliarde de lei“, a spus primarul din Grecesti.


Contactat telefonic, patronul firmei Marsilva, Marian Florescu, sustine ca vina pentru intirzierea lucrarilor o au vremea ploioasa, dar si primaria, pentru faptul ca nu a executat santurile de colectare a apei. „Am avut ghinion cu vremea, iar ei nu au pregatit deloc terenul. Trebuia sa execute 6.000 de metri de sant, iar ei, la 17 octombrie, executasera doar 30. Plus ca noroiul adus de inundatii a schimbat mult configuratia terenului si trebuia efectuat un nou proiect tehnic si lucrari suplimentare, cu care primarul nu a fost de acord. Din punctul meu de vedere, contractul a fost reziliat unilateral si pina in noiembrie sintem inca sub contract. Daca se va rezilia contractul, ii vom da in judecata“, a declarat Marian Florescu.


PDR Dolj nu se implica


Unitatea de Implementare a Procedurilor PDR Dolj, organismul care faciliteaza obtinerea banilor, consiliaza si monitorizeaza apoi lucrarile de executie a proiectelor, poate avea si in acest caz un cuvint greu de spus. Sorina Georgescu, coordonator in cadrul unitatii, a spus insa ca numai autoritatea contractanta, respectiv Primaria Grecesti, poate decide rezilierea contractului. „Noi mentinem o comunicare permanenta cu cei de la primarie si ei trebuie sa aiba grafice de executie aduse la zi. Avem si un rol de mediere, insa consider ca si aici se mai putea face ceva. Firma Marsilva nu a mai avut probleme cu executia lucrarilor si, din ce am vazut noi, au totusi capacitatea tehnica, si, daca nu mai fac fata, pot inchiria utilaje“, a afirmat Sorina Georgescu. Pina la descurcarea itelor in acest caz, cei care sint in masura sa o faca ar trebui sa treaca la verificarea amanuntita a celorlalte sase contracte pe care Marsilva le are in derulare in judetul Dolj, pentru ca, pe viitor, situatii precum cea de la Grecesti sa nuse mai repete.


Antecedente


Firma Marsilva Com, din Slatina, a mai fost implicata in numeroase scandaluri cu lucrari fictive, relatate pe larg de presa slatineana. Pe vremea cind la cirma municipiului Slatina era Gheorghe Paunescu, societatea Marsilva Com a primit zeci de miliarde de lei pentru lucrari care fusesera executate numai pe hirtie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS