Acasă Actualitate Buget mic, cheltuieli mari

Buget mic, cheltuieli mari

Serviciul Public de Asistenta Medico-Sociala (SPAMS) s-a separat, din ianuarie 2005 – conform Legii 343/2004 – de Centrul de Recuperare si Reabilitare a Persoanelor cu Handicap (CRRPH). Mai pe intelesul tuturor, Caminul de batrini din Craiova s-a impartit in doua: o bucata le-a ramas virstnicilor, sub tutela consiliului local, cealalta – apartinind consiliului judetean, Directiei Judetene de Asistenta Sociala si Protectie a Copilului – a revenit persoanelor cu handicap. Desi cele doua institutii au fost separate din punct de vedere administrativ, ele functioneaza si acum „la gramada“. Mai mult decit atit, cum spune Mihaela Deaconeci, director SPAMS, una traieste pe spinarea celeilalte.


„Toate serviciile noi le asiguram, atit gatitul, spalatul, cit si achitarea facturilor de intretinere. Desigur, principalul motiv care a dus la aceasta situatie a fost lipsa unui spatiu care sa fie destinat CRRPH. Prin urmare, noi a trebuit sa ne inghesuim un pic, pentru a putea sa le punem la dispozitie un corp de cladire, unde au fost mutate persoanele cu handicap“.


Separarea celor doua institutii a durat citeva luni. Dar cea mai mare problema cauzata de aceasta convietuire o constituie nenumaratele datorii neplatite, uneori ajunse la sume de miliarde.


„Facturile noi le primim, deci tot noi le platim. Banii de la CRRPH vin intotdeauna cu intirziere, de multe ori asteptam citeva luni bune. In prezent, ne datoreaza 700 de milioane, pe ultimele doua luni. Dar au fost situatii in care datoria a ajuns la miliarde. Consiliul judetean ar trebui sa rezolve aceasta problema. Nu vreau sa fiu inteleasa gresit, dar bugetul nostru, micsorat tocmai prin aceasta separare, nu face fata cheltuielilor. Banii trebuie platiti!“, a spus Mihaela Deaconeci.


Pentru acest an, consiliul local a alocat un buget de 30 de miliarde, fata de 50, cite erau asigurate in anii anteriori.

Exit mobile version