12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDoua cinematografe la 600.000 de doljeni

Doua cinematografe la 600.000 de doljeni

Zilele in care proiectiile de filme generau sentimente de emotie si bucurie au apus de mult. S-au dus si momentele in care cinematograful era singurul loc unde puteai viziona un film bun. Accesul la internet a atras dupa sine si accesul la filme de ultima ora pentru care nu trebuie platita nici o taxa. Astfel, casele micilor infractori devin cinematografe ad-hoc, iar filmele downloadate, motiv de dat cu tifla reprezentantilor RADEF. Fenomenul a luat amploare intrucit, in Dolj, nu mai sint deschise decit doua cinematografe.


Productiile cinematografice sint protejate prin Legea Dreptului de Autor. Astfel, copierea, distribuirea sau rularea filmelor, fara acordul producatorilor, sint strict interzise. Cu toate acestea, cei mai multi utilizatori ai unui computer, care au acces la internet, au downloadat de pe net macar o data un documentar, daca nu seriale intregi. Ajutati de unele site-uri „binevoitoare“, care le faciliteaza ilegalitatea cu pricina, oltenii intra in posesia filmelor inainte ca acestea sa ruleze la cinematograf. Tentatia este cu atit mai mare cu cit costul unui bilet la cinematograf este cuprins intre 47.000 si 87.000 de lei, iar inchirierea unui film pe DVD costa 60.000, respectiv 70.000 de lei, in functie de cit de nou este. „Sentimentul este cu totul altul atunci cind vizionezi un film la cinematograf datorita unei imagini si sonorizari bune, comparativ cu filmele pe care le vezi la calculator“, a declarat un spectator de moda veche. Totusi, inchirierea unui film de la cunoscuti, la un pret de 15.000-20.000 de lei sau chiar imprumutul unui CD cu un film de Oscar ofera perspectiva unei afaceri profitabile. Atit pentru client, cit si pentru cel care inchiriaza. „Calitatea operei cinematografice este vizibil afectata, dar bugetul personal cunoaste o evidenta revigorare“, a afirmat Marius R., un student care apeleaza la varianta cu pricina.


Patria si Modern, singurele cinematografe deschise din judet


Pretul vizionarii unui film la cinematograf nu este insa o problema atit de mare. „Filmele de pe net sint cu atit mai tentante cu cit in Craiova oferta nu e tocmai variata. Doar doua cinematografe mai sint deschise, «Patria» si «Modern». Eu nu stiu sa mai fie altele“, a declarat Marius R., care prefera sa inchirieze filme de la „stie el cine“. Restul cinematografelor au fost inchise in timp sau si-au schimbat destinatia. Ultimul dintre ele, „Jean Negulescu“, a fost scos din circuitul cinematografic in urma cu citeva luni. In celelalte orase din Dolj, industria filmului este practic nereprezentata deloc. Astfel, in Bailesti, cinematograful nu mai functioneaza de aproape doi ani. Potrivit declaratiei lui Venus Coconoiu, consilier local, reprezentantii Consiliului Local (CL) Bailesti au propus luna trecuta ca sala unde rulau filme sa fie concesionata. Cu toate ca au existat si propuneri ca locatia cu pricina sa fie transformata in sala de spectacole, biblioteca sau chiar sediu administrativ, e posibil ca destinatia sa finala sa fie aceea de bar. In ceea ce priveste cinematograful din Calafat, acesta a fost deja concesionat unui cetatean strain, ca sala de spectacole, in prezent fiind in proces de renovare. Nici in Filiasi fostul cinematograf nu si-a pastrat vechea destinatie. „Cinematograful s-a inchis de aproape un an. Sala a fost inchiriata de la RADEF de un cetatean din Filiasi“, a declarat Nicolae Stancioi, viceprimarul localitatii. La fel de „norocosi“ sint si locuitorii din Segarcea, oras in care nu mai ruleaza filme de o buna perioada. Locatia cu pricina functioneaza insa ca si Casa de Cultura.


Din 2006, numai cinematografe particulare


Potrivit Ordonantei nr. 39/2005, situatia in cinematografie se va schimba vizibil din 2006. Astfel, Regia Autonoma a Distributiei si Exploatarii Filmelor (RADEF) „RomâniaFilm“ va deveni societate comerciala pe actiuni, cu capital majoritar de stat. In plus, salile de cinematograf vor fi scoase la licitatie. Procesul de privatizare are in vedere si finalizarea procedurii de retrocedare a imobilelor conform Legii 10/2000. Directoarea RADEF- filiala interjudeteana Dolj, Ioana Pavelescu, este singura in masura sa furnizeze informatii despre cinematografele din judet si sa ofere o opinie oficiala cu privire la utilitatea si urmarile privatizarii cinematografelor. Pavelescu a declarat insa saptamina trecuta ca va contacta redactorii GdS si va oferi aceste informatii cind le va avea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU