6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCele doua Parchete vor avea o noua conducere

Cele doua Parchete vor avea o noua conducere

Din rezultatele pe care Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) le-a facut publice se contureaza destul de clar care vor fi viitorii sefi ai Parchetelor craiovene. Pentru Parchetul de pe linga Tribunalul Dolj, dintre cei doi candidati, Tena Moraru si Gheorghe Stoian, cel din urma a obtinut o medie mai mare, in urma celor trei probe de concurs, respectiv 7,84, suficient cit sa ocupe scaunul de prim-procuror. La Parchetul de pe linga Curtea de Apel Craiova, lupta a fost strinsa pentru ca cei doi ramasi in cursa, Costel Niculeanu si Elisabeta Dragut, au avut rezultate apropiate. In aceasta situatie, cea care are posibilitatea sa devina procuror-general este Elisabeta Dragut, care a obtinut media finala 7,70, in prezent indeplinind functia de procuror-general adjunct la Parchetul de pe linga Curtea de Apel Craiova.


Procurorii craioveni, cu aspiratii la functii de conducere, si-au putut depune candidatura, ca urmare a eliberarii functiei de prim-procuror, la Parchetul de pe linga Tribunalul Dolj, si la Parchetul de pe linga Curtea de Apel Craiova pentru functia de procuror-general. Pentru Parchetul judetean au candidat doi magistrati, Tena Moraru, procuror la respectiva institutie, si Gheorghe Stoian, prim- procuror la Parchetul de pe linga Judecatoria Strehaia. Pentru functia de procuror-general al Parchetului de pe linga Curtea de Apel Craiova si-au depus candidatura de patru procurori din cadrul aceleiasi institutii, Valerica Mirea, Elisabeta Dragut, Costel Niculeanu si Gheorghe Covei, dupa primele doua probe numai Dragut si Niculeanu raminind in cursa.


Magistratii craioveni au sustinut trei teste: un proiect referitor la exercitarea atributiilor specifice functiei de conducere, o testare psihologica si un test scris cu privire la cunostintele in managementul comunicarii si resurselor umane.


Oficial, numirea conducatorilor celor doua Parchete se va face dupa rezolvarea contestatiilor depuse de candidatii nemultumiti la CSM. Candidatii trebuie sa aiba cel putin media sapte ca sa poata fi declarati admisi, conditie care nu pune probleme magistratilor care sint ca si instalati in fotoliile de sefi, Gheorghe Stoian si Elisabeta Dragut.


O viata, o cariera


Gheorghe Stoian este absolvent al Facultatii de Drept din Bucuresti, promotia 1987. La terminarea facultatii a fost repartizat ca procuror la Parchetul de pe linga Judecatoria Strehaia, pe atunci Procuratura locala. In anul 1994 este numit ca prim-procuror in fruntea institutiei, functie pe care o ocupa pina in anul 2002, cind in urma unui examen este promovat ca procuror la Parchetul de pe linga Tribunalul Dolj. Ramine in continuare la Parchetul din Strehaia, unde, cu delegare, ocupa functia de conducere pina la 30 septembrie 2005. Incepind cu aceasta luna si-a inceput activitatea ca procuror la Parchetul doljean, unde in curind va ocupa postul de prim-procuror. Gheorghe Stoian spune ca examenul care l-a promovat in aceasta functie a fost unul complet si complex. In viata de zi cu zi, magistratul este un familist convins, casatorit cu o avocata de profesie, impreuna avind doi copii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS