5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateControale aspre efectuate de inspectorii de munca mehedinteni

Controale aspre efectuate de inspectorii de munca mehedinteni

Munca fara forme legale are repercusiuni atit asupra lucratorului, cit si asupra angajatorului. Persoana care presteaza munca fara forme legale este lipsita de protectie sociala, angajatorul este lipsit de posibilitatea legala de a responsabiliza pe lucrator pentru eventualele pagube produse de acesta, iar fondurile sociale si bugetul de stat sint pagubite prin sustragerea de la plata impozitelor si a contributiilor sociale.


Inspectorii de munca din cadrul Compartimentului Control Relatii de Munca Mehedinti, inspectorul-sef, Constantin Miclau, si inspectorul-sef adjunct, Victor Serbanescu, au efectuat, in primele doua decade ale lunii august 2005, 121 de controale la angajatorii din judet in vederea depistarii persoanelor care lucreaza fara forme legale. In urma acestor controale, la opt angajatori au fost depistate 26 de persoane care prestau activitate fara sa aiba incheiate contracte individuale de munca. In cazul acestora s-a luat masura sanctionarii contraventionale, valoarea totala a amenzilor acordate fiind de 44.500 de lei noi, conform Codului Muncii.


„Impreuna cu organele de politie am organizat o actiune pe timp de noapte la un santier de constructii, unde am depistat sapte persoane care lucrau fara forme legale, angajatorul fiind sanctionat cu o amenda in valoare de 14.000 de lei noi, iar alte 13 persoane au fost depistate la doi angajatori, unul fiind sanctionat cu 10.000 de lei noi (cinci personae), iar altul cu 16.000 de lei noi (opt persoane)“, a precizat inspectorul-sef adjunct al ITM Mehedinti, Victor Serbanescu.


„Primirea la munca a persoanelor fara incheierea unui contract individual de munca constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 15 milioane de lei la 20 de milioane de lei pentru fiecare persoana identificata, respectiv de la 1.500 de lei la 2.000 de lei in noua moneda, potrivit noilor modificari ale Codului Muncii.


Potrivit articolului nr.16 din Codul Muncii, angajatorul are obligatia de a incheia, in forma scrisa, contractul individual de munca anterior inceperii raportului de munca si de a-l inregistra la Inspectoratul Teritorial de Munca Mehedinti, in termen de 20 de zile de la data inceperii activitatii salariatului, neinregistrarea la timp a contractului individual de munca fiind sanctionata de Legea nr. 130/1999 cu amenda de la 3.000 la 6.000 de lei noi“, a afirmat inspectorul-sef Constantin Miclau.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS