22 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMinistrul Flutur a creat cadrul legal pentru speculantii de cereale

Ministrul Flutur a creat cadrul legal pentru speculantii de cereale

Receptia si depozitarea griului din recolta anului 2005 vor fi subventionate conform HG 810/2005 intrata in vigoare pe 5 august. Hotarirea ar fi fost eficienta daca ar fi intrat in vigoare macar la inceputul lunii iulie, cind in unele zone din sud a inceput recoltatul griului, iar producatorii doreau sa-si lase griul in silozuri in asteptarea unui pret mai bun. „La data intrarii in vigoare, in judetul Dolj, 90% din suprafetele semanate cu griu fusesera recoltate si in aceste conditii toti producatorii care au adus cerealele in bazele de receptie inainte de 5 august trebuie sa suporte contravaloarea cheltuielilor de receptie deoarece hotarirea nu are efecte retroactive“, a spus Valentin Bulumaci, directorul adjunct al Directiei Agricole si de Dezvoltare Rurala Dolj.


Conform actului normativ mentionat, guvernul subventioneaza, timp de sase luni, depozitarea cantitatilor de griu pentru care aloca initial 2,5 euro pe tona, suma care include cheltuielile cu receptia si depozitarea. In primele trei luni, cheltuielile de depozitare sint decontate de guvern cu suma de 1,25 euro pe tona pentru depozitar, incepind cu luna a patra se aloca 0,75% euro pe tona, in luna a cincea – 0,5 euro, iar in luna a sasea 0,25 euro pe tona. Practic, scaderea alocatiei pentru depozitare obliga producatorul sa vinda chiar daca pretul nu-i acopera cheltuielile pentru ca altfel trebuie sa mai vina cu bani de acasa. In prezent, pretul de achizitie al griului practicat de depozitarii mari care sint si marii achizitori, oscileaza intre 1.900 lei/kg si 2.300 lei pe kg. Anul trecut, in aceeasi perioada, pretul griului oscila intre 4.500 si 4.700 lei/kg, iar inainte de recoltat un kilogram de griu a fost achizitionat cu 8.000 de lei. Ploile torentiale care au cazut in aceasta vara au dat apa la moara speculatiilor conform carora griul din Dolj ar fi furajer din cauza procentului mare de boabe incoltite gasite la analize. Din acest motiv, pretul griului din recolta acestui an s-a prabusit pina la pragul la care taranii dau o banita de griu pe un pachet de tigari.


Peste citeva luni, printr-un artificiu, productia va fi buna de consum


Daca lucrurile ar fi asa cum spun depozitarii-achizitori, atunci recolta acestui an „decretata“ furajera ar trebui sa se regaseasca la sfirsitul anului calendaristic in silozuri si baze de receptie tot sub forma de griu furajer si nu de panificatie. Smecheria pe care se bazeaza multi achizitori in vederea schimbarii categoriei de folosinta a griului din acest an se bazeaza pe faptul ca, prin procedeul de selecare si uscare, coltul boabelor afectate de ploi se usuca si cade, iar o reanalizare a boabelor de griu duce la schimbarea destinatiei, in cea de consum uman. Refuzul producatorilor de a-si vinde griul pe nimic ar duce la o reanalizare a politicii de achizitie in sensul ca procentul de boabe incoltite ar putea fi trecut la corpuri straine si scazut din cantitatea initiala predata la siloz. Diferenta de cantitate dupa indepartarea corpurilor straine ar putea fi platita cu un pret mai bun, ca griu de consum uman. Daca s-ar intimpla asa am putea spune ca traim intr-o Românie normala. Dar nu se intimpla!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS