21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCavouri ridicate ilegal pe terenul unui craiovean

Cavouri ridicate ilegal pe terenul unui craiovean

Craioveanul Florin Ghira traieste de un an un cosmar. Din 2004, mormintele care apar peste noapte pe terenul care ii apartine linga cimitirul Roboaica reprezinta o problema pentru Florin Ghira. In 1997, familia Ghira a achizitionat 700 mp, pe strada Cantonului, la numarul 62. Pentru a nu fi prea aproape de cimitir, a decis ca aproximativ 70 mp sa nu ii imprejmuiasca. Anul trecut a incercat sa obtina autorizatie de construire, insa a primit raspuns negativ din partea primarie.


„In acte aveam 700 mp, dar am lasat o portiune pina la cimitir, ca sa nu ma invecinez cu mortii. Anul trecut, insa locul lasat de mine liber a fost ocupat de cavouri. Nu stiu cine le-a dat voie sa faca asta pe terenul meu. Nu m-am inteles cu ei si prin urmare am apelat la politie. Cind a venit la fata locului un om al legii, cei care incalcasera legea au dat semnatura ca nu se vor mai extinde nici cu un centimetru. Acum au aparut alte morminte. Cind m-am dus la primarie, am avut un soc. Mi-au zis ca nu pot sa imi dea autorizatie deoarece casa mea nu este la o distanta de cel putin 50 de metri de cimitir. Eu lasasem initial aceasta distanta, dar intre timp a fost ocupata. Acum daca as lasa aceasta portiune ar insemna sa nu mai am unde sa ridic casa baiatului“, a povestit Florin Ghira.


Cimitirul Roboaica se afla in administrarea Bisericii „Sfinta Cuvioasa Paraschiva“. Preotul paroh Cristian Alexie a precizat ca este la curent cu situatia de pe strada Cantonului. El sustine ca inca de la ridicarea primelor cavouri ilegale a inaintat o plingere la Primaria Craiova si Prefectura Dolj. Pina in prezent, nu a primit nici un raspuns de la aceste institutii. „Una dintre persoanele care a amenajat acolo un cavou sta in apropiere. Am vorbit cu ei si le-am spus ca nu trebuie sa faca ce vor, pentru ca eu nu pot sa oficiez slujbe la mai putin de 50 de metri de locuintele celor din zona. Eu sint la aceasta biserica de sapte ani. Inca de atunci nu mai erau locuri disponibile de inmormintare. Aceasta situatie se intilneste in toate cimitirele din Craiova. Se mai acorda locuri de veci numai in situatii speciale“.


Vazind ca autoritatile locale nu ofera nici o solutie, in cele din urma, la insistentele rudelor celor trecuti in nefiinta, preotul a acceptat sa oficieze slujbe. „Din pacate, amenajarea cavourilor pe aceste terenuri nu este singura problema. Unii craioveni arunca gunoaie sau cadavre de animale in curtea cimitirului. Pina acum, nu am reusit sa aflu care sint acestia, din acest motiv am incercat sa apelez la cei care locuiesc in zona. Insa nici unul nu mi-a acordat sprijinul“, a incheiat preotul Cristian Alexie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS