10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBoierul Filisanu a investit in posteritate

Boierul Filisanu a investit in posteritate

De 150 de ani nimeni n-a mai donat un ac de seringa!


Toate marile dureri ale vechilor boieri cu dare de mina ai timpurilor de mult apuse se regasesc in daniile facute in memoria vreunui membru din familiile lor. Aproape ca nu exista familie mare de boieri din Oltenia care sa nu fi daruit ceva comunitatii din care faceau parte, fie dupa o mare jale, fie dupa o mare bucurie. Donatiile lor au dainuit in timp, chiar daca putini sint aceia care-si mai amintesc de cei care le-au facut. Noii boieri ai zilelor noastre, prea grabiti sa-si toarne betoanele ce le adapostesc acareturile strinse in graba si ferite de ochii pofticiosilor dupa garduri-buncare, nu se gindesc inca la posteritatea care le-ar fi recunoscatoare. Peste doua, trei generatii cind se va usca si va cadea noroiul de pe opincile celor de acum, lumea se va potoli, averile strinse in graba se vor risipi si vor ramine cei cu frica lui Dumnezeu si cu grija celor nevoiasi care nu au fost acolo cind s-a impartit norocul.


Spitalul orasului Filiasi va sarbatori anul viitor 150 de ani de la infiintare. Are o capacitate de 162 de paturi si 164 de angajati, dintre care 20 de medici care asigura doua linii de garda. Cladirile care adapostesc Sectia de interne si Dispensarul TBC au fost gindite ca locuinte pentru medici si au fost construite de boierul Filisanu in 1880. Sase ani mai tirziu au fost donate prin testament orasului pentru spital. Testamentul contine si rugamintea sotilor Filisanu, Dimitrie si Smaranda, de a face aici si o sectie de „oftalmie“, pentru ca unicul fiu al celor doi a suferit de o boala care care l-a lasat pe intuneric si care, pina la urma, i-a adus si moartea. Din pacate, aceasta dorinta nu a putut fi respectata pentru ca, dupa cum spunea un cadru medical, „dintre medicii oftalmologi care au trecut pe aici nici unul nu a vrut sa ramina“. Boierul a mai construit si cladirea actualului azil de batrini, precum si capela care ii poarta numele. In 1977 a fost adaugat constructiilor vechi pavilionul in care functioneaza sectiile de chirurgie, obstetrica-ginecologie, pediatrie si cele doua compartimente nou-nascuti, cu 11 paturi, si Terapie intensiva, cu sase paturi. Cladirile spitalului sint in plina reparatie. Directoarea, medicul Ioana Dumitru, a schimbat radical si fata, si situatia spitalului. Pentru pacienti este ceva mai bine, iar pentru medicii specialisti va fi o institutie mult mai atractiva.


Spitalul nu corespunde normelor europene


„Situatia actuala a spitalului este buna. Nu avem datorii catre furnizori si ne canalizam toata energia catre actiunile de imbunatatire a conditiilor pe care le oferim pacientilor. Acum ne ocupam de modernizarea Sectiei de pediatrie. Banii i-am obtinut de la consiliul local, am modernizat cele doua statii de sterilizare cu bani de la Casa de Asigurari de Sanatate, iar din venituri proprii am cumparat aparatura performanta pentru laboratorul de analize si am reusit sa instalam aparate de aer conditionat in salile de nasteri. Din sponsorizari vom primi mobilierul de care mai avem nevoie. Ar trebui modernizat si Dispensarul TBC, dupa ce i se vor face reparatii capitale. Pentru asta, am realizat un studiu de fezabilitate care se afla pe lista de asteptare a consiliului judetean. Ne bucuram de sprijinul primariei si al consiliului local, dar si de al celor care au ajuns medici cunoscuti si care nu au uitat locurile natale, profesorul Irinel Popescu si Alexandru Ciocilteu“, a spus Elisabeta Cosma, contabila-sefa a spitalului. Cu toate imbunatatirile facute, spitalul nu corespunde normelor impuse de Uniunea Europeana, ceea ce va duce la inchiderea crematoriului. Va fi destul de dificil de transportat deseurile rezultate in urma procesului medical la crematoriul din Craiova, iar daca se va reusi acest lucru cheltuielile si asa mari ale spitalului vor creste.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS