24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateInundatiile au dat peste cap infrastructura Doljului

Inundatiile au dat peste cap infrastructura Doljului

• 15 km de diguri, peste 38 km de drumuri judetene, 114 km de drumuri comunale si 58 km de strazi au fost afectate de viituri • Medicii Directiei de Sanatate Publica actioneaza nonstop pentru vaccinarea populatiei si dezinfectarea apei din fintini


Peste 30 de localitati doljene au fost afectate de precipitatiile abundente care au cazut in ultima perioada. In aceste conditii, medicii Directiei de Sanatate Publica Dolj au trecut la vaccinarea populatiei din localitatile afectate, pentru a preintimpina aparitia unor epidemii. Autoritatile sanitare doljene recomanda fierberea apei inainte de consum, indiferent daca fintinile au fost sau nu afectate de inundatii, si acceptarea vaccinarii antihepatice. Pentru dezinfectarea unei fintini si pentru analizele de laborator sint necesare aproape doua milioane de lei, dar costurile sint suportate de Directia de Sanatate Publica. „Am luat masurile antiepidemice specifice unor astfel de situatii: cartografierea gospodariilor afectate, evaluarea surselor de apa potabila si a fintinilor inundate prin recoltarea de probe de apa pentru analize bacteriologice si chimice, distributia de substante dezinfectante in vederea realizarii dezinfectiei fintinilor afectate, educatia sanitara a populatiei pentru a nu consuma apa decit fiarta si racita sau apa minerala, cartografierea populatiei pentru vaccinarea antihepatitica, antitifoidica si antitetanica. De aceasta data, am preferat sa facem dezinfectia fintinilor cu medicii de familie si asistentii din localitate, fara sa mai distribuim substantele la primari, viceprimari sau consilieri, care dadeau substantele si dupa alte criterii“, a spus Bebe Martin, director general adjunct al DSP Dolj. Autoritatile sanitare doljene urmaresc in aceasta perioada in special modul de acordare a asistentei medicale la persoanele cu risc- copii, batrini- astfel ca echipe ale DSP Dolj sint in teren, pentru a aduna informatii suplimentare si pentru a lua primele masuri fata de populatie si sursele de apa.


Precipitatiile din ultima perioada au provocat pagube imense


Inundatiile continua sa provoace pagube in multe din comunele Doljului. Pompierii craioveni au intervenit cu forta umana si motopompe, in noaptea de marti spre miercuri, pentru evacuarea apei din cinci gospodarii situate pe strada Fermierului. Interventii similare s-au desfasurat in comuna Goiesti, pentru evacuarea apei din cinci gospodarii, Robanesti – trei gospodarii, Terpezita – opt fintini si patru pivnite. In urma inundatiilor produse, in Dolj au fost afectati 15 km de diguri, peste 38 km de drumuri judetene, 114 km de drumuri comunale si 58 km de strazi. Viiturile au mai deteriorat 62 de poduri, 179 de podete si 4,2 km de infrastructura a retelei electrice, au afectat 3.786 de fintini, 5.195 de hectare de culturi, 830 de case si 35 de obiective social-economice.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS