10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateClinica de Pediatrie Filantropia este o ruina!

Clinica de Pediatrie Filantropia este o ruina!

Luna aceasta se implineste un an de cind clinica de copii a Spitalului Filantropia si-a mutat saltelele gaurite din bulevardul Nicolae Titulescu in curtea primitoare de pe strada Corneliu Coposu, linga Parcul „Nicolae Romanescu“. Ideea mobilizatoare a schimbarii de domiciliu a fost isteata, la vremea respectiva, aceea de a se transforma in spital de copii, unitate de care Craiova nu a avut inca parte. Planurile conducerii clinicii s-au impotmolit insa pe drum, desi ele au fost sprijinite initial de autoritati. Acum, la un an de la mutare, Clinica de Pediatrie isi poarta cu noblete titlul de „Cenusareasa“: azvirlita la periferia orasului, cu lipsuri atit de mari, incit nici seful clinicii, dr. Dumitru Bulucea, nu le poate numara, cu ambulatoriul (policlinica) aflat la kilometri distanta, tocmai pe Calea Bucuresti. Dar cu sperante de mai bine.


O cladire comunista din anii ’50, al carei subsol se degradeaza pe zi ce trece din pricina umezelii, cu instalatia electrica „incinsa“ in mod regulat de scurtcircuite, cu conductele de apa ruginite, cirpite si mucegaite, cu 55 de saltele rupte si uscate de urina la lumina becului, cu aparatura depasita fizic si moral, cu un singur grup sanitar pe fiecare etaj, unde ghinionul mai face sa cada si tavanul. Aceasta este Clinica de Pediatrie din Craiova, la un an de cind a pornit pe calea modernizarii: a plecat din bulevardul Nicolae Titulescu si s-a „adapostit“ in spatele curtii de pe strada Corneliu Coposu, acolo unde mai activeaza trei institutii mari si late – Centrul de Primire in Regim de Urgenta pentru Copii 0-3 ani, Colegiul Medicilor si Complexul de Servicii Comunitare pentru Copilul Mic cu Handicap Sever. Cu asemenea aglomerare de personal si vizitatori, era si firesc ca sus-numita clinica sa fie oarecum data uitarii. Nu intentionat insa, tine sa precizeze seful clinicii, dr. Dumitru Bulucea, ci pur si simplu prin voia sortii.


Ajutor de la vecini


„Am mostenit o ruina, acesta este adevarul“, a spus prof. dr. Dumitru Bulucea. „Cladirea este de tip sovietic. Inca de la constructie lasa de dorit. Acum, dupa 50 de ani, este intr-o stare avansata de degradare. Subsolul are probleme serioase din cauza conductelor vechi si ruginite. Instalatia electrica a suferit nenumarate scurtcircuite numai de cind ne-am mutat noi aici. Nu mai vorbesc de aparatura medicala care nu mai poate face fata: ecografe imbatrinite fizic si moral, laboratoare modest dotate. Noi am incercat sa asiguram conditiile minime. Personalul nostru chiar s-a implicat in reparatiile marunte de pe etaje, insa sint aspecte care ne depasesc. Multe instrumente medicale le-am procurat de la vecinii mai bine dotati – Centrul de Primire. Daca ni s-ar schimba statutul si situatia ar fi alta“, a declarat dr. Dumitru Bulucea, convins fiind ca un spital ar beneficia de dotari substantiale din partea Ministerului Sanatatii.


„Ne grabim incet!“


Desi promisiunile in acest sens au existat, se pare ca lucrurile s-au impotmolit.


„Ne conducem dupa teoria pasilor marunti, adica ne grabim incet!“, a incercat medicul sa glumeasca. „Apartinem Spitalului Filantropia. Nu ne pot lasa – si-i inteleg – pentru ca in felul acesta pierd o clinica, pierd paturi. Apoi este vorba de un proces birocratic lung si intortocheat, cu referate si tot soiul de adrese. Eu insa consider ca este nevoie de un spital de copii in Craiova, asa cum se gasesc in toate orasele tarii. Intre celelalte clinici – pediatrica din Spitalul de Urgenta si cele de diferite specializari (chirurgie, ginecologie etc.) – noi am ajuns un fel de Cenusareasa a sistemului medical din Craiova“, a apreciat Dumitrui Bulucea.


De la clinica la policlinica si… invers


O alta problema cu care nu se poate impaca deloc seful clinicii este distanta apreciabila la care se afla ambulatoriul pentru copii din Craiova.


„Din Calea Bucuresti pina aici e cale lunga pentru un copil bolnav. Firesc mi se pare ca policlinica sa se afle, ca la orice spital, la intrare. Adica vine bolnavul, este consultat. Daca este necesar, ramine pentru internare tot aici, nu trebuie sa strabata un oras intreg. Iar policlinica de pe Calea Bucuresti nu corespunde nici din punctul de vedere al dotarii. Aspectele sint cunoscute, nu mai insist…“


Traficul dauneaza grav clinicii!


Cu traficul din jurul clinicii insa s-ar mai putea insista un pic – doar tine de primarie, care, se stie, cu excesele de viteza este necrutatoare!


„Strada pe care ne aflam noi este extrem de aglomerata. In plus, masinile parcate in jur fac aproape imposibila vizibilitatea. Cum sa traverseze parintii si copiii strada in conditii de maxima siguranta, daca nu exista o trecere de pietoni marcata – asa cum este obligatoriu intr-o zona pentru cei mici – un semafor sau macar niste denivelari din acelea care sa micsoreze viteza? Am facut adresa primariei, dar mi-am dat seama cam tirziu: daca nu stii cui sa-i dai hirtia nu prea ai sanse. Mi s-a trimis un raspuns negativ. Si s-a instalat un indicator cu semnul «Interzis». Dar pe straduta laterala“, a mai spus Dumitru Bulucea, seful clinicii de pediatrie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS