20.5 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024

Scurte stiri

Premiera la Teatrul Colibri


La Teatrul Colibri din Craiova va avea loc astazi, de la ora 18.00, premiera spectacolului „Umbrele Mascariciului Stanislaus“. Regia si scenografia productiei sint semnate de Ioan Ionut Stancu, iar prezenta scenica va fi asigurata de actorii Oana Stancu si Daniel Mirea. „Umbrele“ Oanei Stancu vor fi personaje feminine intilnite in dramaturgia lui Mazilu, Baranga, Shakespeare, Saroyan si Cehov. Desi Teatrul Colibri este cunoscut pentru spectacolele adresate copiilor, aceasta productie este destinata exclusiv publicului adult. (S.P)


Municipiul Tirgu Jiu va avea cea mai moderna piata din Oltenia


Piata Centrala din Tirgu Jiu va fi inaugurata duminica, o data cu sarbatorirea „Zilei Recoltei“. Conducerea Primariei Tirgu Jiu sustine ca este cea mai moderna piata din Oltenia. Suprafata modernizata are aproape 1.500 mp si cuprinde 192 de mese. Valoarea investitiei s-a ridicat la aproximativ 16 miliarde de lei. Pe linga lucrarile de acoperire a halei principale a pietei si de inlocuire a meselor s-a mai executat si reabilitarea canalizarii. Comerciantii vor oferi spre vinzare, cu ocazia „Zilei Recoltei“, mincare traditionala, cum ar fi sarmalute si piftie. Primarul municipiului Tirgu Jiu, Florin Circiumaru, a spus ca modernizarea Pietei Centrale va continua si anul viitor, cind vor incepe lucrarile de inlocuire a meselor si de amenajare a sectorului textile, dupa care va urma o noua investitie importanta privind construirea unui spatiu comercial cu parcare la etaj si cu o pasarela, care va lega digul Jiului de restul pietei. (A.I.)


Proprietarii terenului Statiunii Pomicole Tirgu Jiu vor plati cinci milioane pe un hectar


Cei 1.400 de proprietari care vor intra in posesia terenului ocupat de Statiunea Pomicola Tirgu Jiu va trebui sa plateasca anual, pe o perioada de zece ani, 5,1 milioane de lei pe hectar. Constantin Cretan, purtatorul de cuvint al Primariei Tirgu Jiu, a spus ca suma a fost calculata de conducerea Statiunii Pomicole si reprezinta amortizarea investitiei facute in plantatiile existente pe terenurile care au fost revendicate. Suma totala pe care o solicita Statiunea Pomicola este de 39 de miliarde de lei. Sumele vor fi strinse de primarie si virate in contul unitatii agricole. (A.I.)


Un fost actor la Teatrul din Petrosani revine in Valea Jiului


Actorul Lucian Temelie, unul dintre cei care au slujit scena Teatrului Dramatic „I. D. Sirbu“ din Petrosani, revine la sfirsitul acestei saptamini in mijlocul celor care i-au fost dragi, pentru lansarea unui volum despre Valea Jiului, scris de sotia sa, Stela Popescu Temelie. Cartea se intituleaza „Frunzele pling toamna“, iar evenimentul va avea loc simbata, la ora 17.00, in sala bibliotecii Casei de Cultura din Petrosani, unde actorul si-a invitat toti prietenii si pe cei care l-au cunoscut si i-au apreciat talentul. „Vin din suflet pentru suflet si vreau ca oamenii care ne-au cunoscut sa vina la microrecitalul de poezie, pentru ca volumul scris de Stela Popescu Temelie este dedicat Vaii Jiului – locul in care mi-am petrecut viata de actor intre anii 1955 – 1962“, a spus Lucian Temelie. (D.M.)


2,3 miliarde de la guvern pentru sinistrati


Guvernul a aprobat saptamina trecuta o hotarire pentru acordarea unor ajutoare de urgenta in valoare totala de 2,3 miliarde de lei pentru familiile si persoanele singure care au nevoie de bani pentru refacerea locuintelor distruse de incendii, intemperii si alunecari de teren. Suma va fi impartita persoanelor sinistrate in luna septembrie din judetele Arges, Buzau, Calarasi, Constanta, Covasna, Dimbovita, Dolj, Giurgiu, Gorj, Harghita, Ialomita, Ilfov, Olt, Prahova, Teleorman, Tulcea, Vrancea si Bucuresti, in limita a cinci milioane de lei de beneficiar. In Dolj, cinci familii sinistrate vor primi un astfel de ajutor din partea guvernului. (B.G.)


Imprumut pentru turismul din Vale


Pentru relansarea turismului din Valea Jiului, Consiliul Judetean Hunedoara a anuntat ca intentioneaza sa lanseze o emisiune de obligatiuni in valoare de 60 milioane lei noi, banii urmind sa fie folositi pentru finantarea Drumului Judetean Slatioara – cabana Rusu – Masivul Paring si Lupeni – statiunea Straja. De asemenea, autoritatile judetene vor sa investeasca si in modernizarea drumului de acces spre zona turistica si cabana Riusor, din masivul Retezat, si a Drumului Judetean Sintuhalm-Hunedoara prin construirea a patru benzi de circulatie. Cu banii „imprumutati de la populatie“, Consiliul Judetean Hunedoara va contribui si la finantarea lucrarilor de constructie la aeroportul pentru curse charter Saulesti, linga Deva, si modernizarea drumului de acces spre Cetatile Dacice din Muntii Orastie, investitii planificate pentru anul viitor. (D.M.)


Spinzurat de copacul din curte


Un tinar de 24 de ani, din comuna Galicea, si-a pus capat zilelor spinzurindu-se de un copac din gospodarie. Dupa ce participase la o inmormintare, unde a consumat alcool in exces, Gheorghe C. si-a amenintat rudele ca se va sinucide, fapt pe care l-a dus la indeplinire in ziua urmatoare. Acesta era angajat la Uzina Mecanica si avea o situatie materiala precara, iar in urma cu un an el a mai incercat sa se omoare. Cadavrul a fost transportat la morga Spitalului din Dragoesti pentru efectuarea necropsiei. (A.B.)


Borseta cu bani recuperata de jandarmi


O patrula de jandarmi din cadrul Gruparii Mobile de Jandarmi Craiova a gasit o borseta cu bani, marti dupa-amiaza, in jurul orei 18.45, in zona Pietei Chiriac. Borseta se afla pe carosabil si a fost observata de oamenii legii care patrulau in acel sector. Persoana care a pierdut acest obiect, in care se afla o importanta suma de bani, isi poate recupera bunul de la sediul Jandarmeriei din Craiova, situat pe strada Alexandru Macedonski, nr. 7. Proprietarul va trebui, insa, sa dovedeasca faptul ca borseta si banii sint ale lui, oferind cit mai multe detalii despre obiectele pierdute. (M.C.)


Violatorul a tinut cerceii victimei in gura, chiar in timpul consumarii actului sexual


Politistii gorjeni au reusit sa il prinda pe autorul unui viol si al unei tilharii petrecute in urma cu mai mult de doua luni. Constantin Nicolae Diaconu, de 37 de ani, a patruns in incaperea in care D.C., de 35 de ani, din Tirgu Jiu, lucra ca supraveghetor de bariera in punctul Pesteana Jiu si i-a dat cu un par in cap. Acesta a tirit-o apoi pe victima in afara cladirii, i-a smuls cerceii si, prin violenta, a intretinut cu aceasta raporturi sexuale. De mentionat ca victima era virgina si, in urma violului, s-a ales si cu o boala venerica. Politistii au stabilit ca autorul violului a tinut in gura cerceii luati de la victima chiar in timpul consumarii actului sexual. Constantin Nicolae Diaconu a fost pus imediat sub urmarire, fiind identificat, zilele trecute, pe raza localitatii Cimpulung Moldovenesc, din judetul Suceava. Politistii din Tirgu Jiu s-au deplasat in acest oras si l-au retinut pe autorul violului si tilhariei. Tribunalul Gorj a emis impotriva acestuia mandat de arestare preventiva pe o perioada de 29 de zile. (A.I.)

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS