11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMirajul muncii in Spania si Germania

Mirajul muncii in Spania si Germania

Sute de oameni doresc un loc de munca in strainatate


Ieri a fost prima zi a preselectiei pentru ocuparea locurilor de munca in Spania si Germania. Evenimentul a fost organizat la Casa Studentilor de Oficiul pentru Migratia Fortei de Munca, in colaborare cu Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Dolj. La ora 16.00, in fata Casei Studentilor, inca erau zeci de oameni care asteptau sa-si depuna dosarele, dupa ce mai mult de 300 de dosare fusesera deja acceptate. Unii dintre cei prezenti au venit chiar de duminica seara. Catrinel Vasile, inspector la Oficiul pentru Migratia Fortei de Munca, a spus ca angajatii institutiei sint „obisnuiti cu cererea mare de locuri de munca in strainatate“. De aceea, faptul ca la Craiova au fost prezenti oameni atit din judetul Dolj, cit si din judetele Olt, Calarasi si chiar Iasi nu a reprezentat o mare surpriza. In plus, Catrinel Vasile a afirmat ca programul pentru preluarea dosarelor va fi prelungit, pentru ca oamenii sa nu fie nevoiti sa doarma pe scari. In trecut, au fost preselectii de la care inspectorii Oficiului pentru Migratia Fortei de Munca si reprezentantii AJOFM au plecat la ora 1.00.


Nu au fost raportate incidente


Depunerea dosarelor pentru ocuparea locurilor de munca a decurs in conditii normale, nefiind raportate incidente. Au existat insa cazuri in care unele dosare au fost respinse pentru ca nu erau complete sau unele dintre actele cerute nu corespundeau cererii. Ofertele de munca din strainatate vin in functie de necesarul de pe piata de munca a diferitelor tari din care angajatorii solicita forta de munca. Pentru a fi selectionati sa plece la munca in Germania sau Spania, candidatii care nu au completat bine dosarele pot reveni zilele urmatoare. Totusi, Catrinel Vasile a sesizat faptul ca „cei din Dolj au avut dosare bine intocmite“. Mai greu va fi pentru cei care sint din alte judete care va trebui sa mearga in localitatile de domiciliu pentru a-si reintocmi dosarul.


De la Iasi la Craiova


Elena Simion este dintr-o comuna din judetul Iasi si, impreuna cu 11 prietene, a venit la Craiova in speranta ca dupa depunerea dosarului va fi chemata la interviu de angajatorii din Spania. Ca majoritatea celor prezenti la preselectie, ea doreste sa obtina un loc de munca in agricultura (pentru meserii, nu au fost decit doua, trei cereri, insa dosarele prezentate nu corespundeau). E drept ca Elena Simion a cheltuit „o gramada de bani“ si ca a venit tocmai din Iasi duminica seara, dar a reusit sa depuna actele necesare plecarii in Spania si era multumita. In plus, potrivit spuselor ei, efortul fizic si financiar de a veni de la sute de kilometri merita daca esti selectat, pentru ca dupa o perioada de munca in strainatate „vii cu ceva banuti acasa“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU