In 2004, un sfert din populatia tarii a fost internata in spital

Autori


Disfunctionalitatile din sistemul ambulator si din cel al medicinei de familie trebuie cit mai urgent remediate astfel incit unitatile spitalicesti sa consume cit mai putine fonduri. Pe parcursul anului trecut, conform datelor Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), „un sfert din populatia tarii a fost internata, in medie o saptamina, in spital“. Aproximativ 10-15 la suta din cazuri nu necesitau internare in unitatile spitalicesti, putind fi rezolvate in sistemul ambulator.

La spital, ca la hotel …

„Sint oameni care vin din mediul rural la unitatile spitalicesti din mediul urban pentru a-si face investigatii care necesita o zi sau chiar mai mult. Cei care nu au rude sau prieteni in orasele respective, care sa-i gazduiasca, trebuie internati in spitale pentru a dormi peste noapte. Mai exista o categorie de pacienti care, chiar daca nu necesita internarea, sint totusi internati. Este vorba despre bolnavii care nu au bani sa-si cumpere medicamentele sau sa suporte diferentele de pret la medicamentele compensate. Si la toate acestea se adauga obisnuita românului de a se trata in spital“, au declarat surse autorizate din cadrul CNAS.

Acest lucru a fost semnalat autoritatilor sanitare si de catre reprezentantii spitalelor cu multa vreme in urma. „Medicii nu au nici o vina ca fac asemenea internari. Ei nu pot refuza bolnavii, caci, ulterior, se pot trezi ca pacientii ii dau in judecata si ca ii acuza de agravarea bolii. Mai ales pe perioada iernii, vin pensionari cu diferite afectiuni, dar care nu necesita neaparat internare. Ei cer sa fie internati chiar si pe o perioada de 30 de zile pentru a nu mai plati caldura la domiciliile lor. Au pensii mici, iar medicii nu le pot refuza internarea avind in vedere ca au si unele afectiuni. Aceste cazuri consuma fonduri, dar nu avem ce face“, au spus reprezentantii unui spital din Craiova.


… insa contra cost, din 2006

Totodata, acestia spun ca ar fi bine ca medicina de familie sa se dezvolte si in mediul rural astfel incit bolnavii sa nu mai fie nevoiti ca pentru orice afectiune sa se deplaseze in oras pentru a fi consultati la spitale.

O alta problema este adresabilitatea mare a oamenilor la camerele de garda ale spitalelor. Multe dintre cazuri puteau fi rezolvate in zona prespitaliceasca, zona care in România este aproape inexistenta. Un consult la camera de garda consuma bani din bugetul spitalelor, dar nu avem ce face atit timp cit sistemul ambulator in tara noastra nu functioneaza bine“, a declarat prof. dr. Florian Popa, presedintele Asociatiei Spitalelor din România. „Incepind din 2006, CNAS va schimba criteriile de internare. Vor putea fi internati doar bolnavii care nu pot fi tratati in ambulator, iar cei care vin din alte localitati si nu necesita internare, dar nu au unde sta peste noapte, vor fi internati doar cu conditia platii catre spitale a unui tarif pentru cazare si, eventual, masa. Ii asiguram pe pacienti ca nu vor fi nici pe departe tarife de hotel. Aceste lucruri vor fi prevazute in contractul cadru pe 2006 pe care CNAS il va incheia cu unitatile spitalicesti“, au precizat surse autorizate din CNAS.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de sâmbătă, 27 august 2005

Actualitate

» Precipitatiile au distrus citeva locuinte din cartierul Brestei
» Cum se schimba peste noapte averea lui D. I. Popescu
» Proprietarii vilelor de pe Clisura Dunarii – in vizorul anchetatorilor
» Curtile craiovenilor sint pline de ape
» Folcloristii de la Tirgu Jiu au primit cadou
» In 2004, un sfert din populatia tarii a fost internata in spital
» Doljul este coordonat doar de doi mentori
» Investitii poloneze in Valea Jiului
» Asigurarea pentru o Dacie va costa aproximativ 200 de lei noi
» Copiii din Mehedinti nu mai au locuri de joaca
» Primarul, investitiile si investitorii… lipsa
» Ploile au facut ravagii in satul Dedovita Veche
» Coruptia din politie – recunoscuta la nivel inalt
» Scurte stiri

Local

» Locuinte noi pentru tinerii craioveni
» Familia si prietenii si-au luat adio de la Bogdan
» „Legea spitalelor e contestata de grupuri de interese“
» Tinar inecat in Dunare

Dolj

» Reprezentantii FRIGORIFER au actionat in judecata DSP Dolj
» Alin Bacanu a cistigat o bicicleta

Gorj

» Licitatia pentru programul „Laptele si cornul“, anchetata de procurorii gorjeni
» Expertul din dosarul Mischie a scapat de amenda

Sport

» Oaspetii nu au emis pretentii
» Schimbari de trei puncte
» Vor sa sparga gheata
» „Si mai… suporter in fiecare dimineata!“
» Oaspeti avizi de puncte
» Scurte stiri
» „Ciinii“ au avut noroc
» Giulestenii s-au calificat fara emotii
» Pancu a marcat pentru Besiktas
» Adversari valorosi pentru români
» Patronul gruparii Lokomotiv Plovdiv a fost asasinat

Opinii

» Olacul

Top