14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCraiovenii nu se inghesuie sa cumpere

Craiovenii nu se inghesuie sa cumpere

Societatile comerciale din Craiova pot scapa de stocul de marfa nevinduta in perioada soldarii. Normele legale (Ordonanta nr.1992/2000) le permit ca in perioada 1 august – 31 octombrie sa vinda la preturi mai mici produsele destinate sezonului estival. Pina in prezent, in Banie, numai cinci agenti comerciali si-au anuntat la Serviciul Autorizari agenti economici si control comercial din cadrul primariei intentia de a face reduceri de preturi.


Craiovenii ar trebui sa stie ca in urmatoarele doua luni pot achizitiona la preturi mai mici imbracamintea sau incaltamintea la care au privit cu jind toata vara si pe care nu si-au permis-o din cauza preturilor piperate. Cei mai interesati de ieftiniri sint tinerii si persoanele cu venituri mici, iar produsele care pot fi supuse soldarii sint in mare parte cele din categoria confectiilor, a pielariei, a galanteriei, articolele de sport, turism, dar si aparatura de incalzire si climatizare. La sfirsitul verii, agentii economoci craioveni se grabesc sa ieftineasca marfa care nu a fost accesibila pentru buzunarul cumparatorului timp de trei luni. Dar pentru a putea face acest lucru, ei trebuie sa achite furnizorului marfa propusa soldarii cu cel putin 30 de zile inainte. Cu toate acestea, in magazinele care-si prezentau oferta inca de la intrare craiovenii nu se aratau prea interesati de marfa cu pret redus. Mihai Ion este elev si a cumparat in aceasta perioada un tricou la pret redus: „Mi-am cumparat acest articol de imbracaminte pe care pot sa-l mai port pina se pune frigul, fie chiar si pe sub un pulover sau o geaca. Preturile sint tentante pentru ca sint reduse cu 30-50% fata de asta-vara“.


Dezamagire


Comerciantii craioveni se pling de faptul ca, si cu pret redus, marfa se vinde greu. Claudia Calota, o vinzatoare, spune ca marfa a ajuns sa stea in vitrine mai mult decit se astepta. Motivul indiferentei cumparatorilor este acelasi, lipsa banilor. „De la an la an, totul merge din ce in ce mai prost. Oamenii nu-si mai permit sa cumpere produse de calitate sau din piele. Prefera sa investeasca banii in lucruri de proasta calitate si ieftine. Cind vine vremea de imbracaminte sau incaltaminte, oamenii se gindesc ca le poarta numai citeva luni“, a spus femeia.


Ce trebuie sa stie comerciantii


Conform reprezentantului Serviciului Autorizari agenti economici si control financiar din cadrul primariei, George Lungu, comerciantii au obligatia sa notifice la primarie activitatea si perioada soldarii cu cel putin 15 zile inainte. Mai mult, ei trebuie sa stie ca nu orice stoc de marfa poate fi supus soldarii si ca reducerea de preturi imbraca mai multe forme. Producatorii care au propriile magazine pot sa faca soldari fara sa instiinteze administratia locala, iar in cazul incetarii activitatii comerciantului sau a schimbarii de proprietar, vinzatorii nu au obligatia sa mai anunte primaria de intentia lor. Preturile promotionale reprezinta alta forma de atragere a cumparatorilor, insa oferta nu trebuie sa fie sub pretul pietei.


Amenzi de ordinul milioanelor


Comerciantii care nu respecta prevederile legii risca sa primeasca amenzi de ordinul milioanelor. „Pentru persoanele fizice amenzile se ridica de la doua la zece milioane de lei, iar pentru personele juridice sumele se pot dubla“, a spus George Lungu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII