10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLa Scoala nr.13 din Craiova a fost amenajata o capela

La Scoala nr.13 din Craiova a fost amenajata o capela

Infiintata intre anii 1948-1950, Scoala nr.13, din cartierul craiovean Bucovat, a functionat timp de citiva ani in vechiul han „Vintilescu“ din oras. Ea a fost construita la initiativa invatatorului Ion Peta, alaturi de care si-au adus contributia si alti dascali, iar pe 10 noiembrie 1950 prima clasa a scolii si-a primit elevii. In prezent, aici invata aproximativ 720 de prescolari si elevi de etnie roma de ciclul primar si gimnazial, fiind introdus si invatamintul de lunga durata. Pentru a-i face pe copiii de etnie roma sa-si indrepte atentia si mai mult spre invatatura, directoarea scolii, Elena Frank, a gasit de cuviinta sa-i stimuleze pe cei mici.


Inaugurare si sfestanie


La inceput de an scolar 2005-2006, conducerea Scolii nr.13 alaturi de cadrele didactice, oficialitati locale si judetene, dar si un sobor de preoti din partea Mitropoliei Olteniei au participat la inaugurarea capelei scolii, lacas de cult si de liniste sufleteasca. La slujba de sfintire a noului edificiu, care se afla intr-una dintre salile de curs, au luat parte si personalitati ale scolii, fosti directori si profesori care i-au indrumat de-a lungul anilor pe copii. Potrivit directoarei Elena Frank, noul edificiu are rolul de a-i educa din punct de vedere moral pe elevi. „In scoala se face educatie, iar pe linga aceasta, putina educatie spirituala nu strica. Avem astfel posibilitatea sa-i ascultam atit pe copii, cit si pe parintii acestora si de a-i face sa se apropie cit mai mult de scoala“, a spus aceasta. Totodata, reprezentantii unitatii de invatamint au precizat ca acest lacas este binevenit, in special pentru copiii care provin din familii dezorganizate sau din acelea in care parintii nu acorda toata atentia educatiei acestora.


Profesorii, parintii spirituali ai elevilor


Ideea amenajarii acestei capele in incinta scolii a prins contur in urma cu o luna, iar pentru aceasta fiecare cadru didactic a contribuit cu ce a putut. „Investitia totala a capelei nu depaseste suma de 40 de milioane de lei. Bunurile care se gasesc acum in interiorul capelei, icoanele, catapeteasma, straiele, picturile sfintilor etc. au poposit la noi prin grija Mitropoliei Olteniei, a calugarilor de la Tismana, care au daruit capelei o multime de straie preotesti. O parte a icoanelor au fost confectionate de detinutii Penitenciarului Craiova, donatii care au o mare incarcatura spirituala“, a adaugat Elena Frank. Un fapt deosebit este acela ca dascalii care predau la scoala pot sa-i „naseasca“ pe elevii de etnie roma inca nebotezati.


„Foarte multi copii au ramas nebotezati, din cauza conditiilor precare din familie. Acum, profesorii scolii pot deveni parintii spirituali ai micutilor. Sau, peste ani, tinerii au posibilitatea chiar sa se cunune religios in aceasta capela“, au spus reprezentantii unitatii de invatamint.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS