8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFunctionarii din Primaria Craiova au atribuit un teren fictiv

Functionarii din Primaria Craiova au atribuit un teren fictiv

Din cauza incompetentei functionarilor publici din primarie, o craioveanca incearca de citiva ani sa intre in posesia unui teren pe care l-a mostenit. Aceasta a fost pusa pe drumuri de nenumarate ori, deoarece de fiecare data angajatii municipalitatii faceau diverse greseli. Pentru inceput i-au atribuit un teren imaginar, dupa care i-au taiat din suprafata inregistrata pe titlul de proprietate. Disperata, femeia intentioneaza sa actioneze primaria in judecata.


Cristiana Popescu a mostenit in urma cu citiva ani un teren de 5.300 mp, situat in apropierea Lacului Tanchistilor, de la bunicul sau, Constantin Anghelescu. Conform titlului de proprietate nr. 961 – 9643 din 31.01.1994, suprafata se afla in tarlaua 61, parcela 21. Dorind sa intre in proprietatea terenului, in 2002, femeia a decis sa faca apel la functionarii din primarie pentru a-i emite o schita parcelara. Dorinta i-a fost indeplinita abia un an mai tirziu, cind aceasta a avut insa surpriza neplacuta sa constate ca fusese pusa in posesia parcelei 23 din tarlaua 61, care de fapt nici nu exista.


„Dupa ce ca m-au pus sa astept destul de mult pentru a-mi emite o amarita de schita, mi-au dat si un teren care nu este trecut nici macar in actele lor de la primarie. Comisia locala de aplicarea a Legii nr. 18/1991 mi-a incalcat clar dreptul de proprietate, inventind alt teren. Parcela 21 era trecuta, de fapt, la alta persoana, Grigorie Barbu. In acele conditii, am inceput din nou sa bat drumurile pe la primarie si sa merg in audiente pentru a fi indreptata greseala“, a precizat Cristiana Popescu.


Pe 12 aprilie 2005, aceasta a primit raspuns la una dintre cererile inregistrate la primarie, fiind informata ca „in titlul de proprietate nr. 961 – 9643 eronat s-a trecut tarlaua 61, parcela 21, corect fiind tarlaua 61, parcela 23, conform planului parcelar al tarlalei respective“.


Cum hirtia era semnata de primarul Antonie Solomon, femeia a decis sa mearga iar in audienta pentru a clarifica situatia. Functionarii din primarie au incercat insa sa o convinga din nou ca greseala nu provine de la ei.


Functionarii din primarie se tocmesc pe terenuri care nu exista


In cele din urma, negasind intelegere la autoritatile locale si incercind sa aplaneze conflictul, Cristiana Popescu a decis sa intocmeasca cadastrul terenului, pe baza schitei emise eronat, pentru a-l putea vinde. „Cind au venit cei care trebuia sa faca toate masuratorile, de la SC GETRIX SA Craiova, mi-au zis clar ca terenul nu poate fi instrainat. Motivul este ca suprafata din titlul de proprietate nu coincide cu cea precizata in schita parcelara. Astfel, mi s-a spus ca nici un notar nu va accepta incheierea actului de vinzare-cumparare in aceste conditii. M-am intors din nou la primarie, obisnuindu-ma deja sa fiu pusa pe drumuri de persoane incompetente, pentru a solicita indreptarea greselii. Initial, acestea s-au oferit sa imi intocmeasca ele cadastrul pe tarlaua 61, parcela 23, dar nu am acceptat. Atunci, Ilea Cornelia, care a intocmit schita, mi-a spus ca imi va emite alta, cu tarlaua 61, parcela 21, cu conditia sa ii dau originalul emis anterior si sa uitam toata tevatura. Bucuroasa ca in sfirsit toate problemele se lamuresc si reusesc sa vind terenul, am acceptat, pastrind totusi o copie“, a continuat craioveanca.


„Greselile comise de cei din primarie nu se mai opresc“


In luna mai 2005, Cristiana Popescu a reusit sa obtina in sfirsit de la primarie atit de dorita schita parcelara in care era notata clar suprafata detinuta de ea, respectiv tarlaua 61, parcela 21. In acel moment, a chemat din nou firma care trebuia sa intocmeasca cadastrul, insa surpriza: aparuse o noua greseala. De data asta, suprafata inscrisa in schita nu era corecta. Ajunsa la capatul puterilor, Cristiana a hotarit sa mearga la primarie pentru a primi lamuriri pentru noua gafa a angajatilor lui Solomon.


„Greselile comise de cei din primarie nu se mai opresc. Ultima oara cind m-am dus, in luna iunie, mi-au zis ca nu ma mai primesc, sa nu mai stau toata ziua pe capul lor, pentru ca ei au dreptate! Conform schitei, la vest ma invecinez cu Drumul European 76, lungimea detinuta de mine fiind de 150 de metri, vecinul meu, Florica Mehedinteanu, avind 63 m. Daca facem un calcul simplu, ajungem la concluzia ca teoretic ar trebui sa fie 213 m. Problemele au aparut in momentul in care s-au facut masuratorile si s-a constatat ca, in total, drumul masoara doar 190 m, terenul meu suprapunindu-se cu cel al vecinului meu, deoarece primaria elibereaza schite neconforme cu realitatea. Vreau sa ma lamureasca si pe mine functionarii cum si-au permis sa emita titlu de proprietate pe numele lui Grigore Barbu, pentru parcela 21, iar eu nu pot sa imi efectuez cadastrul. Si as vrea sa mai stiu din ce motiv am fost obligata sa accept schita pentru parcela 23, desi ea nu exista“, a spus Cristiana Popescu.


In urma unei noi audiente, pe 4 iulie 2005, Serviciul Banca de date – Cadastru – Masuratori Topo, din cadrul primariei, i-a emis un nou raspuns, semnat de primar, in care se preciza, ironic, ca nu a mai fost constatata nici o greseala: „Conform planului de situatie actualizat si verificat de OCPI, suprafata trecuta in actele de proprietate se regaseste si in teren“.


Cristiana Popescu vrea sa actioneze in judecata Primaria Craiova


Anul trecut, Cristiana a incheiat un precontract cu un cumparator craiovean, in baza caruia a primit in avans o anumita suma, urmind ca in luna septembrie 2005 tranzactia sa fie incheiata. „Daca nu reusesc sa fac cadastrul pina atunci, sint obligata sa restitui banii pe care i-am luat. Sint intr-o situatie dificila pentru ca nu stiam ca voi intimpina astfel de greutati si am investit suma respectiva. Pentru a o da inapoi inseamna sa vind din casa cite ceva. Daca nu ma ajuta cei de la primarie, pentru ca pina la urma e greseala lor, voi face cumva rost de bani. Functionarii vinovati nu vor scapa insa basma curata, pentru ca ii voi actiona in judecata si cu siguranta voi cistiga!“, a spus Cristiana Popescu. Femeia are slabe sperante insa ca functionarii din primarie ii vor clarifica in sfirsit situatia.


Functionarii recunosc ca au gresit


Cristiana Popescu, mostenitoarea defunctului Constantin Anghelescu, detine, conform titlului de proprietate nr. 961 – 9643, suprafata de 5.300 mp in taralua 61, parcela 21“, sustine Ilea Cornelia, functionarul din primarie incriminat. Pentru a se disculpa, aceasta afirma insa ca, initial, schita topografica eliberata pentru terenul respectiv s-a facut conform planului parcelar al tarlalei 61, existent in arhiva Comisiei Locale de Aplicare a Legii nr. 18/1991. Functionarii recunosc ca au gresit afirmind ca „in urma intocmirii documentatiilor de cadastru ale proprietarilor tarlalei respective, s-a constatat ca situatia din teren nu corespunde cu planul parcelar“. Pentru a calma spiritele, angajatii primariei promit eliberarea schitei parcelare in conformitate cu planul reiesit in urma masuratorilor topografice realizate. In ceea ce priveste parcela 23 din tarlaua 61, care ii fusese initial atribuita Cristianei, functionarii se fac ca ploua atunci cind sint intrebati de situatia juridica a acesteia.


Marian Popescu, inginer-sef la Cadastru: „A gresi e omeneste“


Reprezentantii Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara (OCPI) Dolj sustin ca au aflat despre situatia parcelei 21, din tarlaua 61, afirmind insa ca e normal sa gresesti. „A venit doamna respectiva si luni in audiente, dar, din cite am inteles, situatia ei va fi clarificata. Acum nu mai este nici o problema. Nu trebuie chiar atit de mult incriminati cei care au produs incurcaturile, pentru ca a gresi e omeneste“, a precizat Marian Popescu, inginer-sef in cadrul OCPI Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS