11.2 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTrafic de locomotive din patrimoniu

Trafic de locomotive din patrimoniu

Un sfert dintre bunurile sustrase din lacasuri de cult, colectii particulare, muzee si situri arheologice (1.683), printre care tablouri, icoane, statuete, carti, bratari dacice, sint urmarite international.


In primele sapte luni ale anului in curs, Politia Româna a inregistrat 319 dosare penale referitoare la furtul unor bunuri incluse in patrimoniul cultural national, dintre care au fost solutionate 271, in 168 de situatii autorii fiind necunoscuti.


Ofiterii Serviciului pentru protejarea patrimoniului cultural national din cadrul Directiei de Investigatii Criminale a Politiei Române au observat, la sfirsitul anului trecut, in Gara Curtici, prezenta a doua locomotive cu abur care urma sa paraseasca tara cu destinatia Germania. Obiectele aveau certificate definitive de export eliberate de catre Directia pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National a municipiului Bucuresti. Anchetatorii s-au autosesizat si au demarat cercetarile, in luna martie incepind urmarirea penala impotriva expertului tehnic D. N., atestat de Ministerul Culturii si Cultelor, pentru savirsirea infractiunilor de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, fals intelectual si uz de fals.


In fapt, ofiterii au stabilit ca, folosindu-se de calitatea sa de membru al Comisiei Nationale a Muzeelor si Colectiilor din cadrul Ministerului Culturii si Cultelor, respectivul a intocmit 34 de rapoarte de expertiza a unor locomotive cu abur ce apartineau mai multor societati, fara a efectua verificarile necesare, initiind si promovind procedura de casare a acestora. Printre acestea se aflau si cele descoperite in Gara Curtici si care, de fapt, apartineau unei societati comerciale din Capitala, prejudiciul creat astfel firmei cu pricina fiind estimat la peste 1,5 miliarde de lei.


Bratari dacice si o statuie de un sfert de tona


In ceea ce priveste dosarul penal referitor la detectiile si sapaturile neautorizate efectuate in siturile arheologice din Muntii Orastiei, de unde s-au furat bratari din aur in valoare de 1,5 milioane dolari si monede, politistii de la Investigatii Criminale ai Politiei Române, impreuna cu cei de la Crima Organizata din Alba Iulia si Hunedoara au retinut un grup format din 11 persoane, dintre care noua au primit mandate de arestare preventiva pentru 29 de zile. Desi la perchezitii au fost ridicate, in afara detectoarelor de metale, obiecte susceptibile a face parte din patrimoniul cultural national, bratarile dacice n-au fost gasite.


Un alt caz, cel al traficului ilegal de obiecte arheologice din judetele Hunedoara, Alba, Harghita si Constanta, a fost solutionat de ofiterii de la Investigatii Criminale.


Astfel a inceput urmarirea penala impotriva a sapte persoane, fiind ridicate, in afara detectoarelor, 1.616 monede (din bronz, argint si aur), zece decoratii din perioada postbelica, precum si 645 de obiecte arheologice din metal din perioada romana, valoarea totala fiind de 61.504,77 de euro si 9.270 de lei noi.


Statuia de bronz furata in anul 2000 din Parcul Herastrau, care reprezenta un nud de femeie si fusese realizata de un artist francez, a fost si ea recuperata. Obiectul, cu inaltimea de 1,5 metri si greutatea de 250 de kg a fost restituit Administratiei Monumentelor si Patrimoniului Turistic din cadrul Primariei Capitalei, cercetarile fiind continuate pentru identificarea autorilor furtului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS