13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCalusul, cel mai puternic simbol al traditiei oltenesti

Calusul, cel mai puternic simbol al traditiei oltenesti

O eleva de 16 ani din Bals a identificat cel mai bine elementele definitorii pentru zona de la nord de Dunare


Oltenii sint cunoscuti la nivel national ca mari consumatori de praz. In plus, folosirea perfectului simplu este definitorie pentru urmasii lui nea’ Marin care, cu mic, cu mare, stiu ca nu exista cintec mai reprezentativ pentru ei decit „M-a facut mama oltean“. Cistigatorii unui concurs de idei au identificat insa si alte simboluri oltenesti ce dau identitate regionala. Printre acestea se afla ceramica de Horezu, covoarele oltenesti, stilul arhitectonic brâncovenesc si calusul.


In perioada iulie-august 2005, Agentia pentru Dezvoltare Regionala 4 S-V (ADR) Oltenia a lansat un concurs de idei cu tematica „Identitatea regionala in contextul integrarii in Uniunea Europeana“. Scopul concursului a fost de a sublinia simbolurile oltenesti creatoare de identitate regionala si implicit de a defini un profil de top al regiunii, care sa corespunda cit mai bine cu imaginea oltenilor despre Oltenia. „Este important sa ii implicam si pe cetateni. De multe ori, ceea ce gindim noi despre regiunea Olteniei nu corespunde cu opiniile oamenilor si atunci rezultatele unui astfel de concurs ne ajuta sa promovam zona cit mai bine“, a declarat Marilena Bogheanu, directorul ADR Oltenia. Potrivit lui Siro Fiorani, lider de Proiect Regiunea Lazio, italienii au reusit sa identifice stema regiunii in urma unui concurs asemanator.


Premiul intii a fost recompensat cu 500 de euro


Ideile oltenilor au fost apreciate si material. Astfel, cele mai bune lucrari au fost premiate, in cadrul proiectului de infratire institutionala, de reprezentantii Regiunii Lazio din Italia cu 200, 300 si respectiv 500 de euro. Cistigatoarea premiului I, Irene Bajan, este din Bals si are numai 16 ani. Irene este eleva in clasa a XI-a. A participat la acest concurs din dorinta de a cunoaste cit mai bine regiunea Oltenia. „A meritat efortul. Documentarea a fost foarte interesanta“, a afirmat adolescenta, care in copilarie a urmat cursuri de dansuri populare. Mama Irenei, Mihaela Sandulescu, vadit emotionata, a declarat ca e mindra si bucuroasa. „A lucrat mult la aceasta lucrare. Iubeste Oltenia si tot ceea ce tine de traditiile si folclorul specifice zonei. Acasa avem multe obiecte oltenesti adunate din excursiile la care a participat“, a spus Mihaela Sandulescu. O deosebita munca de cercetare a depus si cistigatoarea premiului II, Pana Antoanela Loredana. Potrivit spuselor ei, definirea identitatii regionale a fost, in primul rind, in beneficiul ei, deoarece a reusit sa cunoasca mai bine zona in care locuieste. De aceeasi parere a fost si profesorul Fanel Vataru, cistigatorul premiului trei.


Oltenii au cu ce se lauda


In cadrul festivitatii de premiere organizate ieri de ADR Oltenia, toti cistigatorii au mentionat „calusul“ ca fiind emblematic pentru olteni, deoarece, prin vivacitatea dansului si legatura cu datinile precrestine legate de cultul pamintului, personalizeaza aptitudinile oamenilor. Alte simboluri oltenesti cu care se pot lauda locuitorii de la nord de Dunare, potrivit celor trei cistigatori, sint ceramica de Horezu, covoarele oltenesti, stilul arhitectonic brâncovenesc, perfectul simplu si melodiile populare „M-a facut mama oltean“ si „Ma dusei sa trec la Olt“. Exista insa multe alte simboluri, identificate de cistigatori, care ii vor ajuta pe reprezentantii ADR sa recomande regiunea ca una cu traditii bine conturate, in scopul promovarii potentialului investitional si lansarii Olteniei ca brand turistic bine individualizat. Printre acestea se afla Manastirile Cozia si Horezu, Ansamblul Sculptural Constantin Brâncusi, statiunile balneo-climaterice, Defileul Dunarii si multe altele. Pe linga componenta turistica, concursul a implicat si teme precum agricultura si activitatile industriale sau arheologice.


Oamenii trebuie sa-si dea interesul pentru Oltenia


Gradul de interes al oltenilor cu privire la recunoasterea calitatilor definitorii ale viitoarei euroregiuni Oltenia, in perspectiva apartenentei la o Europa extinsa, nu a fost tocmai ridicat. Astfel, la concurs nu s-au inscris decit cinci participanti. Cu toate acestea, reprezentantii ADR nu se dau batuti. Marilena Bogheanu a declarat ca ADR va organiza si alte concursuri asemanatoare pe teme ce privesc interesele cetatenilor. „Sensul unui astfel de concurs este de a-i face pe locuitorii Olteniei sa priveasca spre viitor si de a-i incuraja pe tineri sa constientizeze importanta dezvoltarii regiunii. In acelasi timp, este un mesaj catre oameni de a reflecta asupra identitatii regionale“, a afirmat Bogheanu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU