16.7 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCasele vechi trebuie refacute cu bun gust

Casele vechi trebuie refacute cu bun gust

Retrocedarea imobilelor este o solutie salvatoare pentru foarte multe case vechi din Craiova. In prezent, multe dintre ele sint in stare avansata de degradare. Redobindirea caselor de catre proprietarii de drept este echivalenta cu recapatarea destinatiei initiale, cu o singura conditie; pastrarea liniei arhitecturale.


In Craiova sint 529 de constructii, monumente istorice si de arhitectura, la care se adauga si cladirile cu valoare ambientala, care se gasesc in zonele protejate ale Craiovei, cum ar fi strazile Madona Dudu, România Muncitoare, Lipscani si Lahovari. Foarte multe dintre acestea sint la un pas de a deveni ruine, fiind ocupate de „chiriasi“ care le lasa in paragina. „Actualii locatari, foarte multi de etnie roma, fac mizerie in casele pe care le ocupa si distrug imobilul fara sa repare ceva. Unele case nu au mai fost renovate din perioada anilor 1950 si retrocedarea lor catre un singur proprietar ar fi binevenita“, a spus Dumitru Cernatescu, arhitect-sef al Consiliului Judetean Dolj. Totodata, arhitectul este de parere ca retrocedarea imobilelor este o solutie salvatoare doar in situatia in care se reda unui singur proprietar.


Daca imobilul revine proprietarului de drept, acesta trebuie sa solicite parerea unui arhitect in ceea ce priveste renovarea cladirii. Dumitru Cernatescu spune ca un ansamblu se restaureaza in intregime, nu pe jumatate. Un imobil care a fost restaurat fara avizul specialistilor este fostul Muzeu al Medicinei, de pe Unirii. Imobilul, cumparat de cunoscutul om de afaceri Genica Boerica, a fost „innobilat“ cu decoratiuni interioare nepotrivite pe care casa nu le avea si care au fost adaptate fortat la arhitectura initiala. Gurile rele spun ca proprietarul a incercat sa copieze mai multe elemente de arhitectura folosite la Casa Poporului.


Toti proprietarii care intra in posesia imobilelor trebuie sa stie ca orice modificare si reparatie aduse unei case vechi se fac cu acordul si pe baza unui proiect avizat de Comisia monumentelor. Proprietarul imobilului este obligat sa pastreze linia arhitecturala initiala. „Daca la o casa veche se schimba timplaria si proprietarul monteaza ferestre termopan, ar fi bine ca acestea sa fie din lemn stratificat, nu din plastic, pastrindu-se impartirea ferestrei. De asemenea, nu se poate face o modificare de genul aceleia pe care o intilnim pe strada Lipscani, din Banie, unde intreaga fatada a fost placata cu gresie“, a completat arhitectul-sef.


Proprietarul sfinteste locul


Nu intotdeauna casele care revin vechilor proprietari au o soarta buna. Este si cazul fostului han Putureanu, situat pe strada Matei Basarab, in apropierea Pietei Vechi. Cladirea, desi a revenit in anul 2002 proprietarului de drept, acesta nu a reusit nici pina in prezent sa intre in posesia spatiului. Ridicata in secolul al XIX-lea, imbunatatita si extinsa in 1887, cladirea ocupata in prezent de tot felul de indivizi a ajuns o darapanatura. In speranta de a salva de la degradare imobilul, urmasul familiei Putureanu a propus Primariei Craiova sa-i cedeze majoritatea spatiului, numai sa il sprijine in actiunea de evacuare. Din pacate, municipalitatea nu s-a aratat interesata de cladire, tolerindu-i pe „chiriasii care stau in mod abuziv“, preferind sa piarda un imobil emblematic al fostului centru istoric al orasului. Refacerea hanului Putureanu ar imbogati Cetatea Baniei cu inca o piesa arhitecturala de valoare. RAADPFL, regie sobordonata primariei, a inchiriat spatiile de la parter unor societati comerciale.


Pastrarea in proprietatea statului a unor imobile din Craiova s-a dovedit dezastruoasa. Un exemplu elocvent in acest sens il reprezinta si imobilul cunoscut sub denumirea de „Magazinul de fier lucrat“ de pe strada Oltet. Cladirea se pare ca ar fi apartinut odinioara unui grec. In prezent este o paragina cuprinsa de vegetatie, transformata intr-o adevarata groapa de gunoi de locatarii din zona. „Asta este dovada faptului ca nimeni nu s-a ocupat de ea. Pentru ca nimeni nu a revendicat-o, imobilul a fost propus spre demolare. Initial, primaria l-a incredintat Agentiei de Dezvoltare Regionala Oltenia, dar, din lipsa fondurilor, nimeni nu s-a ocupat de renovarea acesteia. Casa nu mai poate fi recuperata, singura solutie fiind demolarea“, a adaugat Cernatescu.


Caz penal


Proprietarii care vor beneficia de noile prevederi ale Legii proprietatii trebuie sa stie ca orice interventie facuta la arhitectura de interior sau exterior fara avizul Comisiei de monumente este pedepsita de lege.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS