17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRaspundem cititorilor:

Raspundem cititorilor:

Schimbarea este posibila si fara acord


David Draghici din satul Picaturi, comuna Murgasi, judetul Dolj, ne scrie ca instantele craiovene au comis mari abuzuri in ceea ce-l priveste. Barbatul spune ca in anul 1997 a incheiat cu fiica sa, Aurelia Draghici, un contract de vinzare-cumparare cu clauza de intretinere. Prin urmare, i-a instrainat acesteia un imobil situat in strada Buciumului nr.123, in schimbul obligatiei acesteia de a-l intretine si a unei sume de bani, ambele modalitati de executare reprezentind contravaloarea casei. Ulterior, spune batrinul, relatiile cu fiica sa s-au inrautatit, din cauza faptului ca aceasta nu i-ar fi acordat ajutorul necesar la care era obligata. Neintelegerile au degenerat si cei doi au ajuns in fata instantei de judecata, care, la cererea Aureliei Draghici, a schimbat contractul de intretinere, prin novatie, in contract de renta viagera. Lucru pe care David Draghici il contesta, deoarece, spune el, judecatorii au gresit pentru ca nu au tinut seama si de vointa lui. El mai sustine ca nu il ajuta cu nimic plata unei sume de 1.500.000 de lei, ci are nevoie de ajutor efectiv. Mai mult, nici aceasta modalitate, de a „plati o suma de bani, incepind cu data introducerii actiunii, 02.09.2002, si pina la sfirsitul vietii“, nu este indeplinita.


Gds: Ne-am interesat pentru dumneavoastra la Tribunalul Dolj si la Curtea de Apel Craiova. Parerile sint impartite in ceea ce priveste transformarea unui contract de vinzare-cumparare cu clauza de intretinere, prin novatie, intr-unul de renta viagera. Desi legea prevede ca este nevoie de acordul ambelor parti pentru a opera novatia, practica instantelor judecatoresti difera de la caz la caz. De cele mai multe ori, instanta modifica intretinerea in renta viagera, mai ales atunci cind intretinatorul dovedeste ca cel intretinut refuza ajutorul. Ceea ce s-a intimplat si in cazul dumneavoastra, situatie in care instanta nu a mai tinut seama de vointa ambelor parti. „In cazul in care, datorita relei credinte, instanta constata ca executarea in natura a obligatiei de intretinere nu mai este posibila, la cererea celeilalte parti, aceasta poate stabili ca obligatia sa conste in plata unei sume de bani de valoare egala cu intretinera. In cazul in care nu se respecta nici aceasta prevedere, cel intretinut are dreptul sa ceara rezilierea contractului“, a declarat Aurel Ilie, judecator la Curtea de Apel Craiova. In schimb, un judecator de la Tribunalul Dolj este de parere ca „un contract de vinzare-cumparare cu clauza de intretinere nu se poate modifica in renta viagera prin novatie, atita timp cit nu exista acordul ambelor parti“. Aceleasi pareri diferite le-am intilnit si in rindul avocatilor craioveni. „Este vorba despre un contract, in care orice modificare se face prin acordul partilor“, a sustinut avocatul Iulian Nedelcu, din cadrul Baroului Dolj. Pe de alta parte, avocatul M.P. spune ca a intilnit in activitatea profesionala cazuri in care instanta a incuviintat schimbarea contractului, mai ales cind este vorba de culpa intretinutului. In concluzie, tendinta in practica instantelor, inclusiv instanta suprema, este aceea de schimbare a intretinerii, prin novatie, in renta viagera si fara acordul ambelor parti. (M.C.)


Puteti vinde apartamentul


Ilie Gavrila, din cartierul craiovean Craiovita Noua, ne scrie ca are mari probleme cu vinzarea unui apartament. „In urma cu sase ani, sotia a plecat in Italia sa lucreze. Dupa un an, m-a atentionat ca nu mai vine in tara. Atunci eu am cerut sa ne despartim si a fost de acord. Am bagat partaj in lipsa. Mi s-a atribuit mie ca titular apartamentul, urmind sa-i platesc sotiei sulta de 1/2 din valoarea apartamentului. In cazul acesta, nici agentiile, nici notarii nu se baga sa perfecteze un act de vinzare-cumparare, cerindu-mi semnatura sotiei“.


GdS: Ne-am interesat pentru dumneavoastra la Tribunalul Dolj si am aflat ca puteti vinde apartamentul si fara semnatura sotiei. Hotarirea judecatoreasca prin care v-a fost atribuit apartamentul face dovada ca dumneavoastra sinteti proprietar. Iar sotia, in momentul in care se intoarce in tara, are posibilitatea sa ceara executarea hotaririi judecatoresti, adica plata sultei la care instanta v-a obligat. Aceste lucruri sint valabile numai in situatia in care cele relatate de dumneavoastra sint reale. Adica instanta de judecata v-a atribuit dumneavoastra bunul imobil cu obligatia de a o despagubi pe sotie. (M.C.)

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS