Acasă Actualitate Strada Fermierului, inundata in continuare la fiecare ploaie

Strada Fermierului, inundata in continuare la fiecare ploaie

La fiecare ploaie mai serioasa, strada Fermierului, din cartierul Brestei din Craiova, este afectata de inundatii. Locuitorii din zona apeleaza la tot felul de metode pentru ca gospodariile sa nu le fie distruse. Incercarile oamenilor sint insa de cele mai multe ori in zadar, deoarece pe strada nu exista canalizare, apa inundindu-le inevitabil casele. Nici terenurile cultivate cu legume nu mai pot fi folosite. Rugamintile craiovenilor de pe aceasta strada adresate autoritatilor locale, pentru amenajarea canalizarii, au ramas fara un raspuns concret. In schimb, reprezentantii municipalitatii sustin ca majoritatea caselor din acea zona sint construite ilegal.


Locuitorii de pe strada Fermierului au un program bine stabilit in zilele in care ploua. Oamenii stiu ca inca de la primele ore ale diminetii trebuie sa se incalte in cizme si sa isi ia pelerinele pentru a se apuca de treaba. Inarmati cu galeti si lopeti, ei sint nevoiti sa scoata apa din gospodarii. De cele mai multe ori, eforturile lor sint in zadar si asista neputinciosi cum agoniseala lor de-o viata este distrusa. Durerea pune stapinire mai ales pe cei batrini si singuri, care stiu ca nu mai au banii necesari pentru a-si repara casele distruse. Dina Dragan are 70 de ani si locuieste pe strada Fermierului din 1980. Femeia nu isi aminteste sa fi avut mai multa bataie de cap cu ploile ca in acest an: „Nu am avut asemenea inundatii. Ne-a mai intrat noua apa in curti, dar foarte putin. In vara asta a fost insa cel mai rau. Stau cu frica in sin de fiecare data cind vad la televizor ca o sa ploua. Locuiesc doar cu baiatul meu, care este foarte bolnav. El abia poate sa se miste si, din cauza asta, cind ploua trebuie sa scot apa din casa singura. Pina acum nu a fost asa de rau“. Singura speranta a Dinei este construirea canalizarii. In acest scop, femeia impreuna cu vecinii s-au adresat de mai multe ori la primarie pentru a afla cind li se vor rezolva problemele. Oamenii au primit raspuns ca lucrarile au fost demarate, insa nu se cunoaste cu exactitate data finalizarii. Pentru ca apa sa nu ii mai balteasca in casa, aceasta a turnat beton intr-una dintre camere, insa nu mai are bani si pentru nivelarea restului casei. „Nici nu pot sa intru in casa. Mi-am facut trecere cu niste birne pe care le-am gasit prin magazie. In curtea unde pina acum imi sadeam si eu de toate nici nu pot sa ajung. In iarna asta nu mi-am mai pus nimic la borcan, pentru ca nici rosiile, nici castravetii si nici gogosarii nu au mai iesit. Am dat degeaba banii pe ele, pentru ca le-a luat apa. Au venit unii de la ape si au zis ca pina se trage aici canalizarea o sa faca un pod ca sa putem trece si noi. Sper insa sa nu imi ia si puii, ca mai am doar 40“, a spus suparata Dina Dragan.


Apa de baut cu broaste


Pe linga grijile pe care le au de fiecare data cind ploua, oamenii din aceasta zona se confrunta si cu alte probleme. De citeva luni, fintinile din curti au fost invadate de broaste. Apa a devenit astfel improprie consumului. In aceasta situatie, oamenii sint obligati sa apeleze la rude pentru a le aduce apa sau sa consume apa minerala. „Am ramas inmarmurita cind, in urma unei ploi puternice, am vrut sa iau apa si am descoperit in ciutura citeva broaste. De atunci nu mai bem apa de la noi. Se duce barbatu-meu pe la unchiul meu si ne ia apa in butoaie. I-am anuntat si pe cei de la primarie, dar nu am primit nici un raspuns concret. In aceeasi zi, cind am intrat intr-una dintre camere am descoperit pe podea pesti, iar pe pereti lipitori. Nu stiu daca undeva s-a mai intimplat asa ceva in 2005. Daca am avea unde sa ne ducem, am pleca, dar nimeni nu vrea sa cumpere casa in zona asta. Am incercat sa mai scadem din pret, insa de fiecare data cind ne contacta cineva, renunta cind auzea ca e vorba de strada Fermierului“, a povestit Ileana Cretu.


Trestie in loc de flori


Tot pe aceasta strada, locuitorii de pe una dintre alei au alte probleme. Deoarece gospodariile unora au fost construite in panta, apa din curtile vecinilor se scurge la ei. Astfel ca, in timp ce craiovenii din centrul orasului isi infrumuseteaza gradinile cu flori, pe strada Fermierului oamenii au parte din belsug de trestie. Mai rau este ca acestia nici nu pot intra in case. „Unui vecin i-a cazut si casa, la ultimele ploi mai serioase care au afectat orasul. A fost la primarie, din cite stiu eu, dar nu s-a rezolvat mare lucru. Cind ploua, mai vin si pompierii sa ne scoata apa din case, pentru ca nu am putea sa stam. Dar ei evacueaza apa si peste citeva ore se face la loc. Ne-au distrus si pardoseala si nu putine case sint gata, gata sa cada. Cei care au bani si-au facut fundatie ca lumea si au ridicat casele cu cel putin o jumatate de metru. Acum traiesc si ei ca oamenii, nu ca animalele. Trestiile reprezinta alta problema. Lacul care s-a format in curtea mea nu seaca niciodata, chiar daca e mai uscat afara. Cind mai vin rudele pe la mine glumesc pe seama trestiilor pe care le am in curte“. Intr-o situatie aparte se afla un batrin de 75 de ani, Giuluga Stancu, care este grav bolnav. Cind natura s-a dezlantuit, pentru ca nu se putea deplasa, vecinii au fost nevoiti sa il scoata din casa pe o targa improvizata din citeva paturi si sa il transporte peste balta din curte. Ilie Fanel, un bun prieten al batrinului, a povestit ca singura modalitate prin care il poate vizita este folosirea unor cizme pescaresti, deoarece apa ajunge la cel putin un metru inaltime.


Gropi la fiecare ploaie


Din cauza ca strada Fermierului nu a beneficiat pina in prezent de investitii pentru asfaltare, la fiecare ploaie se formeaza tot mai multe gropi. Oamenii sint deja obisnuiti sa parcurga zeci de metri prin namoale pentru a putea ajunge la strada principala. „Ne-am obisnuit sa ne incaltam in cizme de fiecare data cind plecam la serviciu. Ne luam intr-o plasa pantofii si cind ne suim in autobuz ne schimbam. Cizmele le punem la loc in plasa, pentru ca ne trebuie cind ne intoarcem acasa“, a spus o femeie care locuieste in aceasta zona. Oamenii au apelat de nenumarate ori la edili pentru a-i convinge sa investeasca bani, insa li s-a raspuns de fiecare data ca nu sint resurse materiale. Reprezentantii primariei au declarat ca exista alte prioritati pe ordinea de zi, asfaltarea strazilor putind sa mai astepte.


Locuitorii din zona, prieteni cu angajatii Regiei de Apa


La fiecare ploaie, craiovenii din zona apeleaza la angajatii Regiei Autonome de Apa (RAA) Craiova sa intervina pentru evacuarea apei. Astfel, acestia au devenit buni prieteni cu cei carora le ofera o mina de ajutor. Conform declaratiilor conducerii regiei, cea mai afectata este gospodaria de la numarul 50, unde in lunile iulie si august doua autovidanje au fost nevoite sa lucreze incontinuu zeci de ore. „Acestia au intervenit si la numerele 12,14 si 18, unde s-a solicitat si prezenta unei motopompe timp de 20 de ore. Strada Fermierului este una dintre cele mai afectate. In momentul in care au intervenit la numerele amintite, angajatii nostri au tras inevitabil si apa de pe strada“, a precizat Steliana Badescu, purtatoare de cuvint in cadrul RAA Craiova.


Casele construite ilegal au acoperit canalele de scurgere


In timp ce oamenii acuza primaria ca nu le ofera ajutor, autoritatile locale ii invinovatesc pe locuitorii din zona ca si-au construit ilegal casele. Cea mai mare parte dintre acestea, conform declaratiilor reprezentantilor municipalitatii, au fost ridicate pe canalele de scurgere. Pentru ca proprietarii nu au solicitat nici o autorizatie, primaria nu a putut controla modul in care acestea au fost pozitionate. La aceeasi concluzie au ajuns si persoanele care si-au intocmit legal toate actele necesare construirii unei case.


„Noi avem dreptate cind dam vina pe astia care au venit de citiva ani pe strada. Daca nu ar fi cum spuneam eu, atunci de ce ma trezesc cu apa peste mine de cind s-au mutat ei? “, a spus Ion Huidila, unul dintre locatarii din zona. Solutia la care au apelat functionarii publici este aplicarea de amenzi celor care se afla in ilegalitate.

Exit mobile version