13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrimaria trece cu vederea prezenta ilegala a romilor

Primaria trece cu vederea prezenta ilegala a romilor

Craiovenii care locuiesc in cartierul Mofleni sint terorizati de citeva luni de familiile de romi care s-au asezat ilegal in zona. Numeroasele plingeri adresate primariei au ramas fara un raspuns concret, oamenii asteptind in continuare ca romii sa fie mutati si sa nu mai umble prin gunoaie. Acuzati ca fac scandal si fura, cei incriminati sustin ca groapa de gunoi reprezenta pentru ei o sursa de venit.


La marginea cartierului Mofleni s-au asezat inca de anul trecut mai multe familii de romi. In doar citeva luni, acestia si-au improvizat adaposturi si au inceput sa isi dezvolte diverse afaceri. Zona care a intrat in stapinirea lor arata acum jalnic. Cartoane, sticle si multa mizerie, toate inghesuite pe doar citeva sute de metri patrati. Mai mult, ei si-au incercuit teritoriul cu sirma ghimpata si lemne. Nemultumiti de situatia creata s-au aratat insa craiovenii care locuiesc de o viata in acest cartier. Oamenii afirma ca au anuntat de nenumarate ori autoritatile locale cu privire la prezenta ilegala a romilor in zona. „Nu au nici un fel de acte de proprietate acolo unde stau, insa dispun liber de pamint. Noi, in schimb, daca nu ne platim cotizatiile catre primarie, ne iau penalitati si ne mai si ameninta ca ne dau in judecata. Nu mi se pare corect ca ei sa aiba mai multe drepturi, doar pentru ca sint de etnie roma. Nici nu sint din Craiova. Citiva vecini au vorbit cu ei si le-au spus ca sint de prin Mehedinti, Constanta si de la Malu Mare. Au gasit fraieri in Mofleni sa ii accepte si au ramas aici. Ne fac zile negre pentru ca nu stau linistiti si se mai duc si la furat“, a mentionat Iulica Marin, un locuitor din cartierul Mofleni.


„Mofleniul este casa noastra!“


Romii spun ca s-au asezat aici pentru ca nu au unde sa locuiasca. „Aici nu are voie sa intre nimeni decit daca are aprobarea mea. Si ce daca mi-am facut casa! Daca nu am unde sa stau! Ce voiau astia de la primarie, sa dorm in strada? Nu am intrat pe pamintul nimanui. Am vazut si noi aici ca avem pamint sa putem trai si am venit. Mofleniul este casa noastra!“, se batea cu miinile in piept unul dintre romi. Citeva femei de etnie roma comentau zgomotos motivele pentru care au ajuns in Mofleni: „Erau gunoaie si de-asta am venit. Ii puneam pe cei mici sa adune sticle din plastic si le vindeam. Daca mai gaseam si ceva de-ale gurii, le dadeam la porci sa le manince“. Atunci cind gunoaiele nu au mai fost depozitate linga ei, romii au decis sa plece cu sacii la spinare la noua groapa pentru a aduna sticle din plastic. Si desi accesul la groapa de gunoi ecologica este permis doar angajatilor, acestia continua sa intre aici ca la ei acasa.


Primaria promite ca ii va evacua


Nemultumirile au aparut inca din prima zi cind familiile de romi s-au instalat in cartier. Sperind ca acestia vor fi evacuati, oamenii din zona au apelat in nenumarate rinduri la autoritatile locale. De anul trecut insa, primaria nu a facut nimic. „Credeam ca o sa plece si ei cind s-a mutat groapa in celalalt capat al cartierului, dar tot aici au ramas. Cind nu au ce sa manince, vin la noi si se milogesc sau, mai rau, fura. La inceput ne-am mai luat cu ei in gura, dar acum ne e frica sa ne mai apropiem, ca ne ameninta cu moartea. Si pentru ce? Ca doar nu e pamintul meu! E al primariei si, daca nu vrea sa faca nimic pentru a-si lua bani pe el, asta e“, a povestit indignat un craiovean din cartierul Mofleni. In luna ianuarie 2005, autoritatile locale promiteau ca, pina in primavara acestui an, toate casele construite ilegal vor fi darimate, iar proprietarii vor fi sanctionati. La inceputul acestei saptamini, reprezentantii primariei le-au promis din nou locuitorilor din Mofleni ca actiunea de evacuare a familiilor va fi demarata… in curind.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS