13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrimaria Pielesti - cuibusor de nebunii... legislative!

Primaria Pielesti – cuibusor de nebunii… legislative!

Primaria Pielesti era sa o faca din nou de oaie. Dupa ce in urma cu trei luni a vindut pe nimic un teren intravilan de 300 mp sotiei unui consilier local, primarul Constantin Nica mai avea putin si concesiona pe 49 de ani alte citeva mii de metri patrati unei persoane din Craiova, despre care consilierii locali habar nu aveau de ce isi doreste acest teren. Desi in sedinta din ultima saptamina a lunii august consilierii respinsesera proiectul depus de primarul din Pielesti, peste citeva zile, la o noua sedinta a consiliului local, propunerea lui Constantin Nica a fost introdusa din nou pe ordinea de zi, incalcind in felul acesta legea administratiei publice locale.


Printr-o cerere depusa cu putin timp inainte de sedinta de consiliu din august, Elena Iordachescu din Craiova solicita Primariei Pielesti sa-i concesioneze o suprafata de teren extravilan in tarlaua 41, situata in zona drumului comunal 81, linga fostul depozit de prelucrare a lemnului, unde si-au infiintat societati comerciale mai multi oameni de afaceri din imprejurimi. Considerata centrul comercial al Pielestiului, zona cu pricina este marginita de o balta si de un teren de citeva mii de metri patrati, unde de regula vin la pasunat oile. Analizind cu „atentie si interes“ solicitarea craiovencei, primarul Nica a considerat ca se cuvine sa o supuna aprobarii consilierilor locali, fara ca in prealabil sa fie intocmit un referat de specialitate in care sa se precizeze scopul concesionarii, suprafata sau, eventual, impactul asupra mediului, dat fiind faptul ca era vorba de spatiul verde al comunei. De pret ce sa mai vorbim, nici pomeneala. Vazind ca primarul le cere sa aprobe un proiect de concesionare doar pe baza unei cereri intocmite de mina, consilierii locali au votat unanim impotriva acestuia, spre nemultumirea primarului Constantin Nica.


Primarul asteapta transhumanta


Crezind probabil ca au uitat ce au respins sau ca nimeni nu va observa smecheria, secretarul primariei, Florea Florea, a introdus proiectul din nou pe ordinea de zi la urmatoarea sedinta de consiliu din 6 septembrie in aceleasi conditii, ascunzindu-l insa pe pozitia a treia a listei, dupa un alt proiect prin care primaria trebuia sa cedeze un teren unei persoane sinistrate din cauza inundatiilor. Aflind insa despre interesul presei de a participa la sedinta cu pricina, Florea a taiat cu pixul proiectul propus de primar, sustinind ca a fost introdus pe ordinea de zi din greseala. „Secretara a batut la masina gresit, confundind denumirea drumului comunal 81 cu numarul tarlalei“, a explicat Florea. Nimic mai fals, insa, deoarece datele inscrise in ordinea de zi erau identice cu cele din cererea de mina depusa la primarie de Elena Iordachescu. „Nici nu avea cum sa fie supus aprobarii consilierilor dupa ce a fost respins prima data“, a biiguit Florea Florea, incercind sa-si motiveze „greseala“. Secretarul Primariei Pielesti a tacut ca pestele atunci cind a trebuit sa justifice graba cu care a fost redactata ordinea de zi in care figura si concesionarea buclucasa, in conditiile in care acesta nu-si gasise timp sa redacteze nici macar procesul-verbal al sedintei din urma cu o saptamina. „Nu am avut timp sa redactez procesul-verbal, dar o sa o fac“, a declarat Florea. Din colt in colt a dat si primarul Constantin Nica, acesta nereusind sa explice de ce in proiectul inaintat consilierilor locali nu este trecuta nici o oferta de pret pentru terenul pe care voia sa-l concesioneze. „Era vorba de un pret de 20.000 de lei pe metru patrat asa cum facem cu toate concesionarile. Mai intii, supunem aprobarii si apoi negociem cu persoana in cauza suprafata si pretul. Consilierii locali s-au opus proiectului pentru ca oile sa poata paste in liniste“, a declarat Nica, incercind sa arunce vina in ograda altuia, dind de inteles ca alesii locali blocheaza dezvoltarea economica a comunei. Pina una alta, de voie, de nevoie, primarul din Pielesti se vede obligat sa astepte luni bune pina cind va putea sa le ceara consilierilor locali sa aprobe proiectul pe care il sustine cu atita ardoare. Pina atunci va veni iarna, iarba va disparea, iar oile vor intra si ele in staul, deci nu vor mai putea fi invocate ca motiv de refuz.


Florea Florea, secretar Primaria Pielesti:


„Secretara a batut la masina gresit, confundind denumirea drumului comunal 81 cu numarul tarlalei“.


Constantin Nica, primar Pielesti:


„Mai intii supunem aprobarii si apoi negociem cu persoana in cauza suprafata si pretul. Consilierii locali s-au opus proiectului pentru ca oile sa poata paste in liniste“.


CE SPUNE LEGEA: Legea nr. 215/2001 a administratiei publice locale


Art. 45. – Problemele inscrise pe ordinea de zi a sedintei consiliului local nu pot fi dezbatute daca nu sint insotite de raportul compartimentului de resort din cadrul aparatului propriu de specialitate al autoritatii administratiei publice locale, care va fi elaborat in termen de 30 de zile de la solicitarea initiatorului, precum si de avizul comisiei de specialitate a consiliului, cu exceptia cazurilor prevazute la art. 40 alin. (2) si (4).


Art. 44. – Ordinea de zi a sedintelor se aproba de consiliul local, la propunerea celui care, in conditiile art. 40, a cerut intrunirea consiliului. Modificarea ordinii de zi se poate face numai pentru probleme urgente si numai cu votul majoritatii consilierilor prezenti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS