13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLiderul Sindicatelor din Invatamint Gorj, Vasile Mija, urmarit penal

Liderul Sindicatelor din Invatamint Gorj, Vasile Mija, urmarit penal

• Sindicalistul din invatamint si-a asigurat viata pe banii sindicatelor • Beneficiarul politei era familia lui Mija, care, in cazul decesului acestuia, ar fi putut incasa peste doua miliarde de lei • Mija mai este cercetat intr-un alt dosar care se afla la Parchetul de pe linga Judecatoria Tirgu Jiu


Liderul Uniunii Sindicatelor Libere din Invatamint Gorj este urmarit penal pentru abuz in serviciu. Dupa ce a trecut pe la Serviciul pentru Investigarea Fraudelor Gorj, dosarul a ajuns la Serviciul Cercetari penale, unde ancheta se afla in curs de finalizare. Potrivit comisarului Cornelia Micu, purtatoarea de cuvint a Inspectoratului Judetean de Politie Gorj, dosarul urmeaza sa fie preluat, de saptamina viitoare, de procurorii Parchetului de pe linga Tribunalul Gorj. Vasile Mija este acuzat ca a incheiat o polita de asigurare pe viata, pe numele sau, pentru care membrii de sindicat au achitat lunar 4.800.000 de lei. Suma totala achitata din bugetul Uniunii Sindicatelor Libere se ridica la peste 40.000.000 de lei, aceasta reprezentind si valoarea prejudiciului stabilit in dosar de catre politisti. Vasile Mija a achitat timp de aproape doi ani din banii sindicatelor polita de asigurare. Acestia proveneau din cotizatiile profesorilor care erau inscrisi in sindicatul judetean al carui presedinte era Mija.


Familia inainte de toate


Initial, beneficiarul politei de asigurare era Uniunea Judeteana a Sindicatelor Libere din Invatamint Gorj, insa liderul s-a razgindit si a trecut in dreptul beneficiarului familia, dupa cum a precizat prim-procurorul Parchetului de pe linga Tribunalul Gorj, Gheorghe Emil Mota. „Suma care rezulta in caz de deces era de peste doua miliarde de lei. In doi ani s-au strins peste 40 de milioane de lei. Nimeni nu isi poate permite sa plateasca atit, prin urmare, bugetul sindicatelor a fost la indemina, din moment ce liderul si-a trecut sotia si fiica la clauze. Au fost audiate persoanele implicate si au fost ridicate documente de la sediul Uniunii. Nu exista nici un act normativ in baza caruia liderul de sindicat sa fi avut dreptul sa procedeze in acest mod. Mai mult, nu a fost gasit nici un proces-verbal de sedinta, din care sa rezulte ca membrii consiliului de conducere al sindicatelor sa fi aprobat o astfel de procedura. Sau sa isi fi dat acordul. S-a inceput urmarirea penala pentru infractiunea de abuz in servicu“, a afirmat Gheorghe Emil Mota. De amintit ca, la putina vreme de la aflarea existentei politei de asigurare, o parte dintre colegii lui Vasile Mija au infiintat un al doilea sindicat, la care au aderat peste 2.000 de cadre didactice. Scandalul nu s-a oprit la polita de care urma sa beneficieze familia lui Vasile Mija, ci a continuat si cu sediul unde isi desfasoara activitatea ambele sindicate din invatamintul gorjean. La Parchetul de pe linga Judecatoria Tirgu Jiu se mai afla un dosar in care este cercetat Vasile Mija. Acesta este acuzat ca refuza sa ii lase pe fostii sai colegi sa isi desfasoare sedintele in sediu. Plingerea a fost depusa de Gheorghe Cilniceanu, presedintele celui de-al doilea sindicat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS