16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateImobilele monument istoric ajung in paragina prin grija Primariei Craiova

Imobilele monument istoric ajung in paragina prin grija Primariei Craiova

Sute de cladiri care figureaza pe lista monumentelor istorice se degradeaza pe zi ce trece din cauza indiferentei Primariei Craiova. In timp ce edilii pompeaza sute de miliarde de lei in modernizarea centrului orasului, casele vechi, incluse in patrimoniul cultural, stau sa cada. Cele mai multe dintre acestea au fost deja revendicate si cistigate in instanta, noii proprietari neavind in toate cazurile sursele financiare necesare pentru refacerea fatadei. Totusi, 36 dintre cladiri au ramas in administrarea Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public si Fondului Locativ (RAADPFL) Craiova.


Zeci de craioveni se pling ca imobilele in care stau si care sint in proprietatea Primariei Craiova se afla intr-o continua stare de degradare. Oamenii acuza autoritatile locale de neimplicare in problemele comunitatii. In plus, chiriasii sustin ca RAADPFL Craiova, care administreaza imobilele in care locuiesc, refuza sa le ofere posibilitatea sa cumpere locuintele. Din acest motiv, oamenii refuza sa investeasca in refacerea unor case care nu le apartin.


In aceasta situatie se afla si aproximativ zece familii care locuiesc pe strada Romain Roland. Cei mai multi dintre locatari traiesc de-o viata in cladirile statului. „M-am mutat din 1978 in imobilul de la numarul opt. Am mers de nenumarate ori, de-a lungul anilor, la RAADPFL, dar si in audiente la primarie, pentru a solicita cumpararea camerelor pe care le ocup. La inceput am primit promisiuni, acum insa ne spun ca exista posibilitatea ca locuintele noastre sa fie revendicate si nu pot sa ne dea inca acceptul. In interior am fost nevoiti sa renovam. Nu puteam trai cu igrasia si mucegaiul in casa, insa fatada nu vrem sa o refacem. E casa statului si nici nu ma gindesc sa investesc bani in ceva ce nu imi apartine. In zona noastra, casele care sint renovate e clar ca nu apartin primariei“, a povestit Florin Tulea, unul dintre chiriasi.


La fel de suparat pe autoritatile locale este si Paul Mihai Popescu, care locuieste tot pe strada Romain Roland: „Locuiesc intr-un imobil despre care multi spun ca e abandonat din cauza starii in care se afla. Eu nu am bani pentru a repara casa, banii pe care ii cistig abia imi ajung pentru mincare. Costurile de reparare a fatadei ar trebui suportate de Primaria Craiova. Am inteles ca exista posibilitatea ca reprezentantii urbei sa obtina fonduri europene in vederea investirii in conservarea caselor declarate monument istoric. Din acesti bani, primaria ar trebui sa aloce o parte si proprietarilor care nu au posibilitati financiare“.


RAADPFL Craiova nu considera necesara refacerea fatadelor caselor monument istoric


Conform declaratiilor purtatorului de cuvint al primariei, Carmen Licu, la ora actuala in Craiova, in administrarea RAADPFL, mai exista doar 36 de cladiri care figureaza pe lista monumentelor istorice. In ceea ce priveste refacerea fatadelor imobilelor, a ancadramentelor si ornamentelor, reprezentantul municipalitatii sustine ca sarcina apartine in exclusivitate proprietarului. „Pentru a obtine autorizatie de construire, o persoana trebuie sa primeasca avizul din partea Directiei pentru Cultura Culte si Patrimoniu National Dolj. In cazul cladirilor administrate de RAADPFL este nevoie ca mai intii aceasta sa decida daca este nevoie de refacerea fatadelor caselor monument istoric. Apoi, propunerea poate fi inaintata Consiliului Local Craiova care va decide alocarea banilor necesari unor astfel de investitii. Pina in prezent nu a existat o astfel de propunere, RAADPFL Craiova neconsiderind necesara refacerea fatadelor imobilelor“, a precizat Carmen Licu.


In cazul imobilelor revendicate sau cumparate, din centrul orasului, Carmen Licu sustine ca primaria nu poate fi trasa la raspundere, deoarece costurile investitiilor cad direct in sarcina proprietarului.


„Primaria considera modernizarea Pietei Prefecturii prioritatea numarul doi sau trei, iar monumentele istorice numarul… 17“


Comisia Regionala Oltenia a Monumentelor Istorice, din cadrul DCCPN Dolj, este cea care da avizul pentru refacerea monumentelor istorice. Marcel Berindei, consilier in cadrul directiei, a declarat ca pina in prezent au fost eliberate doar citeva avize: „Pe baza unui documentatii, se prezinta la noi, iar daca au respectat toate normele in vigoare, primesc avizul. Am avut insa si cazuri cind cererile erau neconforme si a trebuit sa le respingem solicitarile. In alte localitati insa, oficialitatile au fost cele care au impus proprietarilor sa renoveze cladirile monument istoric, iar in cazul nerespectarii aplicindu-se amenzi usturatoare. Ideea nu a avut insa impactul scontat. Alte primarii din tara au investit din fonduri proprii in refacerea imobilelor vechi, obligind apoi proprietarii sa restituie banii in rate lunare“.


Daca ar vrea sa se implice in refacerea cladirilor monumente, Primaria Craiova ar putea lua drept exemplu orasele Baia Mare si Sibiu. Aici, autoritatile locale au intocmit proiecte, obtinind fonduri europene pentru restaurarea cladirilor din zonele centrale. Pentru a da un alt aspect oraselor, inca trei primarii, din Tirgu Mures, Brasov si Sighisoara, au inaintat de curind astfel de proiecte.


„Documentatia necesara pentru depunerea proiectului nu ar costa primaria foarte mult. Sint convins ca suma ar fi mult mai mica decit in cazul costurilor pentru efectuarea planurilor pentru modernizarea Pietei Prefecturii. Aici este vorba insa de lista de prioritati. Daca primaria considera aceasta piata prioritatea numarul doi sau trei, iar monumentele istorice numarul 17, nu avem ce sa facem…“, a incheiat Berindei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS