17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024

Scurte stiri

Amenzi de peste doua miliarde de lei pentru comerciantii doljeni


Peste 200 de agenti economici au fost „vizitati“ in luna iulie de comisarii Garzii Financiare (GF) Dolj. Firmele care comercializeaza bauturi alcoolice, tutun, cafea, produse de patiserie, dar si produse petroliere au reprezentat o prioritate pentru comisari, care au aplicat peste 60 de amenzi contraventionale. De asemenea, in urma controalelor facute in piete, tirguri si oboare, 76 de agenti economici au fost sanctionati pentru nerespectarea normelor de comercializare a marfurilor. Comisarii GF Dolj au constatat ca unele firme nu utilizau aparate de marcat electronice, nu isi platisera impozitele si nu isi declarasera veniturile cistigate in urma unor operatiuni fictive. Pentru toate aceste nereguli descoperite, agentii economici care au incalcat legea au primit amenzi contraventionale de peste doua miliarde de lei. Comisarul- sef al Garzii Financiare Dolj, O. Iordache, a declarat ca actiunile de control vor continua si in lunile urmatoare. (C.R.)


Fetita de patru ani – accidentata mortal


O fetita a murit pentru ca a ramas sa se joace pe marginea drumului nesuprevegheata. Cepoi Adrian, de 49 ani, din Craiova, in timp ce conducea automobilul Dacia 1310 pe raza comunei Cernatesti, duminica, in jurul orei 21.00, a accidentat-o mortal pe C.A., de patru ani, din localitate. Fetita a incercat sa traverseze in fuga strada, moment in care a fost lovita de masina. Soferul s-a ales cu dosar penal, iar cercetarile continua pentru comiterea infractiunii de ucidere din culpa. (A.M.)


Masina furata in Italia, descoperita in Cirna


Politistii de frontiera de la Bechet au efectuat vineri o actiune pe raza localitatii Cirna in vederea combaterii traficului international cu masini furate. In jurul orei 14.30, acestia au oprit pentru control un automobil Audi inmatriculat in Italia, condus de cetateanul român Florin B., de 23 ani, cu domiciliul pe raza judetului Dolj. Cind a fost intrebat de actele masinii, soferul nu a prezentat nici un document. Oamenii legii au devenit suspiciosi cu privire la provenienta masinii si au inceput verificarile. De la punctul de contact Oradea s-a comunicat ca autoturismul respectiv figura in evidente ca fiind furat din Italia inca din anul 2002. Soferul a spus ca el nu stie nimic despre masina si ca a cumparat-o in 2002 de la un român stabilit in Italia. Politistii de frontiera i-au intocmit soferului acte premergatoare pentru savirsirea infractiunii de tainuire la furt, iar masina a fost ridicata pentru cercetari. Urmeaza ca, dupa ce se vor incheia cercetarile sa se ia masurile legale care se impun. (A.M.)


Axinte de la Vacanta Mare – implicat in scandal


10.000 de oameni au participat zilnic la spectacolele sustinute in aer liber de artisti si formatii, cu ocazia Zilelor orasului Motru. Multi spectatori au venit din Tirgu Jiu sau din Drobeta Turnu Severin. Festivitatile au culminat in ultima zi, la miezul noptii, cu un foc de artificii. „Am reusit sa le aducem locuitorilor din Motru, prin valoarea artistilor invitati, o atmosfera de sarbatoare atit de necesara pentru comunitatile din zonele miniere“, a spus Dorin Hanu, primarul municipiului. Zilele orasului Motru au fost umbrite de un scandal in care a fost implicat Florin Petrescu, alias Axinte, de la Vacanta Mare. Ovidiu Tomescu si Sorin Simescu s-au luat la bataie, iar comisarul de politie Petre Vaduva a intervenit pentru a-i desparti. Florin Petrescu a sarit in apararea prietenului sau Ovidiu Tomescu. In imbulzeala, Axinte l-a lovit in fata pe comisarul de politie Petre Vaduva. Dupa linistirea spiritelor, umoristul Axinte si-a cerut scuze, dar nu au fost acceptate. Cercetarile au dus la amendarea scandalagiilor cu zece milioane de lei vechi. „Nu am dorit sa lovesc pe cineva. Am incercat sa-l trag pe prietenul meu din inghesuiala. In imbulzeala l-am lovit in fata pe comisarul de politie“, a declarat Florin Petrescu dupa incheierea ostilitatilor. (C.C.)


Suparati ca trebuie sa-si pazeasca padurile


Proprietarii de paduri din Valea Jiului sint revoltati ca, incepind cu 1 septembrie, data la care va intra in vigoare Legea de administrare a padurilor, vor fi obligati sa-si pazeasca padurile si vor raspunde pentru taierile ilegale de masa lemnoasa. Paza va fi asigurata de Regia Nationala a Padurilor, pe baza de contract, sau de alte firme particulare care presteaza astfel de servicii, iar costurile vor fi suportate de proprietari. Otto Hebel, seful Ocolului Silvic Petrosani, sustine ca pina acum, desi paza era gratuita, dintre sutele de proprietari de paduri din Valea Jiului, padurarii aveau solicitari de la mai putin de zece localnici pentru paza padurilor. Reprezentantii Ocolului Silvic sustin ca asa se explica faptul ca, numai in ultimul an, din padurile din judetul Hunedoara au fost taiati ilegal peste 1.500 de metri cubi de masa lemnoasa, paguba fiind evaluata la aproximativ doua miliarde de lei vechi. (D.M.)


Igienizarea scolilor, in „pauza“


Unitatile de invatamint din Dolj sint codase la capitolul igienizare si reabilitare, desi au mai ramas doar citeva saptamini pina la inceperea noului an scolar. Din cele spuse de reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean Dolj (ISJ), 25 de institutii de invatamint, din cele 239 cite exista, nu au anuntat nici pina in prezent stadiul lucrarilor de igienizare. Pe „lista alba“ si cu lucrarile finalizate la timp figureaza, potrivit inspectorilor scolari, doar cinci unitati: Colegiul National „Stefan Velovan“, Colegiul National „Nicolae Titulescu“, Colegiul Tehnic „Ion Mincu“ si gradinitele nr. 15 si 23. (E.L.)


Candidatii inscrisi la bac nu s-au inghesuit la româna


In Dolj, pentru cea de-a doua sesiune a examenului de bacalaureat, s-au inscris 736 de candidati. Dintre acestia, doar cei care ramasesera corigenti in ultimul an de liceu vor sustine toate probele. In zilele de luni si marti, respectiv 22-23 august, este programata proba orala la Limba si literatura româna. Pentru aceasta proba s-au inscris 208 candidati. Examenul se da in doua centre: Liceul Teoretic „Henri Coanda“ si Colegiul Tehnic „Ion Mincu“ din Craiova. Desi luni, pina la ora 15.00, nu se inregistrase nici un picat la examen, candidatii nu s-au inghesuit sa se prezinte, iar profesorii de specialitate din subcomisii au cam „somat“. O concluzie s-a desprins de pe buzele unor candidati interpelati: „Cei care nu vin ori sint fraieri, ori sint plecati in strainatate“. Inspectorul general al ISJ Dolj, Geanina Chirigiu, presedintele comisiei judetene a examenului de bacalaureat, a spus ca nu s-au inregistrat incidente. (C.I.)

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS