Craiovenii nu se inghesuie sa cumpere

Autori


Societatile comerciale din Craiova pot scapa de stocul de marfa nevinduta in perioada soldarii. Normele legale (Ordonanta nr.1992/2000) le permit ca in perioada 1 august – 31 octombrie sa vinda la preturi mai mici produsele destinate sezonului estival. Pina in prezent, in Banie, numai cinci agenti comerciali si-au anuntat la Serviciul Autorizari agenti economici si control comercial din cadrul primariei intentia de a face reduceri de preturi.

Craiovenii ar trebui sa stie ca in urmatoarele doua luni pot achizitiona la preturi mai mici imbracamintea sau incaltamintea la care au privit cu jind toata vara si pe care nu si-au permis-o din cauza preturilor piperate. Cei mai interesati de ieftiniri sint tinerii si persoanele cu venituri mici, iar produsele care pot fi supuse soldarii sint in mare parte cele din categoria confectiilor, a pielariei, a galanteriei, articolele de sport, turism, dar si aparatura de incalzire si climatizare. La sfirsitul verii, agentii economoci craioveni se grabesc sa ieftineasca marfa care nu a fost accesibila pentru buzunarul cumparatorului timp de trei luni. Dar pentru a putea face acest lucru, ei trebuie sa achite furnizorului marfa propusa soldarii cu cel putin 30 de zile inainte. Cu toate acestea, in magazinele care-si prezentau oferta inca de la intrare craiovenii nu se aratau prea interesati de marfa cu pret redus. Mihai Ion este elev si a cumparat in aceasta perioada un tricou la pret redus: „Mi-am cumparat acest articol de imbracaminte pe care pot sa-l mai port pina se pune frigul, fie chiar si pe sub un pulover sau o geaca. Preturile sint tentante pentru ca sint reduse cu 30-50% fata de asta-vara“.

Dezamagire

Comerciantii craioveni se pling de faptul ca, si cu pret redus, marfa se vinde greu. Claudia Calota, o vinzatoare, spune ca marfa a ajuns sa stea in vitrine mai mult decit se astepta. Motivul indiferentei cumparatorilor este acelasi, lipsa banilor. „De la an la an, totul merge din ce in ce mai prost. Oamenii nu-si mai permit sa cumpere produse de calitate sau din piele. Prefera sa investeasca banii in lucruri de proasta calitate si ieftine. Cind vine vremea de imbracaminte sau incaltaminte, oamenii se gindesc ca le poarta numai citeva luni“, a spus femeia.

Ce trebuie sa stie comerciantii


Conform reprezentantului Serviciului Autorizari agenti economici si control financiar din cadrul primariei, George Lungu, comerciantii au obligatia sa notifice la primarie activitatea si perioada soldarii cu cel putin 15 zile inainte. Mai mult, ei trebuie sa stie ca nu orice stoc de marfa poate fi supus soldarii si ca reducerea de preturi imbraca mai multe forme. Producatorii care au propriile magazine pot sa faca soldari fara sa instiinteze administratia locala, iar in cazul incetarii activitatii comerciantului sau a schimbarii de proprietar, vinzatorii nu au obligatia sa mai anunte primaria de intentia lor. Preturile promotionale reprezinta alta forma de atragere a cumparatorilor, insa oferta nu trebuie sa fie sub pretul pietei.

Amenzi de ordinul milioanelor

Comerciantii care nu respecta prevederile legii risca sa primeasca amenzi de ordinul milioanelor. „Pentru persoanele fizice amenzile se ridica de la doua la zece milioane de lei, iar pentru personele juridice sumele se pot dubla“, a spus George Lungu.Comenteaza acum

2 Comentarii

  1. anonim said:

    ce cretinatate!… de ce tre’ sa stie primaria despre soldurile ce la face negustoru’ ala care plateste salarii, taxe, impozite… nu am mai auzit asa ceva

  2. Aurel Cernea said:

    Nu numai asta, dar de ce are voie sa vanda doar in perioada asta? De ce nu poate sa vanda la solduri si inainte de 1 August sau si dupa 31 Octombrie? Inca una din legile tampite romanesti, care ingradesc libera concurenta si franeaza dezvoltarea economica. Preferam sa stam cu marfa in galantar sau in depozit si sa adaugam cheltuieli pentru intretinerea ei (salarii, spatiu pe raft, etc) decat sa lasam comerciantul sa-si recupereze macar o parte in investitia initiala. Cei care au elaborat si aprobat legea asta ar trebuie adusi in SUA si tinuti la un curs de reciclare in magazine.

Alte stiri

Sumarul ediției de vineri, 26 august 2005

Actualitate

» Precipitatiile au distrus citeva locuinte din cartierul Brestei
» Cum se schimba peste noapte averea lui D. I. Popescu
» Proprietarii vilelor de pe Clisura Dunarii – in vizorul anchetatorilor
» Curtile craiovenilor sint pline de ape
» Folcloristii de la Tirgu Jiu au primit cadou
» In 2004, un sfert din populatia tarii a fost internata in spital
» Doljul este coordonat doar de doi mentori
» Investitii poloneze in Valea Jiului
» Asigurarea pentru o Dacie va costa aproximativ 200 de lei noi
» Copiii din Mehedinti nu mai au locuri de joaca
» Primarul, investitiile si investitorii… lipsa
» Ploile au facut ravagii in satul Dedovita Veche
» Coruptia din politie – recunoscuta la nivel inalt
» Scurte stiri
» Moartea batrinului Ilie Pasalega nu face obiectul unei anchete penale
» Peste 40 de directori de scoli vor fi eliberati din functii
» Banii SGA Gorj s-au dus pe apa simbetei
» Craiovenii nu se inghesuie sa cumpere
» Universitarii, sanctionati de asa-numitul „cod etic“
» Cei mai valorosi mesteri populari din România s-au reunit la Tirgu Jiu
» Conducerea DSP Dolj spera sa scape de povara „Poiana Mare“
» Epidemie de pesta porcina in Dolj
» Centrele de adapost au devenit ultima speranta pentru batrinii craioveni
» Ocolna, satul cu pamint putin si prea multi oameni
» Controale aspre efectuate de inspectorii de munca mehedinteni
» Daciile, atractia hotilor severineni
» Masina incendiata de un spargator

Local

» Locuinte noi pentru tinerii craioveni
» Familia si prietenii si-au luat adio de la Bogdan
» „Legea spitalelor e contestata de grupuri de interese“
» Tinar inecat in Dunare
» Isi recunosc vina!
» Mesaje trimise de cititori pe site-ul Gazetei de Sud
» Nastase, pe faras

Dolj

» Reprezentantii FRIGORIFER au actionat in judecata DSP Dolj
» Alin Bacanu a cistigat o bicicleta

Gorj

» Licitatia pentru programul „Laptele si cornul“, anchetata de procurorii gorjeni
» Expertul din dosarul Mischie a scapat de amenda

Sport

» Oaspetii nu au emis pretentii
» Schimbari de trei puncte
» Vor sa sparga gheata
» „Si mai… suporter in fiecare dimineata!“
» Oaspeti avizi de puncte
» Scurte stiri
» „Ciinii“ au avut noroc
» Giulestenii s-au calificat fara emotii
» Pancu a marcat pentru Besiktas
» Adversari valorosi pentru români
» Patronul gruparii Lokomotiv Plovdiv a fost asasinat

Opinii

» Olacul

Top