12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePensionarii doljeni nu-si pot achita ratele la imprumuturi

Pensionarii doljeni nu-si pot achita ratele la imprumuturi

De la inceputul anului, valoarea imprumuturilor acordate depaseste sase miliarde de lei vechi


Mii de pensionari doljeni contracteaza un imprumut la Casa de Ajutor Reciproc, dar nu toti reusesc sa-si plateasca datoriile. Majoritatea au nevoie de bani pentru diferite cheltuieli, hrana, medicamente sau pentru locul de veci. Cu toate recalcularile, pensiile nu vor ajunge nici macar pentru cheltuielile din sezonul rece. Disperarea ii cuprinde pe zi ce trece, mai ales din cauza preturilor exagerate pe care le practica serviciile de pompe funebre. Despre aprovizionarea de toamna nici nu poate fi vorba. Majoritatea camarilor vor fi „pline“ cu sticle si borcane cu… aer.


Mii de pensionari doljeni se imprumuta de la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) Dolj pentru amenajarea locurilor de veci, procurarea de medicamente si alimente, dar si pentru a-si achita intretinerea. Presedintele institutiei, Ion Viesanu, spune ca de la inceputul anului au fost acordate 4.735 de imprumuturi, a caror valoare totalizeaza 6,140 miliarde de lei vechi. Imprumutul maxim pe care il acorda CARP Dolj membrilor sai este de 20 de milioane de lei. O buna parte dintre pensionarii doljeni apeleaza la imprumuturi pentru a-si achizitiona sicrie, majoritatea la pretul de 1,5 milioane de lei vechi. In ultima perioada au aparut si solicitari din partea celor cu situatii materiale mai bune, care vor un sicriu „de lux“, din lemn de esenta tare, lacuit si cu minere. In magazinele de pompe funebre, un astfel de sicriu costa peste opt milioane de lei. Multi dintre pensionarii doljeni care s-au imprumutat de la CARP Dolj s-ar putea trezi insa cu popriri la Casa de Pensii, deoarece nu si-au mai achitat ratele lunare. Potrivit presedintelui Ion Viesanu, peste 60 de pensionari doljeni au restante de pina la 15 milioane de lei la imprumuturile contractate: „Nu avem ce sa le facem. Le trimitem somatii de plata si daca nu vin sa-si achite restantele le facem poprire la Casa de Pensii“.


„Lunile urmatoare vor fi foarte grele pentru pensionari“


O data cu apropierea sezonului rece, pensionarii doljeni string bani pentru a-si putea achita intretinerea sau pentru a-si monta sisteme independente de incalzire. Pentru ca majoritatea nu au sumele necesare pentru acestea, ajung sa se imprumute. „Lunile urmatoare vor fi foarte grele pentru pensionari. Tot mai multi se vor indrepta catre noi pentru a le da un imprumut“, a precizat Ion Viesanu, presedintele CARP Dolj. Potrivit reprezentantilor institutiei, cei mai multi dintre batrini doresc sa obtina citeva milioane de lei, dar sint si unii care se multumesc doar cu cinci, sase sute de mii. Din cauza cererilor numeroase de creditare, CARP Dolj nu poate oferi pe loc imprumuturile. Astfel, toti batrinii care cer sume mai mari sint trecuti pe o lista de asteptare. Nu acelasi lucru se poate spune despre ajutoarele de deces, familiile decedatilor obtinind pe loc banii necesari pentru inmormintarea acestora.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS