16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateClisura Dunarii si secretele ei

Clisura Dunarii si secretele ei

Clisura Dunarii este o zona mirifica. O fisie de sosea marginita pe o parte de munte si pe cealalta parte de fluviul Dunarea, pe care pina nu de mult circulatia era interzisa. Muntele se imbina cu apa, iar aerul padurii face ca briza Dunarii sa fie de nedescris.


Drumul care serpuieste printre munte si apa are 114 km si este pe cit de anevoios, pe atit de frumos. In aceasta zona, in urma cu 15 ani circulatia era interzisa. Intre Moldova Noua si Orsova, pe timpul comunistilor nu circulau decit masinile de armata. „Pe vremea lui Ceausescu, pe aici erau foisoare inalte care iti lasau impresia ca te afli intr-o cetate pazita din cele patru zari“, a povestit Mihai Draghici, pescar din tata in fiu.


Cu toate acestea, multi români si-au gasit drumul spre libertate, trecind in Iugoslavia pe la Cazanele Mari. In aceasta zona, Dunarea se ingusteaza foarte mult si pina pe malul celalalt sint doar 800 de metri. O distanta prea mica pentru românul dornic de libertate.


Drumul spre libertate


Oamenii din Dubova isi amintesc de cei care au avut curaj sa treaca fraudulos Dunarea, desi erau santinele peste tot. „Fugea lumea ca era greu. Nu aveam nimic si eram rupti de lume. Doar la televizor mai vedeam pe nu stiu ce program sirbesc ce se intimpla si atit. Chiar vecinii mei, Viorel si Nicu, au trecut Dunarea. I-au scris mamei lor ca sint in Australia, dar nimeni nu i-a mai vazut de atunci“, a spus Ana Mitrache. Mirajul Vestului nu mai este atit de puternic. „Nu mai pleaca nimeni peste Dunare. Acum le da pasaport si pot pleca legal. Nu mai trebuie sa fuga si sa-si gaseasca sfirsitul, ca multi au murit si nimeni nu a spus nimic ca nu era voie. Gaseau cel putin un baiat inecat pe saptamina. Unii nu au avut noroc“, spune Maria Dumitra, localnica din Dubova.


Turistii nu vin pe Clisura


Restrictii de circulatie in zona nu mai sint, dar turistii nu se inghesuie pe Clisura Dunarii. Dupa cum spun localnicii, investitorii au ocolit Clisura Dunarii, desi zona are un potential turistic imens. „Nu exista peisaje mai frumoase ca la noi in zona. Am pescuit peste tot pe Clisura si nu ma mai satur de aer curat si de minunile care au fost facute de Dumnezeu aici“, spune Ion Ianculovici.


Despre Clisura Dunarii exista si legende. Se spune ca, demult, un sirb suparat ca baba lui nu ii dadea dreptate niciodata a legat-o de o piatra in mijlocul Dunarii. Locul unde sirbul si-a legat nevasta este cunoscut acum ca zona Cazanelor Mici. Tot legenda spune ca lacrimile batrinei au facut ca acolo niciodata apa sa nu se opreasca din invirtit. Lumea spune ca in serile cu cer noros, cind adie vintul, pe malul Dunarii se mai aude si astazi plinsul babei Caia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS