12.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateJocurile pe calculator stimuleaza agresivitatea elevilor

Jocurile pe calculator stimuleaza agresivitatea elevilor

Psihologii si consilierii scolari din Craiova vorbesc tot mai des despre efectele negative pe care le provoaca calculatorul si in special jocurile de strategie in rindul adolescentilor.


Psihologii spun ca „practicantii infocati“ ai jocurilor, de cele mai multe ori copii cu virste fragede, de 10-15 ani, devin mai agresivi si manifesta mai putin respect fata de adulti, parinti, profesori sau societate. „Aceste practici le influenteaza negativ si situatia la invatatura, ducind de cele mai multe ori la obtinerea de note scazute“, a precizat Cornelia Gheorghe, profesor psiholog.


Potrivit psihologilor, copiii care se dau in vint dupa astfel de jocuri, in special cele cu eroi in artele martiale, exerseaza deseori cele vazute pe ecran si asupra celor din preajma lor, frati sau camarazi de joaca. Nu putine cazuri au fost acelea in care tinerii, impatimitii calculatoarelor, „au aplicat“ diverse strategii si asupra profesorilor de la scoala, dovedind o agresivitate mai pronuntata decit restul colegilor.


„Ei au tendinta sa reediteze, sa transpuna din virtual in realitate gesturile, mimica si chiar sunetele personajelor serialelor sau filmelor din calculator, pe care le urmaresc cu exagerata pasiune“, a explicat profesoara Cornelia Gheorghe.


Zece minute pentru a intra in pielea personajului


Parintii copiilor confirma spusele psihologilor. Pentru a intra in pielea personajului si pentru a invata miscarile „eroilor lor“, micutii au nevoie de zece minute. „Pentru un elev captivat de astfel de practici sint suficiente citeva ore sau chiar minute pentru a intra in pielea personajului si de a transpune in viata de zi cu zi un comportament agresiv“, a completat un parinte.


Studiile efectuate pe diferite trepte de virsta a micutului intaresc ideea ca, pe linga folosirea diferitelor scheme de joc, tinerii manifesta si o atitudine rebela, de nesupunere fata de familie, parinti sau chiar profesori.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU