3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSatenii din Falcoiu - Olt, la mila lui Dumnezeu

Satenii din Falcoiu – Olt, la mila lui Dumnezeu

Precipitatiile abundente de saptamina trecuta au dus la umflarea piriului Oltet, care a luat cu asalt comuna Falcoiu-Olt. Asa cum s-a intimplat in martie, mai si iulie. Puhoaiele au intrat in curtile si casele oamenilor, inundind si drumul national 64, care face legatura intre Slatina si Caracal. Citeva zeci de ore, sateni, militari si pompieri au asteptat ca apele sa se retraga pentru a vedea ce a mai ramas. Si s-au rugat la Dumnezeu ca ploaia sa se termine. De luni, prognozele meteo sint pesimiste. Revin ploile.


In ultimii 15 ani nu s-a interesat nimeni de soarta oamenilor din Falcoiu -Olt. Inainte de ’89, din cauza problemelor cauzate de Oltet, s-a inceput actiunea de indiguire a piriului. Revolutia a prins lucrarea in plina desfasurare. De atunci, mai mult promisiuni pentru oamenii din Dobrun, Osica de Jos, Cioroiu sau Chilii.


La sase zile de la producerea inundatiilor, primarul din Falcoiu, Alexandru Petrisor, nu are nici o solutie. Stie ca alt potop ar produce distrugeri incalculabile. Si are si un vinovat pentru toata aceasta situatie: Sistemul de Gospodarire a Apelor. Institutie care de la revolutie nu a facut lucrari de regularizare a cursului Oltetului. „S-a facut indiguire la Falcoiu inainte de revolutie. Numai ca lucrarile de indiguire ar fi trebuit sa continue. Degeaba am eu dig daca in amonte nu s-a facut nimic. Daca ploua torential, asa cum s-a intimplat de citeva ori in ultimele luni, apa trece peste maluri, trece calea ferata si intra in comuna. De-a lungul drumului national 64 apa a fost de un metru si jumatate. Oamenii care locuiesc in casele afectate de inundatii au fost cu greu scosi de armata si jandarmerie“, a spus primarul.


Un proiect de indiguire a Oltetului a existat. In 2002, guvernul a adoptat o hotarire in acest sens. In prima faza a fost vorba despre regularizarea piraielor Rosu si Barza, care se varsa in Oltet, si pentru care s-au cheltuit citeva miliarde bune. Pentru Oltet, n-au mai fost bani.


„Nu se intereseaza de situatia noastra“


Alexandru Petrisor crede ca s-a ajuns in aceasta situatie din cauza nepasarii autoritatilor. Albia Oltetului, cel putin in zona comunei Falcoiu, arata ca o adevarata padure. In decursul timpului, apa a adus tone de nisip si aluviuni.


„Nu se intereseaza nimeni de noi. Am discutat cu cei de la Apele Române, dar ei paseaza problema consiliului judetean. Asta se intimpla de fiecare data. Bazinul Oltetului are nevoie de decolmatare cit mai curind. Altfel, apa o sa ne ia cu totul. Si nu avem unde sa fugim“, a spus primarul din Falcoiu, revoltat de lipsa de reactie a autoritatilor judetene. S-au facut adrese si cereri si pe vremea guvernarii anterioare, si acum. Nici un raspuns.


Exista si raspunsuri


Directorul Sistemului Judetean de Gospodarire a Apelor Olt, Adrian Motorga, spune ca, desi situatia de la Falcoiu este cunoscuta, posibilitatile de interventie sint reduse. „Bazinul Oltetului este in administrarea Hidroelectrica. Acestia au un plan de investitii pentru regularizarea sistemului, dar lipsa banilor a facut ca lucrarile sa intirzie“, a spus Motorga. El a recunoscut ca albia Oltetului arata jalnic. Tot din lipsa de fonduri, institutia pe care o conduce nu poate demara actiunea de decolmatare.


Adrian Motorga crede ca probabilitatea ca la Falcoiu sa se repete dezastrul din 18 august este foarte scazuta. „Atunci, din cauza precipitatiilor abundente, s-a batut record dupa record. La Bals, de exemplu, debitul Oltetului a ajuns la 950 de metri cubi pe secunda, lucru care nu cred ca se poate intimpla in fiecare saptamina“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS