17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024

Taxa pe moarte

• Taxele mari si numeroase platite la cimitirul municipal au inceput sa ii nemultumeasca pe oameni, care vor sa solicite consiliului local sa le revizuiasca • Constantin Cretan, purtatorul de cuvint al Primariei Tirgu Jiu, a declarat ca taxele sint necesare pentru intretinerea cimitirului


Taxele numeroase si destul de mari pe care locuitorii municipiului Tirgu Jiu le au de achitat in cazul in care isi inmorminteaza o ruda in cimitirul municipal au inceput sa creeze nemultumire mai ales in rindul pensionarilor. Acestea au fost stabilite inca de la inceputul anului printr-o hotarire a consiliului local si au fost majorate la data respectiva cu 109,3%, tinindu-se cont de indicele de inflatie din decembrie 2004, fata de decembrie 2003.


Pe linga supararea provocata de pierdera unei fiinte dragi, oamenii o mai au si pe aceea a nenumaratelor taxe pe care le au de platit inainte de a li se garanta accesul sub pamint. Concesiunea pentru un loc de veci se achita in functie de zona si perioada. Un lot de categoria I costa 1.200.000 de lei, pe o perioada de sapte ani, si 4.290.000 de lei pentru o perioada de 25 de ani. Persoanele cu situatie materiala precara pot obtine un loc de veci in zone de categoria a III-a, unde concesionarea unui lot pe timp de sapte ani costa 888.000 de lei, iar pentru 25 de ani – 3.170.000 de lei. Daca ti-ai achitat concesiunea si ai obtinut locul de mormint, nu ai scapat de griji si cheltuieli, intrucit portarul iti va solicita suma de 61.000 de lei ca taxa de acces in cimitir, in vederea inhumarii.


Taxa de depunere in capela a decedatului pe timp de trei zile costa 468.000 de lei, iar taxele de intrare in cimitir a masinilor si utilajelor trebuie achitate dupa cum urmeaza: autoturisme – 14.000 de lei, mijloace de transport pina la opt tone – 26.000 de lei, iar pentru utilaje se plateste o taxa de 51.500 de lei.


Viitura de taxe


O data ingropat cel decedat si achitate toate taxele amintite mai sus, rudele mai au de scos din buzunar 225.000 de lei drept taxa anuala pentru intretinere si curatenie in cimitir, o taxa de 73.000 de lei pentru obtinerea avizului de amenajare a gropii, 44.000 de lei – taxa pentru aprobare montare grilaj si, optional, o taxa de 90.000 de lei pe an pentru efectuarea unei intrari la mormint. Taxele nu se opresc aici, intrucit obiceiul crestin-ortodox impune si plata altor taxe: 600.000 de lei, plata minima a unei tamiietoare profesioniste, 400.000 de lei, plata minima a celor care sapa groapa, plus 150.000-200.000 de lei care trebuie platiti preotului ce oficiaza slujba de inmormintare. Toate acestea pe linga banii cheltuiti pentru chiria masinii care transporta decedatul, sicriu, cruce, imbracaminte si pomana. Constantin Cretan, purtatorul de cuvint al Primariei Tirgu Jiu, a declarat ca peste tot in tara se percep taxe in interiorul cimitirelor si ca la Tirgu Jiu acestea sint necesare pentru intretinerea cimitirului municipal: „In momentul de fata cimitirul arata foarte bine. Oamenii se pling, dar aceste taxe se aplica peste tot. Noi am demarat si o investitie de zece miliarde de lei pentru efectuarea unor lucrari de drenare a apei“, a precizat Cretan.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS