Acasă Actualitate Scurte stiri

Scurte stiri

Pelerinaje la minastirile din tara


Centrul de Pelerinaj al Arhiepiscopiei Craiovei organizeaza in perioada 16-18 septembrie un pelerinaj la minastiri, biserici si alte obiective de interes turistic din judetele Prahova si Brasov. In program figureaza vizitarea minastirilor Crasna, Cheia, Suzana, Dealu, parohia Valea Plopului si statiunile Predeal, Sinaia si Busteni. Arhiepiscopia Craiovei este organizatoarea si a unui pelerinaj programat pentru duminica, 18 septembrie, la minastirea Prislop, din judetul Hunedoara. La inapoiere vor mai fi vizitate minastirile Lainici, Visina si Camaraseasca. (A.C.)


Slujbe religioase la inceput de an scolar


Cu ocazia inceperii anului scolar 2005-2006, luni, 12 septembrie, in toate unitatile de invatamint preuniversitar de pe raza Arhiepiscopiei Craiovei, preotii parohi vor savirsi slujba Tedeumului. La Seminarul Teologic din Craiova, slujba de binecuvintare a noului an scolar va fi oficiata de Inalt Prea Sfintia Sa Teofan Savu, Mitropolitul Olteniei. (A.C.)


Scolile si liceele nu vor mai fi supravegheate de jandarmi


Jandarmii doljeni nu vor mai patrula zilnic prin curtile scolilor si liceelor sau prin locurile publice din jurul acestora o data cu inceperea noului an scolar. Echipajele de jandarmi din cadrul Inspectoratului Judetean de Jandarmi (IJJ) Dolj si al Gruparii de Jandarmi Mobile se vor limita doar la actiuni in institutiile „cu probleme“, frecventate adesea de persoane care perturba desfasurarea activitatilor de invatamint sau agreseaza si intimideaza atit personalul didactic, cit si elevii. Locotenent Bogdan Nicolae, ofiter de relatii publice in cadrul IJJ Dolj, a declarat ca in celelalte institutii efectivele de jandarmi pot interveni numai la solicitarea conducerii, „atunci cind este tulburata ordinea, cind sint conflicte intre elevi sau intre grupuri de elevi si persoane din afara scolii, distrugeri materiale sau alte fapte ilegale. In restul cazurilor, institutiile vor fi supravegheate de politia comunitara sau de firmele de paza private“, a precizat Nicolae. (C.R.)


Ion Calin si cei 3.000 de „fripturisti“ ai PSD Dolj


Pesedistii doljeni au luat hotarirea sa nu ii mai reprimeasca in rindurile lor pe cei care si-au dat demisia din partid in perioada imediat urmatoare pierderii alegerilor. „Daca sint de teapa turistilor politici, fripturistilor, vor parasi viata public“, a declarat presedintele PSD Dolj, Ion Calin, care a subliniat ca in perioada 31 decembrie 2004 – 31 martie 2005 aproximativ 3.000 de membri ai filialei au spus adio fostului partid de guvernamint. Interdictia nu se refera si la primarul craiovean Antonie Solomon, despre care Calin spune ca nu si-a dat niciodata demisia din partid, desi primarul si-a semnat renuntarea la PSD pe 4 mai 2005. „Dupa parerea mea ca presedinte, Solomon n-a plecat niciodata din partid. Este vicepresedinte al PSD Dolj. Eu n-am luat act de aceasta demisie“, a afirmat Calin. Disputa pleaca de la faptul ca Antonie Solomon si-ar fi trimis demisia la PSD prin fax. Calin nu recunoaste insa ca acel fax ar fi ajuns la sediul filialei. La rindul sau, Solomon spune ca este primar independent, chiar daca ramine un social-democrat. „O sa avem o data o intilnire cu activul de partid si o sa lamurim si problema cu demisia. Daca Ion Calin spune ca sint vicepresedinte, de ce n-am fost chemat la sedintele de partid?“, a replicat Antonie Solomon. (B.G.)


Infractor din dragoste


Un adolescent de 14 ani, din Craiova, a ajuns dupa gratii pentru comiterea a sapte infractiuni de furt calificat, patru tentative la aceeasi infractiune si o distrugere. Florin Firu Croitoru, cunoscut sub porecla de „Facaru“, a comis toate aceste fapte intr-un interval de timp relativ scurt, in perioada 19 iunie – 2 septembrie. Pe 2 septembrie, Florin Croitoru s-a certat cu iubita lui si, ca sa-si inece amarul, a baut pina s-a ametit bine. Vazind ca nici bautura nu-i aduce prietena inapoi si nu-i stinge supararea, Florin Croitoru a facut praf geamurile primului autoturism pe care l-a gasit in parcare. Proprietarul Daciei distruse a anuntat politia si peste trei zile faptuitorul a fost prins. Procurorii Parchetului de pe linga Judecatoria Craiova l-au retinut pe Croitoru, iar judecatoria a emis mandat de arestare preventiva pe numele acestuia pentru 29 de zile. Prin urmare, impacarea cu iubita, care l-a insotit la Parchet, dupa cum au dezvaluit chiar anchetatorii, l-a costat scump. (M.C.)


S-a spinzurat chiar de ziua ei


Lucratorii Postului de Politie Prunisor au fost sesizati telefonic de cadrele medicale de la Ambulanta spitalului judetean, joi, in jurul orei 22.30, in legatura cu decesul unei femei din satul mehedintean Lumnic. Mariana P., de 49 de ani, consumase excesiv bauturi alcoolice si a hotarit sa-si puna capat zilelor spinzurindu-se, dupa ce a avut un conflict cu Sebastian S., concubinul acesteia. Femeia a intrat intr-una dintre camerele locuintei sale, a luat cu ea doua cabluri de cupru si s-a spinzurat. La fata locului s-a deplasat serviciul de ambulanta al Spitalului Judetean Mehedinti, iar medicul legist a constatat decesul femeii. (A.M.)


Contrabanda cu tigari


Un mehedintean a fost prins miercuri cu tigari de contrabanda. Politistii de frontiera doljeni din cadrul Detasamentului de Interventie au organizat o razie in localitatea Basarabi. In jurul orei 6.50, a fost oprit, in vederea efectuarii unui control de rutina, un autoturism Dacia, condus de Viorel Odor, de 27 de ani, din judetul Mehedinti. In urma verificarii au fost gasite 150 de pachete de tigari marca Ronson, in valoare de 2.400.000 de lei, pentru care barbatul nu avea documente de provenienta. Tigarile au fost confiscate, iar Viorel Odor a fost sanctionat contraventional cu 250.000 de lei. (C.C.)


Viteza, principala cauza a accidentelor


Un grav accident de circulatie a avut loc joi dupa-amiaza, in jurul orei 16.00, pe DN 6, in afara localitatii mehedintene Prunisor. Vasile O., de 52 de ani, din Craiova, a condus cu viteza excesiva autoturismul Skoda Octavia si a pierdut controlul volanului, rasturnindu-se in santul de pe marginea carosabilului. Accidentul s-a soldat cu ranirea grava a pasagerului, Cristian Ionel P., de 39 de ani, care se afla in dreapta soferului. Personalul medical al serviciului de ambulanta sosit la locul accidentului i-a acordat victimei primul ajutor, dupa care barbatul a fost transportat la Spitalul Judetean Drobeta Turnu Severin. (A.M.)


A murit strivit intre volan si un copac


Un barbat de 45 de ani a decedat pe loc dupa ce Dacia papuc in care se afla s-a izbit de un copac aflat in afara partii carosabile. Ieri-dimineata, la iesirea din Drobeta Turnu Severin, din cauza vitezei neadaptate la conditiile de trafic, intr-o curba, soferul a pierdut controlul volanului. Impactul cu trunchiul copacului a fost atit de puternic incit barbatul a fost prins intre fiarele contorsionate ale masinii. Medicii de la ambulanta au intervenit imediat, incercind resuscitarea victimei, dar dupa 30 de minute acestia au constatat decesul barbatului. (A.C.G.)

Exit mobile version