Acasă Actualitate Magistratii craioveni au asezat codul deontologic in sertar

Magistratii craioveni au asezat codul deontologic in sertar

Multi dintre magistratii craioveni nu cunosc prevederile noului cod deontologic, altii nici nu stiu ca a intrat in vigoare, iar cei care l-au rasfoit sustin ca acesta cuprinde mai multe restrictii decit libertati. Un motiv in plus sa-l puna la pastrare in sertarul biroului, spun ei.


Se anunta timpuri grele pentru magistratii impatimiti ai jocurilor de noroc. Ei nu mai au voie sa puna piciorul in cazinouri. Nici jocurile piramidale nu le sint permise. Aceasta moda, lansata in perioada anilor ’90, a umplut buzunarele multor judecatori si procurori. De actiuni politice nu poate fi vorba. Magistratii nu trebuie sa acorde sprijin unor candidati la functii publice cu caracter politic. Nu au voie sa stringa fonduri in scopuri politice sau sa gireze cu prestigiul lor oameni politici sau actiuni intreprinse de ei.


Piriciosii se adreseaza CSM


Birfa si certurile intre colegii sint excluse; aici de suferit vor avea mai mult doamnele, carora le sta in fire sa susoteasca. Dar daca tin cu tot dinadinsul sa aduca la cunostinta cuiva faptul ca viata profesionala sau morala a unuia dintre colegi lasa de dorit, nu au decit sa se plinga Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Surse juridice din cadrul Tribunalului Dolj spun ca pira la CSM este o meteahna veche. Inainte de 1990, asa- zisa plingere incepea cu: „Un grup de oameni ai muncii va aduc la cunostinta faptul ca…“. In prezent, spun sursele, se poarta: „Niste magistrati din cadrul instantei…“.


Judecatorii si procurorii mai virstnici sint si ei afectati de noile reglementari. Daca nu stiu sa utilizeze un calculator si sa se exprime intr-o limba straina de larga circulatie sint ca si clasati. Astfel de persoane sint cu zecile si prin instantele si Parchetele craiovene, care au uitat intre timp si limba rusa pe care o vorbeau curent cu ceva vreme in urma. Magistratilor le este interzis sa lucreze sub acoperire sau sa colaboreze cu serviciile secrete.


Dincolo de toate interdictiile impuse judecatorilor si procurorilor, apar si drepturile, mai putine la numar, ce-i drept. Prin urmare, oamenii care duc la indeplinire legea au dreptul sa-si etaleze talentul artistic, sa apara la televizor si sa dea consultanta juridica numai celor din familia lor.

A absolvit Facultatea de Drept „Nicolae Titulescu” din Universitatea din Craiova şi lucrează în presa scrisă din 2004. În momentul actual este unul dintre puţinii jurnaliști locali care se ocupă de domeniul asociaţiilor de proprietari.
Exit mobile version