24.8 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLocatarii rau-platnici refuza sa achite penalitatile la intretinere

Locatarii rau-platnici refuza sa achite penalitatile la intretinere

Reprezentantii Asociatiilor nr. 1 si 2 Spaniei au mare bataie de cap cu locatarii care nu vor nici in ruptul capului sa achite penalizarile la restantele pe care le au inregistrate. „Vin si ne reproseaza noua ca le imputam sume mai mari. De fapt ei nu inteleg ca locatarilor care nu au debite nu le pot fi impuse penalizarile de la regii“, a explicat Ioana Tudor, administratoarea Asociatiilor nr. 1 si 2 Spaniei. Cu astfel de situatii, reprezentantii asociatiilor se confrunta aproape zilnic. In prezent insa, datorii exista doar catre Regia de Termoficare, in valoare de aproximativ 680 de milioane de lei la care se adauga penalitatile lunare, care variaza intre zece milioane de lei si 15 milioane de lei. Pentru a ajunge la aceasta performanta, persoanele responsabile cu treburile asociatiilor au fost nevoite sa intocmeasca tabele, sa scrie somatii si sa ii trimita in judecata pe rau-platnici. Administratorul a avut insa surpriza placuta ca o data initiate procesele impotriva datornicilor, cei in cauza sa faca rost de bani si sa isi achite debitele.


„Spre exemplu, vinerea trecuta am incasat 34,8 milioane de lei dintr-un foc. Daca ma duceam eu si le ceream sa achite de bunavoie nu doreau, dar asa au scos banii imediat cind le-au venit citatiile acasa“, a continuat Ioana Tudor.


Cheltuielile comune trebuie impartite in mod egal


Nici procedura de incasare a fondului de reparatii nu pare sa avanseze. Alte probleme, aceeasi cauza: indiferenta locatarilor. O parte dintre craioveni sustin ca pentru repararea acoperisului fie trebuie sa participe doar cei care locuiesc la etajul patru, fie, in cazul in care accepta, sa contribuie si ceilalti la reparatii cu o suma mult mai mica decit locatarii cel mai grav afectati. Constantin Nanu, presedintele Asociatiei nr. 2 Spaniei, a declarat ca s-au facut mai multe incercari pentru a le explica locatarilor procedura legala: „toate persoanele care locuiesc pe o scara sint obligate sa participe cu o cota parte la absolut toate reparatiile realizate“. Atit legea, cit si rugamintile reprezentantilor asociatiei au fost insa incalcate in continuare. Totusi, citiva craioveni continua sa strige la coltul strazii ca drepturile le sint incalcate. „Eu stau la etajul intii. La mine in apartament nu ploua si pot locui. Ce sint eu de vina ca cel de la patru nici nu mai poate sa intre in casa, ca ii curge apa pe pereti siroaie cind ploua? Nu imi rup eu piinea de la gura ca sa ii fie lui bine! Asta sa fie clar!“, a spus indignata Florica Ivan, din cartierul Valea Rosie.


Cele doua Asociatii, nr. 1 si 2 Spaniei, au in administrare 11 blocuri, respectiv 13 blocuri.


„Exista o problema la blocul P13, la apartamentul 14, unde locatarul respectiv are dosar de executare si din pensie ii este retinuta suma de 1,2 milioane de lei. Are o datorie de 66 de milioane de lei. Cel mai ciudat este insa ca numai penalitatile, fara intretinerea lunara, ajung la 1,5 milioane de lei. Nu avem ce face, iar cind va ajunge la 85 de milioane de lei vom fi nevoiti sa ii scoatem apartamentul la licitatie prin executare imobiliara“, a precizat Constantin Nanu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS