15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024

Scurte stiri

15,6 miliarde de lei pentru veteranii de razboi


Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) a alocat recent 15,6 miliarde de lei pentru veteranii de razboi doljeni, ca despagubiri pentru terenurile pe care trebuia sa le primeasca in conformitate cu legea. Potrivit legii, un veteran de razboi trebuia sa primeasca un hectar de teren agricol in extravilanul localitatii sau 500 de metri patrati de teren intravilan. Deoarece autoritatile nu au facut rost de suficiente terenuri, fiecare veteran urmeaza sa primeasca 15,6 milioane de lei in schimbul acestora. Prefectul Nicolae Giugea a precizat: „Banii vor fi distribuiti in primul rind catre comunele afectate de inundatii in aceasta vara. Oamenii au avut de suferit si cred ca acesti bani ar ameliora bugetele familiilor“. Actiunea de acordare a acestor drepturi va demara la 1 septembrie si se va finaliza la sfirsitul lunii octombrie. (B.G.)


Prefectul Giugea a pregatit 111 ravase pentru primari


Prefectul Nicolae Giugea a pregatit 111 plicuri pentru primarii doljeni care vor participa la sedinta comisiei judetene consultative de la sfirsitul acestei saptamini. Giugea a pus in fiecare plic instructiuni privind noile conditii de aplicare a Legilor proprietatii, precum si masurile pe care primarii sint obligati sa le ia pentru a ameliora efectele unor eventuale noi inundatii. In majoritatea localitatilor, mii de gospodarii au fost inundate din cauza ca localnicii nu si-au curatat santurile din fata caselor. Deocamdata, prefectul a fost mai ingaduitor cu edilii-sefi ai localitatilor doljene, insa a precizat ca, daca acestia nu-si respecta obligatiile, s-ar putea lasa cu sanctiuni. (B.G.)


Tirgujienii, chestionati in legatura cu centrul orasului


Primaria Tirgu Jiu organizeaza astazi o dezbatere publica privind proiectul de amenajare a zonei centrale a orasului. Intilnirea va avea loc la ora 16.00, la sala Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu“. Conducerea primariei invita sa participe la aceasta dezbatere toti cetatenii interesati de felul in care va arata centrul orasului si care vor sa isi exprime opinia despre proiectul propus de municipalitate. (A.I.)


Un sfert din localitatile Doljului au fost afectate de inundatii


In urma precipitatiilor cazute in ultima perioada in judetul Dolj, au fost afectate culturile de pe 5.000 ha de teren din 25 de localitati. Valoarea estimativa a pagubelor se ridica la aproximativ 7,5 miliarde de lei, bani pe care, deocamdata, nu se stie daca ii va da sau nu guvernul de la buget. Au fost afectate culturile de vita-de-vie, in proportie de 30,77%, jumatate din cele de legume, iar 3.000 ha cultivate cu porumb au fost afectate in proportie de 14,32%. In localitatea Cotofenii din Dos, cultura de floarea-soarelui este compromisa pe 250 ha, paguba inregistrata fiind de 450 de milioane de lei. (M.D.)


Sefii minerilor de la Livezeni, inlocuiti pentru indisciplina


Conducerea tehnica a Exploatarii Miniere Livezeni a fost schimbata de directorul general al Companiei Nationale a Huilei (CNH) Petrosani, dupa ce in urma unui control inopinat au iesit la iveala grave abateri in organizarea programului de activitate. Daniel Surulescu, director general al CNH, a declarat ca din cauza deficientelor in actul de conducere si indisciplinei nici macar muncitorii nu mai respectau programul de lucru. „Am gasit mai multe abateri grave si am solicitat conducerii tehnice si sefilor de sectoare sa-si dea demisiile din functiile de conducere, iar ei si le-au dat“, a afirmat Surulescu. Fostii sefi ai minerilor au fost pusi la dispozitia Companiei Nationale a Huilei si urmeaza ca administratia sa decida noile locuri de munca. (D.M.)


Doljul solicita un ajutor de urgenta de 3,6 miliarde pentru refacerea scolilor inundate


Administratia doljeana a cerut un ajutor de urgenta de 3,6 miliarde de lei din fondurile destinate Programului „Coeziune Economica si Sociala“ pentru reparatii la unele scoli afectate de inundatiile din aceasta vara. Potrivit celor declarate de Ion Prioteasa, presedintele Consiliului Judetean (CJ) Dolj, este vorba despre scolile din localitatile Virvoru de Jos, Tencanau (comuna Salcuta), Toceni (comuna Dobresti), Motoci, precum si de Grupul Scolar Agricol din comuna Circea. Fondurile s-ar adauga altor 3,2 miliarde alocate de guvern pentru scolile din Dolj. Un caz mai special este cel al Scolii generale din Motoci, care a fost atinsa de viituri de sase ori. Pina acum, scoala a primit doar 100 de milioane de lei. Din cauza ca lucrarile nu vor fi finalizate pina la inceperea anului scolar, cei 20 de copii de aici vor fi mutati la unitatea de invatamint din centrul comunei Mischii. (B.G.)


Un autotren a luat foc pe DN 67


Cabina unui autotren marca Man care se deplasa pe DN 67 a luat foc, pe raza localitatii Corcova, marti seara, cauza probabila a incendiului fiind un scurtcircuit produs la compartimentul motorului.La fata locului s-au deplasat doua autospeciale cu apa si spuma din cadrul Detasamentului de pompieri Drobeta Turnu Severin. Ajunsi la fata locului, pompierii au constatat ca incendiul fusese lichidat de catre soferul autotrenului, Emil Fruntelata, cu ajutorul stingatoarelor din dotare. Cabina autotrenului a ars in proportie de 90 la suta. (A.M.)


Expertul contabil din dosarul Mischie, amenintat cu amenzi usturatoare


Expertul contabil angajat de Parchetul de pe linga Tribunalul Gorj in cazul Mischie va fi amendat in cazul in care, pina la sfirsitul acestei saptamini, nu va prezenta expertiza contabila. Prim- procurorul Gheorghe Emil Mota a spus ca expertul va fi amendat cu cite zece milioane de lei pentru fiecare zi de intirziere, termenul limita pina la care trebuie sa prezinte raportul fiind vineri, 26 august. Mischie este cercetat pentru cheltuirea nejustificata a fondurilor consiliului judetean pentru repararea mai multor drumuri de catre firma omului sau de incredere, Relu Stefanoiu, precum si pentru decontarea unor lucrari neefectuate la casa de oaspeti a institutiei, care a fost modernizata de firma ARC Tirgu Carbunesti. (A.I.)


Proba orala la limba româna n-a picat-o nimeni


In judetul Dolj, in cea de-a doua sesiune a examenului de bacalaureat, la proba orala la Limba si literatura româna sustinuta pe 22 si 23 august nu a picat nici un candidat dintre cei care s-au prezentat la examen. Astfel, din cei 208 inscrisi s-au prezentat doar 165 de candidati, inregistrindu-se 43 de absenti. Pe 24 si 25 august a fost programata proba orala la limba moderna. La acest examen sint inscrisi 129 de candidati din seria curenta si inca 15 din seriile precedente, acestia sustinind integral examenul de bacalaureat. Vor urma doua zile de pauza, deoarece nici unul dintre candidati nu va sustine examen la Limba si literatura materna. Pentru proba scrisa la româna sint inscrisi 602 candidati si se va sustine luni, 29 august, in cele doua centre de la Liceul Teoretic „Henri Coanda“ si Colegiul Tehnic „Ion Mincu“ din Craiova. (C.I.)

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS