Studentii basarabeni, hotariti sa nu dea nici un leu pentru cazare

Autori


• Studentii basarabeni de la Universitatea din Craiova sint revoltati de introducerea din acest an a taxei pentru cazarea in camin si sint gata sa protesteze • Scutirea acestora de la plata pentru cazare ar duce la marirea taxei pentru studentii români

Zeci de studenti basarabeni cazati in caminele nr. 8 si nr. 9 apartinind Complexului TCM au fost instiintati ieri ca, incepind cu acest an universitar, sint nevoiti sa achite o taxa pentru cazare. Suma nu este foarte mare, insa acestia sint nemultumiti, motivind ca in nici un centru universitar din tara nu exista astfel de taxe. „In urma cu doi ani, noi, basarabenii, eram obligati sa platim caminul in Craiova. Colegii nostri mai mari s-au dus atunci la minister si au solicitat scoaterea acestei plati. Timp de doi ani caminul nu s-a mai platit, insa la sfirsitul anului trecut ne-au impus sa dam lunar 200.000 de lei de student pentru camera. In final, dupa ce am protestat, nu i-am mai platit… Acum ordinul s-a revocat, dar de aceasta data suma s-a ridicat la 370.000 de lei, bani pe care trebuie sa ii platim in momentul cazarii, pentru luna octombrie, plus alti 500.000 de lei pentru fondul de rulment al caminului studentesc. Pentru acestia ne ofera insa sansa sa ii platim in doua transe“, a povestit Oleg Vasilcescu, student in anul II.

Studentii moldoveni au precizat ca prorectorii le-au spus ca Universitatea din Craiova nu ii „mai poate tine in spate, fiind foarte multi“. De acelasi regim beneficiaza si o parte dintre studentii bulgari si ucraineni, veniti din zonele locuite in mare parte de români, cazati prin parteneriatul „Români de pretutindeni“.Tinerii basarabeni sint convinsi insa ca dreptatea si legea este de partea lor. „Am fost cu colegii mei la internet si am consultat in acest sens si Monitorul Oficial in care este prevazut clar ca basarabenii au gratuitate la camin. Nu sintem de acum in România. Sintem veniti de la sute de kilometri distanta, din localitati indepartate: Chisinau, Balti… Si liceul l-am facut tot in orase din România, iar caminul l-am avut asigurat, nu am platit nici un ban in acest sens. Nu sintem de acord sa achitam vreun leu pentru cazare. O sa protestam si o sa ajungem chiar si la minister ca sa ne facem dreptate“, au spus revoltati acestia.

Studentii români – nevoiti sa achite si costul camerelor basarabenilor


In timp ce studentii basarabeni sint hotariti sa nu renunte sub nici o forma la desfiintarea noilor taxe impuse, reprezentantii Universitatii din Craiova sustin ca acestea sint necesare.

„Avem trei categorii de studenti. Cei care beneficiaza de o singura subventie, acestia sint studentii de la buget. Apoi, copiii de cadre didactice si basarabenii care beneficiaza de doua subventii, iar a treia categorie este formata din studentii la taxa, care nu primesc subventii din partea Ministerului Educatiei si Cercetarii. O subventie acordata de minister se ridica in jurul sumei de 500.000 de lei. Cum costurile unui student in camin ajung la un milion si citeva sute de mii de lei (n.r. – costurile variaza in functie de asa-zisele imbunatatiri si conditii), iar basarabenii beneficiaza din partea ministerului de doua subventii, ramine o suma de bani neacoperita, aproximativ 350.000 de lei… S-ar impune atunci o singura solutie pentru a nu cere basarabenilor bani pentru camin: sa marim cu citeva zeci de mii de lei taxa studentilor români. Nu ar fi corect acest lucru, nu este firesc sa facem discriminari, iar unii sa achite costurile celorlalti. Cum basarabenii intra in aceeasi categorie cu copiii cadrelor didactice, numarul acestora este foarte mare, se ridica la aproximativ 800“, a mentionat Lucian Buse, prorectorul Universitatii din Craiova.

Reprezentantul universitatii a precizat insa ca ministerul a promis marirea subventiei de la 500.000 la 900.000 de lei pentru fiecare student, ceea ce ar insemna implicit si acoperirea tuturor costurilor necesare cazarii unui student in camin. In plus, acesta a afirmat ca exista camine studentesti in Craiova care, in ultimii ani, au fost in pierdere. „Este vorba despre Complexul de la Facultatea de Educatie Fizica si Sport care are gradul de ocupare mic sau exista in continuare camere ocupate de Clubul Sportiv Universitatea ori de cadre didactice care au fost scutite de achitarea datoriilor curente. Din acest an insa, le vom impune sa isi monteze contoare separate in camere pentru a suporta cheltuielile la utilitati. Sper sa nu ajungem ca in Severin, unde din cauza gradului scazut de ocupare a caminelor s-a impus introducerea unei taxe pentru camera. Costul cazarii intr-o astfel de camera ajunge la aproximativ 3.500.000 de lei. Un student este nevoit sa plateasca asadar de la 75 de euro in sus…“, a mai spus prorectorul Buse.Comenteaza acum

Un comentariu;

  1. LOREDANA said:

    OBLIGATI,toti studentii sa manince la cantine,caminele au ajuns bordeluri,cuiburi de drogati si betivani.interzicetile sa manince in camere ,cazati cite 4 in camera cum este proiectul spatiului ,cui nu-i convine sa-si cumpere casa,lasati drepturile ca au si obligatii,sa dus protectia sociala traieste bine cine are bani.D-NILOR ZIARISTI filatii toata perioada dupa ce se cazeaza sa vedeti comportament,activitati si la finalul cursurilor DEZASTRUL CE RAMINE DUPA EI.CINE PLATESTE DISTRUGERILE,ca la toamna inceoeti iar:CE CONDITII AU STUDENTII,maui duca-se in **** masii ca sa umplut tara……….

Alte stiri

Sumarul ediției de vineri, 30 septembrie 2005

Actualitate

» Ginecologia, o profesie potrivita pentru femei
» Cezariana, o moda?
» Desi practica sexul, taranii cunosc foarte putine despre el
» Desi practica sexul, taranii cunosc foarte putine despre el
» Evolutia principalelor fenomene demografice in semestrul I 2005 fata de semestrul I 2004, la nivelul judetului Dolj
» Directorii din preuniversitar au interzis accesul in scoli in timpul desfasurarii orelor
» Scoala din Brabova, renovata cu ajutorul Scorpionilor Rosii
» Conflict intre liderii din teritoriu ai conservatorilor
» Moda de a fi masterand
» Un barbat din Bilteni, diagnosticat cu leptospiroza
» Tentativa de suicid din cauza iubitului pierdut
» Spitalul din Tirgu Carbunesti, 113 ani de existenta
» Ramas fara penis din cauza unei prostituate
» Scurte stiri
» Studentii basarabeni, hotariti sa nu dea nici un leu pentru cazare
» Criteriile de repartizare a ANL-urilor, modificate pe ultima suta de metri
» Casele dintr-o comuna mehedinteana risca sa fie distruse
» Medicul de familie de la Sopot, cautat de autoritati
» Averea unei batrine a ajuns marul discordiei intre doua familii
» Cu jalba la Basescu
» „Expo-Deco-Art“, la Drobeta Turnu Severin
» In citeva saptamini veti primi decizia

Local

» Traian Basescu: „Sint perfect!“
» Europa unita nu poate fi conceputa fara Balcani
» Agentii SPP au facut pe grozavii cu ziaristii
» Reforma sistemului judiciar, blocata de finante
» Opt milioane de dolari, „spalati“ la Bucuresti pe filiera irakiana
» Romii din Circea au luat cu asalt Spitalul de Urgenta
» Renault facut KO de un microbuz
» Politist calafetean, trimis in judecata pentru ucidere din culpa
» Incepe anul universitar
» Grav accident de circulatie
» Liderii minerilor au intrat in carantina la puscarie
» Octavian Costescu a fost demis
» Costestiul plinge stingerea „Luceafarului huilei“

Gorj

» Un gorjean a pus in circulatie sute de diplome false

Sport

» Somatie: a saptea victorie in campionat!
» Salih promite ca va marca
» Lung n-ar vrea sa stea pe banca
» Stinga stie ca e greu
» Oltenii vor sa nu piarda
» Atentat gorjean la invincibilitatea clujenilor
» Scurte stiri
» Razbunarea lui Razvan Lucescu
» Calificare la pas
» Noroc cu victoria din tur
» Marti vor fi aflati viitorii adversari

Bani & Afaceri

» Mafia cupoanelor agricole lasa terenurile necultivate
» Moartea sefului, salariu mai mare

Opinii

» COTET, IZMANA, CACAREAZA

Top