21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024

Goana dupa rechizite

Luni incepe noul an scolar, motiv pentru care parintii colinda librariile in cautarea manualelor scolare. In ultimele zile, numarul clientilor aproape ca s-a dublat, insa cele mai multe vinzari sint asteptate la citeva zile dupa 12 septembrie, cind elevii vor afla dupa ce manuale alternative vor studia.


Majoritatea manualelor costa peste 100.000 de lei


Preturile manualelor oscileaza de la o editura la alta, asa ca este destul de dificil de facut un calcul total al cheltuielilor. Oricum, cele mai multe sint peste 100.000 de lei, motiv pentru care majoritatea clientilor prefera sa astepte lista cu carti de la scoala. Inceperea noului an scolar inseamna pentru cei mai multi dintre parinti cheltuieli cu mult peste puterile lor. Pentru pregatirea unui elev, cu tot necesarul de rechizite si uniforme scolare, un parinte scoate din buzunar mai mult decit salariul minim pe economie, adica peste patru milioane de lei vechi. Aceste cheltuieli pun pe ginduri toate familiile, cu venituri mici, ai caror copii sint elevi in clasele primare. Cel mai mult au de suferit elevii din clasele a XI-a si a XII-a. In cazul acestora, cheltuielile sint suportate exclusiv de parinti. Elevii dintr-a XI-a si a XII-a nu beneficiaza de manuale gratuite, deoarece invatamintul obligatoriu s-a extins numai pina la clasa a X-a inclusiv. In prezent, in conceptia Ministerului Educatiei si Cercetarii, ultimele doua clase de liceu sint benevole, doar pentru cei care vor sa obtina o diploma de bacalaureat, pentru a putea accede la o institutie de invatamint superior. Pentru cumpararea unui set intreg de manuale, fie pentru clasa a XI-a, fie pentru clasa a XII-a, un parinte va scoate din buzunar pina la doua milioane de lei vechi.


Vinzarile au scazut fata de anii precedenti


Papetariile nu isi pierd clientii, vinzarile cresc sensibil in aceasta luna insa, comparativ cu anii trecuti, numarul acestora s-a micsorat. Situatia s-a schimbat mult fata de anii precedenti, in care oamenii se inghesuiau sa cumpere manuale pentru copiii lor. De vina ar putea fi tendinta unora de a lasa pe ultima suta de metri indeplinirea indatoririlor de parinte sau faptul ca pot cumpara manuale diferite de cele pe care le aleg cadrele didactice. Monica Pirvu, vinzatoare intr-o librarie, are o alta explicatie. „Acum se gasesc caiete la orice taraba, la orice colt de strada. Nu mai e ca pe vremuri, cind libraria era librarie si taraba era pentru maruntisuri. Aveam cozi inainte!…“, a povestit vinzatoarea.


Alocatiile copiilor se duc pe rechizite scolare


Chiar daca sint scumpe, familia scoate pina la urma din pusculita banii pentru rechizite. „Am cheltuit tot salariul meu pe o luna pe caiete, acuarele si pensule. N-am cumparat tot ce trebuie pentru inceputul de an scolar“, a spus Ioana Marinica, mama a doi copii, unul in clasa a II-a, celalalt mai mare cu doi ani. Experienta cu cel mare a invatat-o ca la inceputul anului scolar nu le poti cumpara pe toate, pentru ca fiecare profesor are propriile modalitati de lucru cu elevii si cerinte diferite. Pentru asta, Ioana Marinica a strins alocatiile copiilor pe ultimele sase luni. Vrea sa tina de acei bani pentru „cheltuieli neprevazute“. Ghiozdan a cumparat doar pentru cel mare, deoarece cel mic il mai poate folosi inca un an pe cel vechi. Cel mai greu este la caiete, al caror pret a atins chiar 25 de mii de lei vechi, si pe care copiii le termina de scris foarte repede. Cert este ca in fiecare an preturile pentru intretinerea si scolarizarea unui copil cresc spectaculos, ceea ce pune un semn de intrebare tinerelor si viitoarelor mamici si da un raspuns autoritatilor la natalitatea scazuta din ultimii cincisprezece ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS