Doljul este coordonat doar de doi mentori

Autori


Functia de profesor-mentor pentru instruirea profesorilor fara calificare din mediul rural presupune un venit lunar de aproximativ 480 de dolari, accesul la o masina straina de 30.000 de dolari pentru deplasarea in teritoriu si o degrevare de ore. De aceea, functia este rivnita de multi dascali, dar in prezent este ocupata numai de doua cadre didactice.

Functia de mentor pentru invatamintul preuniversitar doljean din mediul rural, desi pare una tentanta datorita remuneratiei de aproximativ 480 de dolari, dar si a celorlalte dotari puse la dispozitie, este profesata doar de doua profesoare. Una dintre acestea, profesor-mentor Mona Burchesin, a explicat joi faptul ca aceasta functie nu trebuie sa fie invidiata de colegii din sistem. Ba mai mult, ar trebui inteleasa ideea ca prevederile programului servesc la sprijinirea si imbunatatirea pregatirii dascalilor de la tara. „A fost o provocare si pentru noi. Sintem nevoite sa intram in contact cu diverse persoane, dar este important faptul ca reusim sa comunicam cu colegii de catedra. Iar pentru acest lucru nu vad de ce oamenii ne-ar invidia“, a precizat mentorul doljean. Mai mult, profesoara Mona Burchesin a recunoscut faptul ca la inceput (in semestrul al II-lea din anul scolar precedent) notiunea de mentor a fost gresit interpretata de colegii de breasla care le considerau pe cele doua profesoare drept „inspectori“. „Nu avem nici o tangenta cu verificarea sau controlul. Inainte de toate, sintem colegi care ii sprijinim pe ceilalti dascali“, a completat aceasta.

Cum a inceput totul

Printr-un program derulat de Banca Mondiala si de Guvernul României, pentru aceasta activitate au fost achizitionate in urma cu un an, prin licitatie, peste 41 de autoturisme straine la nivel national, care costa aproximativ 30.000 de dolari fiecare. La aceasta suma se adauga alti 10.000 de dolari, fonduri alocate pentru dotarea masinilor cu materiale necesare activitatii didactice. „De fapt, cind ne referim la aceste masini, facem trimitere la niste laboratoare mobile. Dotarea acestora este ultramoderna si acopera toate lipsurile din mediul rural. Masina este prevazuta cu un laptop, calculator, retroproiector, videoproiector si chiar o biblioteca mobila“, a completat Mona Burchesin. Cuvintele acesteia sint intarite si de Tiberiu Velter, directorul Unitatii de Management a Proiectului, care a spus: „Este nevoie de aceste masini de teren pentru mentorii care ii vor pregati pe profesorii de la tara“. Totodata, el a mai spus ca autoturismele repartizate mentorilor, prin fiecare inspectorat scolar, nu pot fi utilizate in alte scopuri. Mai mult, metodologia programului prevede ca in fiecare judet sa functioneze doi mentori de baza si doua „rezerve“. „In cazul in care unul dintre cei doi sau chiar ambii vor sa se retraga, preiau sistemul de pregatire a dascalilor de la tara cele doua rezerve“, a adaugat Mona Burchesin.


Permanentizare

Randamentul mentorilor in pregatirea cadrelor didactice din mediul rural a determinat Ministerul Educatiei si Cercetarii sa extinda programul. In Dolj, de la sapte comune „vizitate“ periodic de mentori, in anul scolar care va incepe programul va fi permanentizat in 11-12 comune in semestrul I, iar in cel de-al doilea numarul localitatilor se va dubla. Inainte de a ocupa noua functie din sistemul educational, interesatii trebuie sa stie faptul ca este necesar sa indeplineasa unele conditii. In primul rind, doritorii trebuie sa detina permis de conducere. „Abia dupa aceea urmeaza celelalte: profesor titular, gradul didatic I, experienta la catedra“, a conchis mentorul craiovean.Comenteaza acum

Un comentariu;

 1. Burchesin Mona said:

  In atentia D-rei/d-nei Ema Leoveanu:

  Se impun doua modificari referitoare la articolul despre mentori:
  1. Numele meu corect este BURCHESIN.
  2. Numarul comunelor din semestrul al-II-lea, nu se va dubla ci va ramane cam acelasi cu cel din primul semestru.

  Toate bune,
  Mona Burchesin

Alte stiri

Sumarul ediției de sâmbătă, 27 august 2005

Actualitate

» Precipitatiile au distrus citeva locuinte din cartierul Brestei
» Cum se schimba peste noapte averea lui D. I. Popescu
» Proprietarii vilelor de pe Clisura Dunarii – in vizorul anchetatorilor
» Curtile craiovenilor sint pline de ape
» Folcloristii de la Tirgu Jiu au primit cadou
» In 2004, un sfert din populatia tarii a fost internata in spital
» Doljul este coordonat doar de doi mentori
» Investitii poloneze in Valea Jiului
» Asigurarea pentru o Dacie va costa aproximativ 200 de lei noi
» Copiii din Mehedinti nu mai au locuri de joaca
» Primarul, investitiile si investitorii… lipsa
» Ploile au facut ravagii in satul Dedovita Veche
» Coruptia din politie – recunoscuta la nivel inalt
» Scurte stiri

Local

» Locuinte noi pentru tinerii craioveni
» Familia si prietenii si-au luat adio de la Bogdan
» „Legea spitalelor e contestata de grupuri de interese“
» Tinar inecat in Dunare

Dolj

» Reprezentantii FRIGORIFER au actionat in judecata DSP Dolj
» Alin Bacanu a cistigat o bicicleta

Gorj

» Licitatia pentru programul „Laptele si cornul“, anchetata de procurorii gorjeni
» Expertul din dosarul Mischie a scapat de amenda

Sport

» Oaspetii nu au emis pretentii
» Schimbari de trei puncte
» Vor sa sparga gheata
» „Si mai… suporter in fiecare dimineata!“
» Oaspeti avizi de puncte
» Scurte stiri
» „Ciinii“ au avut noroc
» Giulestenii s-au calificat fara emotii
» Pancu a marcat pentru Besiktas
» Adversari valorosi pentru români
» Patronul gruparii Lokomotiv Plovdiv a fost asasinat

Opinii

» Olacul

Top