10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024

Scurte stiri

13 tineri craioveni, acceptati cu bursa la universitati din strainatate


Sapte tineri craioveni, absolventi ai Colegiului National „Fratii Buzesti“, promotia 2005, Andrei Diaconu, Marius Soreanu, Iulian Ormenisan, Madalina Bordea, Maria Dabu Stroescu, Catalin Georgel si Lucian Tomescu, se pot mindri cu faptul ca au obtinut bursa la universitati de marca din strainatate. Cei sapte absolventi se vor indrepta in curind spre Lyon (trei), Hanovra (unu), Bremen (doi) si Madrid (unu). Acestora li se adauga sase absolventi ai Colegiului National „CarolI“, promotia 2005, Liviu Puchin, Codrut Dicu, Adina Constantinescu, Anda Baloi, Diana Toader si Catalina Mancos, care isi vor continua studiile la Lyon, in Germania sau la Viena. Reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean Dolj spun ca tinerii craioveni au fost admisi de universitatile din strainatate ca urmare a mediilor foarte bune dobindite pe parcursul anilor de studiu, cit si a rezultatelor obtinute la activitatile extrascolare. (E.L.)


Case la indigo pentru sinistrati


Sinistratii doljeni, ale caror case au cazut in urma inundatiilor din lunile iulie si august, vor avea case la indigo, facute dupa acelasi proiect, a anuntat ieri subprefectul de Dolj, Ion Groza. „Timpul pina cind se va pune frigul este foarte scurt. Am luat un proiect, facut de Dumitru Cernatescu, arhitectul-sef al CJ Dolj, pe care il impart primarilor. Fiecare casa va avea cite doua camere si o suprafata de 40 de metri patrati. Trebuie sa ne ajute si oamenii“, a afirmat subprefectul Groza. Din cauza viiturilor, in lunile iulie si august 102 case doljene s-au prabusit. (B.G.)


Comerciantii de carne de pasare, amendati de OPC


Reprezentantii Oficiului pentru Protectia Consumatorului din Valea Jiului au aplicat amenzi contraventionale comerciantilor de carne de pasare, dupa ce au efectuat mai multe controale in piete si in magazine alimentare de profil. Valoarea totala a sanctiunilor se ridica la 3.700 RON si au fost aplicate comerciantilor care nu aveau acte de provenienta din care sa reiasa tara de unde au fost importate produsele din carne de pasare, nu se specifica denumirea si adresa importatorului, temperatura de pastrare a produselor, dar si pentru ca erau depozitate necorespunzator si scoase la vinzare in afara termenului de valabilitate stabilit de producatori sau prezentau modificari organoleptice. Actiunea de verificare s-a desfasurat pe parcursul a doua saptamini. Pentru abaterile de la legislatia in vigoare, inspectorii OPC au oprit temporar de la comercializare produse in valoare totala de 4.664 RON si au scos definitiv din reteaua comerciala produse in valoare totala de 56,5 RON. (D.M.)


Primaria Tirgu Jiu vrea sa construiasca un spital municipal


Conducerea Primariei Tirgu Jiu intentioneaza sa construiasca un spital municipal, supunindu-se aprobarea incheierii unui parteneriat intre Primaria Tirgu Jiu, Ministerul Sanatatii si Consiliul Judetean Gorj. Primarul municipiului Tirgu Jiu, Florin Circiumaru, a spus ca lucrarile de constructie ar putea sa inceapa chiar de anul viitor. Municipalitatea a gasit chiar si locatia pentru unitatea sanitara, in incinta Spitalului de la Pasarela, unde exista mai multe cladiri dezafectate si spatii neutilizate. (A.I.)


35 de americani vor construi un centru de arta


Un grup de 35 de americani interesati sa investeasca in construirea unui Centru de arta linga Coloana fara sfirsit a lui Constantin Brâncusi vor veni la Tirgu Jiu la sfirsitul acestei saptamini. Delegatia este condusa de Mihai Radu, repezentantul unei fundatii culturale cu sediul in SUA, care a achizitionat un teren situat linga Parcul Coloanei din Tirgu Jiu, unde intentioneaza sa construiasca un modern centru de arta, cu sali de conferinte si expozitii. Americanii vor vizita cele doua parcuri in care se afla Masa Tacerii, Poarta Sarutului si Coloana fara sfirsit. (A.I.)


Protocol de colaborare ADR Oltenia – Lazio Italia


Administratia doljeana va semna in aceasta saptamina un protocol de colaborare cu consortiul Roma Latina din regiunea Lazio-Italia, pentru o finantare de 100.000 de euro, aferenta unui studiu de fezabilitate referitor la imbunatatirea logistica si a serviciilor din Aeroportul International Craiova. Potrivit presedintelui Consiliului Judetean (CJ) Dolj, Ion Prioteasa, colaborarea are loc in cadrul infratirii dintre regiunea Lazio si Agentia de Dezvoltare Regionala (ADR) 4 Sud-Vest Oltenia. La intilnire vor participa reprezentantii ADR Oltenia, presedintii de consilii judetene din regiune, precum si omologii lor italieni, la care se vor adauga oameni de afaceri care vor fi invitati sa investeasca in Oltenia. (B.G.)


Procesul lui Brâncusi, la Teatrul „Elvira Godeanu“


Actorii Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu“ din Tirgu Jiu se pregatesc pentru a pune in scena o piesa inedita, despre marele sculptor Constantin Brâncusi. Spectacolul se va numi „Procesul lui Brâncusi“ si este inspirat din stenogramele procesului intentat de acesta Oficiului Vamal al SUA, care nu i-a dat voie sa introduca o lucrare de arta. Premiera piesei va avea loc pe 5 noiembrie. (A.I.)


Control guvernamental la Prefectura Dolj


O comisie de control de la cabinetul premierului Calin Popescu Tariceanu a venit miercuri la Craiova pentru a verifica activitatea unor institutii, in perspectiva integrarii europene. Oamenii administratiei centrale se intereseaza de activitatea Agentiei de Mediu, a sucursalei pentru plati si interventii pentru agricultura din cadrul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Dolj, precum si de cea a Directiei de Integrare Europeana din cadrul Prefecturii Dolj. Alaturi de Dolj, noua judete din tara sint verificate din acest punct de vedere. (B.G.)


Lacul Pandurasul va fi concesionat


Lacul Pandurasul din municipiul Tirgu Jiu va fi concesionat de primarie. Consilierii locali au aprobat scoaterea lacului la concesiune pe o perioada de 49 de ani, iar licitatia va incepe de la suma de 250 de milioane de lei. Prin contractul pe care il va incheia, concesionarul se va obliga sa decolmateze si sa igienizeze lacul, sa il populeze cu peste si sa il amenajeze in vederea agrementului. (A.I.)


Ziua Mondiala a Educatiei – „sarbatorita“ cu un protest


Ziua Mondiala a Educatiei din 5 octombrie va fi in acest an „sarbatorita“ de cadrele didactice din sistemul preuniversitar printr-un miting in Piata Revolutiei din Bucuresti. Acesta va fi urmat de un mars pe principalele artere ale Capitalei. Potrivit liderilor de sindicat doljeni, de ziua lor, profesorii isi vor cere drepturile Ministerului Educatiei si Cercetarii: o finantare corespunzatoare a sistemului educational, acordarea statutului social meritat, dar si recistigarea imaginii institutiilor de invatamint. (E.L.)


Subprefectul de Gorj se gindeste la pensionare


Subprefectul de Gorj, Dan Ilie Morega, se gindeste la pensionare. Acesta si-a calculat pensia de care ar urma sa beneficieze, dupa ce se va retrage din activitate. Morega spune ca si-a calculat pensia dupa noua lege, aceasta fiind de numai 6,9 milioane de lei. „E corect ca un plutonier sa aiba o pensie de 15 milioane de lei, iar unul care a ocupat o viata intreaga functii de conducere sa primeasca sase milioane si ceva? Era un stres permanent. Cind ma suna prim- secretarul judetului imi facea inima sfirrr, ca ma gindeam ca s-a intimplat ceva in judet“, a spus Morega. (A.I.)

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS