10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024

Cezariana, o moda?

Nasterea normala incepe sa piarda teren in fata operatiei de cezariana. Medicii specialisti in obstetrica-ginecologie recurg tot mai des la interventia chirurgicala in salile de nastere, iar copiii adusi pe lume nu sint mai putin sanatosi sau vioi decit cei nascuti normal. Femeile au trecut chiar si de prejudecata potrivit careia doar nasterea normala poate trezi sentimentul matern si accepta mai degraba o cezariana, stiind ca in felul acesta vor fi scutite de durerile pe care le implica nasterea obisnuita.


Foarte putina lume stie insa ca o astfel de interventie chirurgicala efectuata la cerere este cit se poate de ilegala. Cezariana este pina la urma o interventie chirurgicala ca oricare alta, cu riscurile de rigoare, care se efectueaza doar in conditii extreme. „Este o operatie de urgenta pe care o faci pentru a salva viata a doua fiinte, mama si copilul. Cezariana este obligatorie in anumite suferinte ale placentei, in cazul in care femeia are peste 35 de ani, in sarcini gemelare atunci cind unul dintre copii este asezat necorespunzator, daca femeia are bazinul prea mic sau daca sarcina a fost obtinuta cu greu, dupa un tratament de fertilitate“, a precizat dr. Manuela Stoenescu, medic primar obstetrica-ginecologie.


In ultima vreme a crescut destul de mult numarul operatiilor de cezariana si in judetul Dolj. Multe femei, de teama durerilor, insista sa aduca pe lume copilul prin cezariana, fara sa cunoasca implicatiile, iar medicii se lasa convinsi. Prin subsolurile meseriei mai exista si acea categorie restrinsa, pe care nu o recunoaste nimeni, de medici care incaseaza sume frumusele din cezariene efectuate chiar si atunci cind nu e cazul, dar la care nu vom face acum referire.


Nasterea normala, mai putin riscanta


Daca totusi cezariana este singura alternativa pe care o are o viitoare mamica pentru a aduce pe lume pruncul mult dorit, femeia trebuie sa stie ca nu este singurul copil pe care il poate aduce pe lume. Dupa o cezariana, o femeie poate sa ramina insarcinata, insa este bine sa astepte sa treaca de la operatie cel putin doi ani. Medicii recomanda si in cazul celei de-a doua nasteri cezariana, dar exista si exceptii. „Nu este o regula, insa de cele mai multe ori este necesara. Pe vremea lui Ceausescu se facea asa-zisa «proba a cicatricei», pentru a se vedea daca organismul femeii poate suporta o noua cezariana. Daca se ajungea la concluzia ca cicatricea este de proasta calitate, se facea interventia chirurgicala de urgenta. Astazi nu se mai face proba cicatricei. Se asteapta ca femeia sa intre in travaliu si apoi se face cezariana“, a afirmat dr. Stoenescu.


Oricum ar fi, riscurile sint categoric mai mari in cazul operatiei de cezariana pentru ca exista si riscurile pe care le presupune anestezia. „Orice anestezie implica accidente, incidente si complicatii, ca la orice operatie. De aceea este de preferat sa recurgi la cezariana atunci cind nu ai alternativa. Un medic bun trebuie sa lupte ca sa-si convinga pacientele fricoase ca nasterea normala este mai sanatoasa“, a precizat Manuela Stoenescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS