15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCadrele didactice din gradinite, la mina comitetelor de parinti

Cadrele didactice din gradinite, la mina comitetelor de parinti

Profesorii care predau o limba straina (franceza, engleza, spaniola, germana) in gradinitele din Craiova stau la mina comitetelor de parinti cind vine vorba de banii pe care ii primesc. Fara a fi platiti de unitatea de invatamint in care activeaza citeva ore pe saptamina, oamenii isi primesc salariile in functie de posibilitatile parintilor.


Cele 33 de gradinite din Craiova, unitati ale invatamintului prescolar cu personalitate juridica, asigura si initierea in cunoasterea unei limbi straine. La solicitarea parintilor, dascalii autorizati predau in gradinite de cele mai multe ori o singura limba straina. Fie engleza, franceza, germana sau spaniola, limba straina este predata micutilor in functie de numarul cererilor depuse de parinti la conducerea institutiilor. Pina aici, nimic neobisnuit, iar oamenii vorbesc tot mai des despre un sistem educational modern, cu care copiii lor se familiarizeaza inca de la virste fragede. Insa, cind vine vorba de remuneratia celor care predau o limba straina la gradinita, oamenii incep sa ridice din sprincene: „De ce trebuie sa suportam tot noi, parintii, salariile cadrelor didactice? Sa-i plateasca unitatea care-i angajeaza, nu noi!“


Inspectoratul cunoaste situatia


In incercarea de a lamuri aceasta problema am cerut parerea celor doua inspectoare de la prescolari din cadrul Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Dolj. „Aceasta este realitatea. Si este una nationala. Comitetul de parinti este cel care solicita predarea unei limbi straine si stabileste suma pe care trebuie sa o dea lunar cadrului didactic. La gradinita are loc un fel de licitatie a sumelor care trebuie sa intre in buzunarul profesorilor sub forma de salariu…“, a precizat Geta Gavrilescu, inspector de specialitate. Aceasta a opinat ca un asemenea dascal se afla intotdeauna la mila parintilor si primeste din partea comitetului un salariu de aproximativ 1,8 milioane de lei. „Ori, pe acesti bani, cine credeti ca se inghesuie sa predea? Dascalii cu experienta la catedra nici nu vor sa auda de asa ceva“, a completat Geta Gavrilescu.


Selectie


Singurii care se anunta pentru aceste posturi sint studentii, absolventii de facultate fara un loc de munca sau cadrele didactice netitulare. „Insa, si la selectarea acestora exista criterii de departajare. Principalul criteriu consta in detinerea de catre candidat a unui atestat prin care sa demonstreze ca a facut in timpul facultatii modulul psiho-pedagogic sau cunoaste foarte bine psihologia copilului“, a adaugat inspectoarea. Al doilea criteriu de selectie este reprezentat de performantele candidatului la postul din gradinita, performante de care parintii afla doar in cazul in care acesta a mai predat. „Parintii solicita angajatului un fel de CV. O recomandare din alta parte are o pondere mare in ochii lor. Iar daca pina la sfirsitul primului semestru parintii nu vad nici o performanta la copii, pot cere conducerii renuntarea la acest profesor“, a concluzionat Gavrilescu. Alt criteriu amintit de inspectoare este principiul continuitatii cadrului didactic in unitatea respectiva, continuitate care se pastreaza numai in conditiile in care parintii se declara multumiti.


Program de lucru redus


Parintii sanctioneaza si programul de lucru al dascalilor. Profesorii care predau o limba straina nu au voie sa depaseasca orarul de lucru sau, cum a spus inspectoarea, „sa-i oboseasca“ pe micuti. Pentru grupa mica, timpul de lucru nu trebuie sa depaseasca 15-20 de minute, grupele mijlocie si mare 25-30 de minute, iar cea pregatitoare 30-45 de minute, in conditiile in care copilul merge la scoala.


Justificare


Reprezentantii ISJ motiveaza „salariile“ extrem de mici ale acestor profesori prin faptul ca „oamenii sint saraci, multi traiesc cu lipsuri majore si nu mai au de unde sa-i plateasca si pe dascali. Asta e realitatea!“

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS