24.8 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDIP, scurtcircuitat de Electrica

DIP, scurtcircuitat de Electrica

Dupa ce a fost audiat, saptamina trecuta, de Comisia speciala de verificare a averilor din cadrul Ministerului Public, Dan Ioan Popescu ar putea fi invitat curind si la Serviciul de Urmarire Penala si criminalistica din cadrul Ministerului Public, pentru a da detalii in legatura cu eventuala sa implicare in dosarul „Electrica Banat“. In urma extinderii anchetei in dosarul „Electrica Banat“, procurorii Serviciului Teritorial al PNA Timisoara au ajuns la Dan Ioan Popescu, fostul ministru al economiei, despre care au informatii ca ar fi fost implicat in suprasaturarea societatii cu produse contrafacute. Numai ca, fiind de competenta Parchetului General sa ancheteze persoane care au calitatea de deputat, procurorii anticoruptie au fost nevoiti sa decline competenta in favoarea celor din Ministerul Public, urmind sa stabileasca ei gradul de vinovatie al fostului ministru.


Asa cum au declarat surse din cadrul institutiei amintite, ancheta va fi demarata oricum, chiar daca, la un moment dat se zvonea ca unul dintre martorii acuzarii si-ar fi schimbat declaratia care-l incrimina pe DIP. „Exista suficiente probe care sa determine anchetarea lui Dan Ioan Popescu, cu atit mai mult cu cit martorul cu pricina a declarat ca stie ca Vasile Croitoru a afirmat ca a fost trimis de Dan Ioan Popescu pentru a introduce marfa contrafacuta la Electrica si ca Energo El Grup este un paravan pentru PSD, partidul unde a ajuns cea mai mare parte din bani“, au precizat aceleasi surse.


Martorul


Astfel de informatii a furnizat si procurorul Vlad Speriusi, seful Serviciului Teritorial Timisoara al PNA, intr-o conferinta de presa ocazionata de finalizarea urmaririi penale si a trimiterii rechizitoriului „Electrica Banat“ in instanta.


„La dosarul cauzei exista declaratia unei martore, care a facut parte din gruparea infractionala condusa de Vasile Croitoru si a actionat la nivelul Societatii de Intretinere, Servicii Energetice Electrice (SISEE) Transilvania Cluj-Napoca, incepind cu anul 2004, din care reiese implicarea unui fost ministru in derularea acestei afaceri. Martora reda anumite discutii pe care le-a avut cu inculpatul Croitoru, care i-a spus ca are sustinerea ministrului Dan Ioan Popescu. Aceasta declaratie nu este sustinuta si de alte probe materiale, insa, avind in vedere ca reprezinta un indiciu despre implicarea unui fost ministru intr-o afacere penala, am sesizat Parchetul de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie. Le-am trimis un exemplar din rechizitoriu, pentru ca ei sa constate daca aceasta grupare infractionala a fost sprijinita de fostul ministru al industriilor. Avind in vedere noua lui pozitie de deputat, Parchetul National Anticoruptie nu are competenta sa-l audieze. In cursul anchetei, avocatul unuia dintre inculpati a cerut audierea fostului director de la „Electrica“ Bucuresti, Silviu Lucian Boghiu, si a ministrului Dan Ioan Popescu, insa la data respectiva Boghiu era deja cercetat in calitate de faptuitor“, a afirmat atunci procurorul Vlad Speriusi atitudinea PNA fata de posibila implicare a lui DIP in jocul miliardelor de la „Electrica“.


Filiera


„Ordinele privind achizitiile publice au venit de la Bucuresti, pe filiera D.I. Popescu, ministru, Lucian Boghiu, director general Electrica, Livius Milea, director general Electrica Banat. Daca Livius Milea nu vrea sa recunoasca acest lucru, ne vom indrepta si impotriva lui. Cerem audierea lui Popescu si Boghiu si confruntarea lor cu Milea pentru clarificarea starii de fapt“, preciza, atunci Florin Kovacs, avocatul lui Dan Viorel.


12 arestati


La inceputul lunii august, Biroul de presa al Parchetului National Anticoruptie preciza ca s-a finalizat urmarirea penala in dosarul Electrica Banat, in care 12 din cele 44 de persoane cercetate pentru prejudicierea societatii cu peste 20 de milioane de lei (200 de miliarde de lei vechi) au fost deja arestate preventiv. Procurorii au stabilit ca, in perioada 2003 – 2004, SISEE Banatul Timisoara si alte unitati SISEE din tara ar fi achizitionat de la Vasile Croitoru produse electrice contrafacute sub marca Siemens, in valoare de aproximativ 2,1 milioane de lei (21 miliarde de lei vechi). Achizitia s-a facut cu sprijinul unor persoane cu functii de conducere din cadrul societatilor, care au beneficiat, in schimb, de sume de bani si masini de lux in valoare de 500.000 de lei (cinci miliarde de lei vechi). Avocatul lui Dan Viorel, unul dintre inculpati, declara, in luna aprilie, ca va depune la PNA Timis o cerere de audiere a fostului ministru al industriilor. Pe parcursul audierilor, Viorel a dat de inteles ca decizia unor achizitii nu era luata la nivelul SISEE sau Electrica Banat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU