12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUn barbat din Bilteni, diagnosticat cu leptospiroza

Un barbat din Bilteni, diagnosticat cu leptospiroza

Medicii de la Spitalul de Urgenta Craiova confirma existenta altui caz de leptospiroza, persoana infestata provenind dintr-o zona inundata: localitatea Bilteni, judetul Olt.


P. F., de 46 de ani, este internat la Sectia clinica Anestezie si Terapie Intensiva. In urma celui de-al doilea test efectuat, pe 29 septembrie, de Laboratorul de igiena, pacientul a fost diagnosticat cu „insuficienta hepatorenala acuta, in observatie leptospiroza“. Medicii spun ca starea bolnavului se amelioreaza treptat, posibil fiind ca acesta sa nu necesite un transfer la Spitalul Clinic de Boli Infectioase Pneumoftiziologice „Victor Babes“.


Parerea specialistului


Leptospiroza este o boala infectioasa acuta, determinata de diferite serotipuri de leptospire. Este una dintre cele mai raspindite zoonoze care afecteaza mai ales animalele (domestice sau salbatice). Omul se imbolnaveste accidental, consecinta contactului direct sau indirect cu animalele infectate, aparitia bolii fiind favorizata de factori meteorologici neprevazuti (ploi torentiale cu inundatii in sezonul cald) si conditii precare de viata (calamitati). O sursa a acestei boli o reprezinta rozatoarele, iepurii, ciinii, pisicile, vitele, porcii, care pot fi si purtatori asimptomatici. Transmiterea la om se poate realiza direct, prin contact cu urina animalelor, sau indirect, prin ingerarea alimentelor sau a apei potabile contaminate, cit si prin imbaiere sau inot in ape contaminate, de unde leptospirele pot patrunde prin tegumentele intacte sau cu leziuni.


Perioada de incubatie poate dura intre sapte si 12 zile, dupa care pot apare: febra mare, mialgii, lombalgii, artralgii, apoi manifestari digestive – anorexie, greturi, varsaturi, dureri abdominale difuze, eruptii cutanate, icter, meningita, putindu-se instala o insuficienta hepato-renala acuta. Majoritatea formelor evolueaza benign, dar pot fi si cazuri severe.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS